Alimentatia sugarului: care este formula de lapte potrivita?

shutterstock 60310870Exista o formula care se potriveste nevoilor fiecarui copil, dar cel mai indicat este sa se ramana la acelasi tip de formula si sa rezisti tentatiei de a o schimba, chiar daca bebelusul tau pare sa nu digere bine hrana la inceput. Problemele comune cum ar fi scuipatul mancarii, gazele si colicii, de obicei, nu au legatura cu dieta copilului tau.  De cele mai multe ori, aceste probleme au de-a face cu tractul gastro-intestinal al copilului, nu cu ceea ce el mananca. Deci, incearca un anumit tip de formula pentru cel putin cateva saptamani. Dupa aceea, in cazul in care copilul are inca probleme, discuta cu medicul despre aceasta trecere.Lapte praf pe baza de lapte de vaca

Cele mai multe formule disponibile in prezent au ca ingredient principal laptele de vaca. Proteina din lapte este modificata in mod semnificativ pentru a o face mai usor de digerat (bebelusul tau nu va fi capabil sa digere laptele de vaca regulat decat dupa prima sa aniversare). Majoritatea mamicilor aleg aceasta formula deoarece ofera un echilibru corect de proteine, glucide si grasimi si asta e tot ce are nevoie cel mic.

Formula fara lactoza: in caz de intoleranta la lactoza sau incapacitatea de a digera lactoza. Zaharul se gaseste in mod natural in lapte. In cazul in care copilul tau are intoleranta la lactoza, medicul iti va recomanda o formula in care lactoza este inlocuita cu un alt tip de zahar, cum ar fi siropul de porumb.

 

Formula pe baza de soia

Aceste formule sunt realizate cu o proteina de plante care, la fel ca proteina din laptele de vaca, este modificata pentru o digestie mai usoara. Daca esti vegetariana, sau in cazul in care copilul tau are probleme cu digestia, medicul poate sugera o formula pe baza de soia. De asemenea, medicii recomanda de obicei aceste formule pentru copiii cu sangerare rectala usoara sau pentru cei care pot semnala o reactie alergica la proteinele laptelui de vaca.

Formulele hidrolizate extensiv contin proteine din laptele de vaca care sunt descompuse in particule mai mici, mai usor de digerat de catre cel mic. Copilul tau ar putea avea nevoie de o formula hidrolizata daca are alergii multiple.  Medicul poate recomanda incercarea unei formule hidrolizate in cazul in care copilul are o afectiune a pielii, cum ar fi o eczema.

Formulele de lapte pentru copiii nascuti inainte de termen (prematuri)

Aceste formule contin de multe ori multe calorii si proteine?, precum si trigliceride cu lant mediu (MCT). Cantitatea de MCT in aceste formule variaza in functie de marca. Medicul copilului te va ajuta sa selectezi formula ce iti va ajuta copilul sa ia in greutate.

 

Fortifiant al laptelui matern

Acest produs este folosit pentru a imbogati nutritia copiilor hraniti la san, care au nevoi speciale. Unele dintre acestea sunt concepute pentru a fi amestecate cu lapte matern, iar unele sunt menite sa fie alimentate alternativ cu laptele matern.

“Cel mai adesea, formulele de specialitate sunt mult mai scumpe si nu difera semnificativ de valoarea nutritiva-cheie”, spune KT Park , un gastroenterolog pediatru de la Stanford’s Lucille Packard Children’s Hospital. “Bebelusii sunt supusi adaptarii extraordinare a tractului gastro-intestinal in primele sase luni de viata, ceea ce este normal. Exista scenarii foarte limitate in care copiii ar avea nevoie de formule mai scumpe.”

Daca crezi ca micutul tau ar putea beneficia de o formula de specialitate, spune-i acest lucru medicului pediatru.

 

Text: Andreea Popescu