Andreea Liptak despre dragalasenia copiilor

andreea liptakIn plin avant profesional, cu un look peste care niciun barbat nu ar putea trece cu vederea, Andreea Liptak este plina de surpize. Ultima supriza a fost un cadou pentru Razvan Spiridon. Cadoul se numeste Maia si este cea care a intregit familia si care dupa multa munca le indulceste timpul liber celor doi.

Varsta ideala pentru aparitia copilului
Din punct de vedere medical, ar exista o varsta biologica dincolo de care medicii iti vorbesc despre riscuri, si eu personal tin cont de aceste lucruri. Mergand mai departe, nu cred ca exista o varsta ideala.

 Trebuie sa simti ca esti pregatita sa-ti asumi acest lucru si, foarte important, sa ai langa tine un barbat care isi doreste sa fie tata. Sa nu-ti pese cu cine faci un copil, mi se pare in aceeasi masura egoism si teribilism.

 

Copilul iti schimba viata
Totul. Descoperi o noua semnificatie a echilibrului. Devi mai cugetata si mai atenta la tot ce se intampla in jurul tau si al copilului tau.

Perioada de sarcina
Am avut o sarcina usoara. Oricum, nu sunt genul de persoana care intra in panica. Drept urmare, nu au aparut probleme. Doar in primele doua-trei luni m-am simtit putin mai obosita.

Poftele viitoarei mamici
Am facut un sondaj printre colegii mei si niciunul nu considera poftele femeii insarcinate un moft. Sincer, eu nu am avut pofte, desi le-am tot asteptat. Eram curioasa cat de puternice pot fi, mai ales ca am prietene care au fost foarte pofticioase in perioada sarcinii. Iar sa inveti un barbat lucruri elementare, e greu la o anumita varsta. Chestiunile de acest tip vin din educatie sau din felul in care te iubeste: total sau putin, pe ici-colo.

Graviditatea si serviciul
Nu m-a impiedicat deloc. Am lucrat pana in ultima luna, fara niciun fel de problema. Munca in redactia Stirilor Pro Tv m-a tinut in forma.

Copilul, intamplare sau asteptare
Da, cel mai devreme mi-am dorit pe cand aveam vreo 4 ani si le-am tot spus parintilor ca vreau un bebelus adevarat, nu papusi de la librarie. Asa ca am primit un fratior. Dincolo de gluma, mi-am dorit sa fiu o mama tanara.

Femeia dupa nastere
Patru luni, in care m-am recuperat foarte repede. I-am avut alaturi pe Razvan si pe mama mea. M-au ajutat enorm, asa ca am avut suficient timp sa ma odihnesc, sa ies la o plimbare daca simt nevoia, si sa ma ocup in liniste de copilul meu.

Copilul intervine in cariera?
Daca simteam acest lucru, nu-mi mai doream un copil. Eu mi-am asumat toate schimbarile pentru ca-mi place sa fac lucrurile temeinic. Ca principiu, niciodata nu am fost o carierista. Pentru mine familia e mai importanta. Dar, oricum soarta a asezat lucrurile cum nu se poate mai bine. Eu am atins varful profesional, prezentarea stirilor de dimineata alaturi de Mihai Dedu, dupa ce am revenit din concediul de maternitate, si nu inainte.

Alegerea metodei la nastere
Am nascut prin cezariana, pentru ca asa a fost sa fie. Inteleg insa ca nasterea in apa este mai usoara. In Romania nu se prea practica, asa ca ar fi o experienta. Oricum nu am decis cum voi naste al doilea copil, inca.

Farmecul copilariei
Maia este iubitoare, extrem de inventiva, educata. E cel mai bun partener de joaca, exagerat de pupacioasa si calma. Iar felul in care face legaturi nebanuite intre diverse lucruri… copiii nostri sunt clar o generatie mult mai evoluata. Acum toata atentia se concentreaza in jurul Maiei. Timpul pe care ni-l dedicam exclusiv noua s-a redus, dar mi se pare mai palpitant asa, in forma ”concentrata”.

Sfat pentru femeia carierista
Sa aleaga mental intre o pensie buna si mangaierea unui copil la batranete.

Recapatarea siluetei
Nu am facut niciun efort. Eu am luat in greutate in jur de 18-20 de kg, si dupa ce am nascut am mai ramas cu 5 kg, care s-au ”retras” singure in urmatoarele doua luni. Asta probabil si pentru ca am facut intotdeauna sport. Nu vreau sa le dau un motiv de disperare femeilor care nu-si revin atat de usor. Stiintific, corpul are nevoie de 9 luni sa duca la bun sfarsit o sarcina si de alte 9 sa se refaca. Asa ca trebuie sa aiba rabdare. Ce pot sa le spun din experienta personala, este ca in ultimele doua luni de sarcina surplusul de greutate s-a dublat. Asa ca problema ingrasatului apare la final.
Eu cred ca totul este surmontabil. Daca femeile vor dori sa slabeasca si sa ajunga la formele dinainte, vor putea. Daca insa li se pare confortabil sa se ascunda in spatele ”scuzei” ca au nascut un copil, atunci vor trebui sa se multumeasca cu ceea ce sunt.