Ai parul gras? Invata cum sa-l ingrijesti!

73Stiu, parul gras este inestetic si este si foarte stresant. Pentru ca nimanui nu-i place sa aiba parul uleios, ci toti vrem par matasos, puternic si stralucitor, care sa se ingrase cat mai greu. Cu toate acestea, unii oameni au o activitate mai intensa a glandelor sebacee, lucru care le face sa secrete mai mult sebum si sa ne ingrase parul.Cauzele ingrasarii parului

Parul poate fi gras pe toata lungimea sau poate fi gras doar la radacina si uscat la varfuri. Exista mai multi factori care determina ingrasarea parului: putem avea o predispozitie genetica catre parul uleios, mostenita din familie, parul se poate ingrasa din cauza ca folosim produse necorespunzatoare pentru ingrijirea lui, pentru ca ne spalam prea des sau prea rar pe cap sau avem o dieta nepotrivita. Fumul, poluarea, transpiratia excesiva sau dereglarile hormonale sunt alti factori favorizanti pentru ingrasarea parului. Parul drept, de exemplu, se ingrasa mai usor decat cel cret, iar pe parul scurt sau mediu, sebumul se observa mai tare decat pe parul lung, pentru ca, in al doilea caz, sebumul are o suprafata mai mare pe care se poate raspandi.

Bineinteles, nu ne putem lupta cu mostenirea genetica, dar putem sa eliminam majoritatea celorlalti factori si astfel sa amelioram problema sau chiar sa scapam de ea. Primul pas este sa ne dam seama ce greseli facem in ingrijirea parului.

 

Ingrijirea parului gras

  • Sunt experti care spun ca parul gras trebuie spalat zilnic, iar altii spun ca tocmai aceasta spalare zilnica stimuleaza ingrasarea parului si ca nu trebuie sa ne spalam pe cap mai des de 2 ori pe saptamana. Singura metoda pentru a-ti da seama care varianta ti se potriveste este sa le incerci pe amandoua. Ai grija insa cum te speli pe cap si ce produse folosesti. Daca vrei sa te speli in fiecare zi pe par, alege un sampon mai bland, pentru utilizare zilnica.
  • Daca ai radacinile grase si varfurile uscate, aplica samponul special pentru reglarea sebumului doar pe radacini, iar pentru varfuri foloseste un alt sampon. Produsele pentru par gras curata toate uleiurile de pe par, uscandu-l excesiv la varfuri.
  • Nu folosi apa fierbinte cand te speli pe cap, pentru ca aceasta stimuleaza ingrasarea scalpului. Alege sa-ti speli parul cu apa calduta, clateste-l cu apa rece (nu foarte rece) si nu iti freca prea puternic scalpul cu degetele cand te speli.
  • Evita sa folosesti un balsam extrem de hidratant, alege unul mai usor si da-ti cu el doar pe varfuri, nu si la radacina.
  • Nu-ti incarca parul cu produse de styling: spuma de par, gelurile, serurile nu fac decat sa iti ingrase parul si mai tare. Foloseste cel mult fixativ sau sprayuri pentru descurcarea parului, pe care sa le aplici la varfuri. Atentie, insa – in loc de balsam, nu impreuna cu acesta.
  • Nu-ti atinge parul in timpul zilei, nu te juca cu mana prin el si piaptana-l doar atunci cand este necesar, pentru ca aceste obiceiuri stimuleaza excesul de sebum. De asemenea, spala-ti peria de par cat mai des.
  • Ai grija la produsele pentru ingrijirea parului care contin prea multe chimicale. Acestea favorizeaza si ele ingrasarea parului.

Text: Bianca Badescu