Afecțiunile scalpului sunt destul de des întâlnite, de la cele ușoare precum mătreața la cele mai complexe care pot conduce la căderea părului. Sunt perioade în care, fiecare dintre noi, bărbat sau femeie, ne confruntăm cu ele. Unele pot prezenta reale motive de îngrijorare în timp ce altele, nu.
Părul este important pentru fiecare dintre noi și, toți ne dorim să fie sănătos și strălucitor. Din acest motiv, este foarte important să recunoști și să acționezi imediat pentru orice modificare intervine. În cazurile ușoare poți lua măsuri acasă, dar vei afla din acest articol și care sunt afecțiunile scalpului care trebuie să te conducă la cabinetul medicului pentru diagnostic și tratament.
Vorbim despre cele mai cunoscute și des întâlnite afecțiuni ale scalpului și, îți spunem cum se manifestă fiecare, cauze și ce ai de făcut pentru a avea părul sănătos.
De ce apar afecțiunile scalpului și cum îți dai seama?
Sunt o multitudine de factori care pot determina apariția unei afecțiuni la nivelul scalpului, dar este foarte important să observi modificările. Simptomele aduse de afecțiunile scalpului pot fi de tipul mâncărimilor, roșeții, descuamării, inflamației sau chiar a căderii părului în cantitate mare.
Atunci când o infecție este responsabilă de asta, intervenția medicală promptă este foarte importantă. În cazurile în care afecțiunile scalpului prezintă roșeață intensă, umflături, dureri la atingere, căldură localizată sau chiar stare generală rea ori febră, nu trebuie să mai aștepți!
De asemenea, atunci când apar pustule, cruste galbene sau secreții purulente, trebuie să știi că acestea se numără printre afecțiunile scalpului grave căci poate fi vorba despre o infecție bacteriană.
Apoi, dacă suspectezi modificări sau simptome care persistă de mai multe săptămâni, se înrăutățesc în ciuda măsurilor luate acasă, nu ezita să te prezinți la cabinetul medicului dermatolog. Afecțiunile scalpului pot determina căderea părului în cantități nefirești!
Afecțiunile scalpului – 5 cele mai întâlnite
Este posibil ca, de-a lungul vieții să experimentezi una sau mai multe dintre afecțiunile scalpului și, trebuie să știi că pot fi cauzate chiar și de un stil de viață nesănătos sau o îngrijire a părului neadecvată. Iată care sunt afecțiunile scalpului, des întâlnite:
1. Mătreața (dermatita seboreică)
Având la bază consecința exfolierii pielii, mătreața este o inflamație cronică, un efect al dermatitei seboreice sezoniere căci are tendința să reapară toamna și iarna. Este una dintre afecțiunile scalpului des întâlnite care, poate fi de mai multe tipuri: mătreața din cauza pielii uscate, mătreața scalpului gras, Tinea versicolor (infecție fungică), Pitiriazis rozat (pete mici, roșii, adesea întâlnite la copii) și mătreața seboreică.
2. Psoriazis, una dintre afecțiunile scalpului autoimune
Este o afecțiune autoimună care presupune ca procesele de exfoliere și reînnoire a epidermei scalpului să fie perturbate. Celulele pielii se înmulțesc rapid, epiderma crește și se descuamează prin scuame mari. Poți simți mâncărime puternică, senzație de arsură sau poți constata căderea părului. Se numără printre afecțiunile scalpului pentru care ai nevoie de tratamentul medicamentos prescris de medic, fiind destul de greu de tratat.
3. Alopecia
Din întreaga listă cu afecțiunile scalpului aceasta sperie pe cei mai mulți oameni. Căderea părului în cantități mai mari decât de obicei și, necontrolat, îți produce un stres puternic. Trebuie să știi că adesea are drept cauze deficitul de fier, acid folic sau este provocată de sarcină, afecțiuni cronice, tulburări hormonale ori de administrarea anumitor medicamente. Această afecțiune poate fi de mai multe forme:
- Alopecia androgenică: cauzată de modificările de dihidrotestosteron și afectează aproape 70% dintre bărbați și 40% dintre femei.
- Alopecia aerată: este autoimună în care părul cade total pe anumite zone ale capului.
- Effluvium telogen: cauzată de tulburările hormonale, infecții, otrăviri sau medicamente care au ca efect dispariția foliculilor de păr.
- Alopecia cicatriceală: este provocată de inflamații cronice, defecte congenitale, cancer sau leziuni mecanice. Pierderea părului este ireversibilă!
4. Printre afecțiunile scalpului se regăsește și micoza
O infecție fungică ce are la bază existența unor ciuperci la nivelul pielii, doar că acestea nu afectează doar pielea ci și părul. Apare pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Este foarte important iei măsuri imediat ce observi asta pentru că este una dintre afecțiunile scalpului care poate fi transmisă deci, atenție la contact și, schimbă toate ustensilele folosite asupra capului. Ea poate fi de mai multe tipuri:
- Tricofitoza: pete întunecate pe scalp, mâncărime și căderea parțială a părului pe zone.
- Favus: pielea se exfoliază și are o culoare gălbuie, este prezentă și mâncărimea, poate prezenta și un miros neplăcut iar căderea părului este mai mare.
- Microsporoza: prezintă pete întunecare doar că, spre deosebire de tricofitoza, această variantă se răspândește mult mai repede.
5. Afecțiunile scalpului – Pediculoza (infestarea cu păduchi)
Auzim din ce în ce mai rar de această afecțiune, localizat, dar încă apare. Tot la copii, la școală. Responsabil este păduchele uman, o insectă de mici dimensiuni care se hrănește cu sângele de la nivelul scalpului. Prezintă mâncărimi intense iar ouăle păduchilor pot fi observate pe păr, de obicei în zona cefei și în spatele urechilor. Este importantă luarea măsurilor pentru îndepărtare și, dezinfectarea tuturor ustensilelor folosite pentru păr sau schimbarea lor.
Afecțiunile scalpului – diagnosticare
Corecta diagnosticare este esențială pentru stabilirea celui mai bun tratament. Medicul va examina în primă fază scalpul, va avea loc o discuție legată de istoricul medical, debutul problemei, stil de viață, etc.
Este primul pas pentru stabilirea cauzei declanșatoare iar apoi, pentru ca afecțiunile scalpului să fie diagnosticate se mai poate efectua:
- Dermoscopie și Tricoscopie care sunt tehnici noninvazive de examinare detaliată a scalpului și firelor de păr.
- Biopsia scalpului, dacă nu este clar despre care dintre afecțiunile scalpului este vorba.
Tratament pentru afecțiunile scalpului
Odată stabilită afecțiunea, printr-un diagnostic corect, alături de medic veți stabili planul de tratament care poate cuprinde utilizarea de produse topice, medicamente orale, terapii cu lumină și modificări în stilul de viață.
Reține că, menținerea scalpului sănătos este elementară și, totul începe de la îngrijire și stil de viață. Pentru a preveni afecțiunile scalpului asigură-te că ai o rutină de îngrijire adaptată părului tău și o alimentație sănătoasă pentru a-i oferi nutrienții necesari.
Rutina de îngrijire trebuie să cuprindă produse potrivite tipului tău de păr, tehnicile de curățare nu trebuie să fie agresive. De asemenea, este important și procesul de uscare și coafare care, adesea afectează părul atât prin ustensile cât și prin produsele folosite.
Nu în ultimul rând, masajul regulat al scalpului este o măsură eficientă pentru că stimulează circulația sanguină la nivelul scalpului iar asta înseamnă că ajung nutrienții la el pentru a-i menține sănătatea și frumusețea.
Dezinfectează regulat ustensilele personale și evită să le folosești pe a altor persoane iar dacă ai una dintre afecțiunile scalpului autoimune, cunoaște-ți scalpul și reacțiile lui, pentru a le ține sub control.
Foto Shutterstock