Amanta de weekend? Nu multumesc…

Amanta de weekend? Nu multumesc…Suntem casatoriti de 5 ani. Acum cateva luni ne-am luat viitorul in maini si ne-am gandit ca da, a venit timpul sa avem un copil. Desigur, protectia de orice tip nu isi mai gasea sensul in relatia noastra. Cand am crezut ca sunt insarcinata, am fost la un control ginecologic care nu doar mi-a confirmat ca aveam dreptate, dar mi-a spus si ca am fost contaminata cu chlamydia. Nu stiu pentru ce m-as putea preocupa mai intai. Pe de-o parte, tratamentul la fel ca si lipsa lui imi vor afecta copilul. Pe de alta parte, inseamna ca sotul meu m-a inselat.
 
Te-ai uitat, nu de putine ori, cu un interes ceva mai crescut la un El sau o Ea cu un gand ascuns, care partenerului sau partenerei nu i-ar fi picat deloc bine.  Ca atractia sau curiozitatea ta nu s-a concretizat ulterior, inseamna ca te-ai temut pentru relatia actuala, ca nu ai vrut sa ranesti sau ca nu ai fost educat sa inseli. In niciun caz nu arata ca ne nastem fideli. Invatam insa sa vrem fidelitatea celuilalt fara a fi, de multe ori, capabili sa raspundem la fel de echitabil. Ca au barbatii o mai mare independenta cand vine vorba de asa ceva, ca sunt femeile mai tematoare, mai cu frica de Dumnezeu (divort)? Asta este putin important. Ceea ce conteaza este ca, la un moment dat, partenerul a simtit ca ar avea nevoie de o portita de iesire, un incident fara complicatii si teoretic fara urmari. Este numai el de condamnat sau este momentul sa ne asumam niste greseli si noi?

Doamnelor si domnilor, fidelitatea se invata!
Momentul adevarului: fidelitatea se invata. Infidelitatea este mai des observabila in cazul barbatilor. Si am spus bine observabila. Si femeile insala… dar mai discret. Atunci cand vorbim de un El infidel, avem in vedere un personaj (te las pe tine sa adaugi apelativele de rigoare dupa pofta inimii) care inca nu si-a dobandit statutul de matur afectiv, care cauta mereu o verificare a virilitatii nascuta din nesiguranta asupra atributelor erotice. La femei lucrurile stau usor diferit. Si in cazul lor avem de-a face cu imaturitate si dezinhibare afectiva si sexuala. Nu de putine ori, astfel de pierderi feminine in relatii pasagere vin ca o reactie la o ranire a orgoliului petrecuta in trecut. Da, da… un fel de “lasa ca va arat eu voua”. Infidelitatea unei femei are iarasi, de multe ori, drept cauza o lipsa de afectivitate pe care aceasta o resimte din partea partenerului stabil. Nobil, nu? O iubire trecatoare cu un alt barbat vine deci ca o alinare, ca o reafirmare a propriei valori.

E clar… Nu ma mai iubeste!
Te-a inselat? Stim reactia. Dupa ce ai obosit cu injuriile, ai luat calea victimizarii: nuuuu maaa mai iubesteeee… Ei bine, nu este neaparat adevarat. O astfel de escapada de weekend nu presupune cu necesitate ca dragostea lui pentru tine este un tremur ce tine de trecut. Lupta se da pe mai multe paliere. In spatele a ceea ce numim, prin conventie sociala, fidelitate, se afla o larga paleta de alte elemente: teama de a fi descoperit, educatia, teama de a nu-si tulbura linistea, valorile personale, modelul parental etc. Stai linistita, iubirea si respectul isi gasesc si ele locul de frunte pe lista mai sus mentionata. Cand privim infidelitatea, este bine sa analizam toti acesti parametri cu maximul de luciditate. Dragostea lui poate fi la fel, dar modelele parentale sa ii fie icoane pentru infidelitate. La fel de bine, desi dragostea se estompeaza, infidelitatea are sanse sa nu se produca daca vine in contradictie cu sistemul lui de valori.

Ai gresit. Platim amandoi.
Partea absolut enervanta in toata acesta poveste este ca atunci cand unul greseste in cuplu, amandoi trag ponoasele. Ba uneori „amantrei”. Nu vreau sa rasucesc cutitul in rani violet, dar amanta este in definitiv si ea tot om. Nu este exclus sa aiba si ea sentimente. Oricum ar fi, riscul de destramare a relatiei este mare. Furia si umilinta celui inselat se poate oglindi in comportamentul lui prin reprosuri obsesive insurmontabile, santaj emotional sau plata cu aceeasi moneda. In oricare dintre cazuri, de cele mai multe ori, unul dintre cei doi abandoneaza relatia. Daca ai inselat si iti pare rau, nu lua lama in mana inca. Avem vesti bune. Increderea se poate recastiga in timp, in foarte mult timp. Acesta presupune insa o lupta dura si obositoare in care inamicul este neincrederea in celalalt si in relatie, iar victoria reprezinta restabilirea unei comunicari in beneficiul lui „Impreuna”. Exista o serie de cauze posibile ale unei infidelitati pe care cei doi trebuie sa le elucideze: lipsa unei comunicari eficiente si reale, redescoperirea partenerului, regasirea pasiunii.

Fascinatia lui Altceva?
Cand vine vorba de o aventura pe timp scurt, predeterminat, nu inseamna neaparat ca a vrut altceva. Dar nu respira usurata inca. De cele mai multe ori astfel de escapade amoroase vin ca o eliberare a unei tensiuni, ca o fuga inspre ceva ce nu implica responsabilitate, nu are urmari, nu cere de mancare, nu plateste facturi, nu te intreaba de ce ai intarziat. Avantaj cealalta. Aceasta temporara fuga de responsabilitati vine ca o pauza in constrangerile unei relatii. Da, si un stalp de familie poate sa cedeze sub greutati. Ce poti face tu pentru a evita astfel de incidente? Adu-i aminte ca sunteti impreuna in rezolvarea problemelor, ca responsabilitatile casei si ale familiei nu sunt in totalitate in mainile lui. Reda-i sentimentul ca este ascultat, valorizat si apreciat. Invata sa ii arati deopotriva pasiune si compasiune. Iar intr-un registru distinct, nu ar strica sa dinamizezi din cand in cand viata de cuplu. Un weekend departe de probleme, in care amanta sa fii chiar tu, nu are cum sa strice relatiei in niciun stadiu al dezvoltarii ei.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Psiholog Marinela Dutu