Anca Pandrea si Iurie Darie: Tinerete fara batranete

Anca Pandrea si Iurie Darie: Tinerete fara batraneteIurie Darie si Anca Pandrea reprezinta cu siguranta unul dintre cuplurile de aur ale teatrului romanesc. Sunt frumosi, optimisti, tonici si plini de vitalitate in pofida varstei lor. Ei sunt exemplu perfect al faptului ca dragostea poate fi traita la orice varsta. Se iubesc la nebunie si imbogatesc fiecare clipa cu tineretea spiritului lor. O poveste care merita cu siguranta sa fie citita.

Iurie Darie este de origine basarabeana, pamant framantat de stramutari si de destin nefericit. A fost obligat sa plece in timpul ocupatiei ruse impreuna cu mama sa si cu sora, Raisa, si s-au refugiat in apropiere de Timisoara, in satul Cebza. „Am mers o luna pana la Timisoara, dar transportul a fost foarte bine organizat.  Cu toate ca mergeam intr-un bou-vagon, in fiecare gara ne asteptau doamne de la diverse organizatii umanitare care ne serveau cu ceaiuri, cu mancare si ne aduceau paturi.” Au ajuns la Timisoara si mama sa si-a gasit repede post de educatoare. Micutul Iura si-a facut imediat prieteni noi si in acel an a urcat prima data pe scena la serbarea de sfarsit de an, cand a recitat „Moartea lui Fulger”. Toata lumea a fost impresionata si invatatorul i-a prezis un viitor stralucit ca actor.
 
„Prima iubire m-a pregatit pentru Iura!”
Daca aveti impresia ca Anca Pandrea a avut o copilarie lipsita de griji, ei bine, nu! „Taicutul meu, Ion Pandrea este ardelean din Fagaras. Insa taicutu a facut puscarie politica si mama a fost nevoita sa divorteze ca sa ne creasca pe mine si pe sora mea. A facut mari sacrificii pentru noi. Croseta ca sa ne plateasca meditatiile la franceza. Dupa ce am terminat liceul, ma batea gandul sa dau la Chimie, dar m-am razgandit. As fi vrut Regie, dar la Regie se dadea examen o data la 4 ani si cum nu aveam chef sa astept atat, am ales actoria. Dupa facultate, am fost repartizata la Satu-Mare, dar nu am vrut sa merg. Au venit si m-au luat pe sus, dar nu regret. Au fost anii cei mai frumosi. Acolo mi-am trait prima mare dragoste cu dr. Rusu, un om deosebit, iar el m-a pregatit pentru marea dragoste, pentru Iura.”

A intrat pe geam si a ramas pentru totdeauna
Se spune ca la inceputuri, femeia si barbatul erau o singura fiinta, fiindu-si siesi suficienta atunci cand venea vorba de dragoste, dar la un moment dat, au fost despartite cu o singura lovitura de sabie si trimise undeva, in lumea larga. Povestile zic ca de atunci fiecare isi cauta sufletul pereche in Univers pentru a alcatui fiinta primordiala, dar putini o gasesc. Anca Pandrea si Iurie Darie s-au regasit. Cu siguranta ca au mai fost impreuna si intr-o alta viata. Cu toate ca Iurie Darie a mai fost casatorit o data si are un fiu exceptional, regizorul Alexandru Darie, Iurie Darie are impresia ca marea dragoste a sa este Anca. „Pe Iura l-am inalnit prima data la Satu-Mare, cand venise in turneu cu Teatrul de Comedie. Dar l-am vazut doar, si atat. Ne-am reintalnit mult mai tarziu cand eu am venit in Bucuresti. L-am invitat la mine de ziua mea si fiindca stateam cu o prietena si ea plecase de acasa, numai ca uitase sa lase cheia si l-am invitat sa intre la mine in casa… pe geam. {i a intrat si nu a mai plecat. Iata ca suntem de 21 de ani impreuna si abia cu putin timp in urma mi-a spus ca m-a remarcat de la Satu Mare.”

S-au casatorit din intamplare
Probabil ca veti surade sceptic: cum sa te casatoresti din intamplare? Anca Pandrea si Iurie Darie plecasera la Bailesti sa o cunune pe fata unei bune prietene, dar preotul le-a spus ca mai intai trebuie sa le citeasca o dezlegare. „Atunci preotul a luat verigheta lui si a pus-o pe mana lui Iura, iar eu am luat-o pe a prietenei mele, mama miresei. Cumatra a smuls repede si niste flori din curtea bisericii si mi le-a pus in mana si uite asa am venit acasa casatoriti. Atunci cand preotul ne-a cununat, i-au dat lacrimile pentru ca Iura era a doua personalitate pe care o casatorea. Prima fusese, fireste, Amza Pellea.” {i iata ca acea zi predestinata le-a fost prielnica si se indreapta amandoi cu pasi repezi spre nunta de argint. Singurul si marele lor regret? Ca nu au un copil. Numai ca au un copil de suflet. El se numeste Steve, si este catelusul schiop din poezie. L-au gasit in dimineata in care a murit celebrul documentarist australian Steve Irwin si de aceea a si primit numele Steve. Asa ca viata e frumoasa in trei!

Text: Maria Bratu