Alege light! Beneficii sau daune?

light

Dorinţa de a elimina din alimentaţie zahărul şi grăsimile îi împinge pe mulți să apeleze la aşa numitele produse light. Desigur, acestea conțin mai puține calorii decât echivalentele lor clasice, dar nu înseamnă şi că sunt neapărat mai bune pentru sănătatea ta.

Un pahar de suc dietetic are mai puțin de o calorie, în timp ce un pahar standard de cola are mai mult de 100. Și un iaurt cu fructe cu 0% grăsimi are 55 de calorii, comparativ cu 100 pentru versiunea sa tradițională. Este adevărat că aceste comparații au ceva seducător pentru cei are vor să slăbească. Însă nu ar trebui să le iei ca atare pentru că produsele cu conținut scăzut de grăsimi nu te fac să slăbești. Dimpotrivă. Mai multe studii științifice au dovedit chiar că pot modifica starea de sănătate.Marketing de slăbire 

Pentru a se califica pentru denumirea „light”, un aliment trebuie să conțină cu 30% mai puține calorii decât produsul original. Dar reducerea conținutului de zahăr sau grăsimi fără schimbarea compoziției sau compromiterea gustului este o misiune imposibilă.

Prin urmare, pentru a se apropia mai mult de gustul produsului de referință, producătorii folosesc subterfugii. În special, utilizează o mulțime de aditivi sintetici care sporesc aroma și corectează textura. Pentru a reduce nivelul zahărului unui produs și pentru a genera cât mai multă plăcere în gură, se folosesc îndulcitori – cel mai adesea chimici – de exemplu aspartam, sucraloză, zaharină etc.

Mai puține calorii, dar nu te ajută să slăbești

Și invers. Pentru a “ușura” un produs în grăsimi, se adaugă adesea agenți de aromă și textură (emulgatori, agenți de îngroșare …), precum și … zahăr!

Rezultat: sub imaginea lor dietetică, produsele light sunt de fapt mai puțin naturale decât omologii lor non-light. De asemenea, pot determina oamenii să mănânce mai mult și să facă alegeri proaste. De fapt, o cremă de desert cu ciocolată cu conținut scăzut de grăsimi oferă mai multe calorii decât iaurtul obișnuit cu fructe. La fel, o brânză tare light are mai multe calorii decât o brânză cremă non-light.

KiloSlim Gold este un supliment alimentar, special conceput pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire

Falşi aliaţi

„Deși furnizează mai puține calorii, produsele îndulcite nu ajută la slăbit, explică dr. Martine Cotinat, medic nutriționist autor, pentru Marie Claire. Mențin atracția pentru gustul dulce și perturbă metabolismul carbohidraților deoarece îndulcitorii sunt percepuţi de limbă și de receptorii intestinului drept zaharuri reale ”.

Şi atunci, organismul se pregătește să primească multă glucoză, fructoză și zaharoză. Ca urmare, absoarbe rapid şi în totalitate puținul zahăr prezent în produsul cu conținut scăzut de grăsimi și cel conținut în alte alimente. Consumul regulat de îndulcitori este, de asemenea, susceptibil de a crește riscul de diabet de tip 2:. „Prin urmare, este mai bine să scapi de gustul dulce sau să apelezi la zaharuri complexe, cum ar fi zahărul brun “, recomandă dr. Cotinat.

Daune pentru sănătate

Produsele cu conținut scăzut de grăsimi au şi un alt dezavantaj: sunt mai puțin bogate în substanțe nutritive, deoarece îndepărtarea unei părți din grăsimea lor le face să piardă cantități de vitamine liposolubile: vitaminele A, D, E și K.

Prin urmare, calitatea lor nutrițională este ușor trunchiată.

Produsele cu conținut scăzut de zahăr sunt suspectate de a modifica microbiota intestinală atunci când conțin îndulcitori sintetici. Cercetătorii israelieni de la Universitatea Ben-Gurion sugerează că acești aditivi reduc diversitatea florei digestive, care în cele din urmă poate estompa puterea sistemului imunitar și poate perturba digestia anumitor alimente.

Text Cristina Dudău

Foto Shutterstock