Adina Buzatu „ Trebuie sa stii sa adaptezi tendintele modei la propria ta persoana, autoevaluandu-te corect”

adinabuzaturToata lumea ii aprecieaza maniera eleganta si uluitoare in care potriveste hainele pe barbati, modul profesionist in care-si priveste meseria, dar si caracterul puternic. Debordeaza de optimism si transmite peste tot in jur o stare pozitiva si entuziasta. Adina Buzatu este, cu siguranta, cel mai iubit si apreciat designer vestimentar, marturie fiindu-i palmaresul impresionant si bogata cariera profesionala.  Specialistul in vestimentatie barbateasca, dar si femeia Adina Buzatu, a acceptat sa raspunda la intrebari “incomode”, pentru voi, cititorii Tonica.

 De unde atata pricepere in ceea ce priveste designul vestimentar? Cand ai descoperit ca esti talentata?

Nu a fost o descoperire intr-un anumit moment ci, pur si simplu, un curs natural al lucrurilor. Este un melanj intre ce primesti cand te nasti, ce primesti acasa – adica educatia parintilor, ce furi cand studiezi, lucruri legate de pasiunea ta dar si de scoli, cursuri, experienta. Sunt foarte sociabila, am prieteni in domeniul meu si schimbul de pareri ma mentine in forma. Nu am cerut si nici nu am asteptat sprijinul nimanui. Am facut intotdeauna ceea ce am simtit si mi-am ales cariera singura.

 

Presupunand ca destinul ti-ar fi oferit oportunitatea de a face altceva decat ceea ce faci acum, crezi ca ti-ar fi iesit la fel de bine? Ai fi fost la fel de remarcata si apreciata?

As fi fost probabil profesor de matematica, la fel ca mama si bunica mea. As fi fost remarcata si apreciata cu siguranta, insa mult mai putin remunerata. Daca as fi facut asta sau altceva, sunt sigura ca mi-ar fi iesit bine pentru ca sunt perfectionista si nu ma apuc de un lucru, daca nu il duc la bun sfarsit asa cum trebuie.

 

Ce aptitudini trebuie sa aiba o persoana ca sa isi poate construe outfit-uri corecte? Imaginatie, minime cunostinte de cromatica, fler, bun simt? E ceva…nativ?

Bunul gust este o calitate cu care te nasti dar trebuie si cultivat. De aceea, pentru a reusi sa te imbraci bine, educatia este una din conditiile principale. Apoi, trebuie sa stii sa adaptezi tendintele modei la propria ta persoana, sa fii obiectiv, pentru a te autoevalua corect.

 

Ce barbati din Romania, din randul persoanelor publice, se imbraca pe gustul tau, fara insa sa fi primit mana ta de ajutor? Dar femei?

Emil Hurezeanu si Cornel Nistorescu sunt primele doua nume de barbati al caror stil vestimentar il admir. Sunt intotdeauna bine imbracati, fara insa a epata. Admir simbioza dintre atitudine si stil vestimentar in cazul Mihaelei Radulescu, dar si curajul Loredanei, care uimeste prin originalitate.

adinabuzaturr

Crezi ca ar fi de bun augur sa se introduca si in sistemul educational ceva lectii de stil?

Cu siguranta, ar ajuta foarte mult, mai ales ca bunul gust si stilul se cultiva.

 

Crezi ca romancele din perioada comunista aveau mai mult stil decat cele din zilele noastre?

Nu neaparat, dar aveau cu siguranta mai multa decenta si mai mult respect pentru sine si pentru cei din jur. Din pacate, vulgaritatea este o componenta din ce in ce mai prezenta in stilul vestimentar actual.

 

Care este primul sfat pe care il dai cuiva atunci cand isi alege tinuta?

Sa aleaga piese din materiale naturale si bine croite, indiferent ca este vorba de o tinuta eleganta, una de birou sau una relaxata de week-end.

Fetita ta iti calca pe urme?

Nu cred, si nici nu am sa o imping catre asta. Deocamdata ma ajuta foarte mult, si experienta pe care o acumuleaza ii va folosi in viata, indiferent de profesia pe care o va alege. Este insa o alegere pe care o va face singura. Este foarte important in viata sa faci ceea ce iti place, astfel nu vei considera munca o corvoada si vei reusi sa fii bun in domeniul tau.

Ce planuri ai pentru vara ce tocmai a inceput?

Demarez proiectul de renovare a boutique-ului din Calea Victoriei, din mers, fara a-l tine inchis. Sper sa termin pana in Septembrie. Intre timp voi fi foarte mult plecata pentru comenzile de vara viitoare.

Cu privire la concediu, nu m-am hotarat. Este insa posibil sa il sar si de data aceasta, tot din lipsa de timp.

 

Text: Vali Morarescu