Ambalajele din plastic, o amenintare pentru copii?

shutterstock 63983608Substantele chimice intalnite in ambalajele din plastic si nu numai ar putea cauza hipertensiune arteriala in randul copiilor. Expunerea la ftalati poate duce la aparitia unor anomalii hormonale si metabolice, in special in perioada in care copiii se dezvolta. Potrivit oamenilor de stiinta americani, paharele si farfuriile din plastic, mingiile de plaja, precum si ambalajele de plastic contin aditivi toxici care pot creste tensiunea arteriala in cazul copiilor.

Studiile realizate de mai multe universitati din Statele Unite, printre care si Penn State University School of Medicine, confirma faptul ca, intr-adevar, ftalatii pot afecta tensiunea arteriala. Ftalatii inhiba functionarea celulelor cardiace si cauzeaza stresul oxidativ care compromite sanatatea arterelor.

Totusi, amenintarea nu este una chiar atat de mare, mai ales ca expunerea la aceste substante poate fi una controlata. Studiul este insa unul de foarte mare importanta pentru comunitate, deoarece ar trebui limitata expunerea la substantele chimice din mediul inconjurator.

Text: Ruxandra Raica