Anexita, boala care afecteaza 4 din 5 femei

Cunoscuta in termeni populari ca “raceala la ovare”, anexita, denumita si boala inflamatorie pelvina, reprezinta o infectie la nivelul organelor de reproducere feminine si necesita acordarea unei atentii deosebite, urmarile sale fiind deosebit de serioase. Aceasta se manifesta la nivelul colului uterin, al uterului, al trompelor uterine si al ovarelor. Anexita afecteaza indeosebi tinerele cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani care au mai multi parteneri sexuali si care nu se protejeaza folosind prezervativul.



Anexita nu trebuie neglijata! Iata riscurile!

Frigul, factor favorizant

Anexita este cauzata de infectiile bacteriene, cele mai frecvente fiind cele cu transmitere sexuala care provoaca chlamydia, gonoreea sau tricomoniaza, insa si un dezechilibru al florei vaginale, pe un fond imunitar scazut, poate facilita accesul bacteriilor din exterior si, prin urmare, imbolnavirea. De asemenea, spalaturile vaginale, menstruatia, montarea dispozitivelor intrauterine sau interventiile chirurgicale – avort sau nastere, pot favoriza ascensiunea bacteriilor, frigul fiind un factor favorizat al declansarii anexitei.

Beneficiile bailor de sezut in tratarea afectiunilor genitale

Simptome

Prima manifestare a anexitei este scurgerea vaginala cu un miros neplacut care se accentueaza cu precadere la sfarsitul perioadei menstruale. De asemenea, dereglarea ciclului menstrual, durerile de cap, frisoanele si starile de disconfort general si oboseala pot fi semne ale anexitei. Durerea la nivelul abdomenului inferior este simptomul care ar trebui sa ne trimita de urgenta la medic. Aceasta este moderata la inceput, insa, pe masura ce infectia se raspandeste, devine foarte puternica, provocand varsaturi si stari de greata. Totodata, apar starile febrile, senzatia constanta de a urina insotita de arsuri locale si durerea in timpul actului sexual.

Aceste 5 greseli comune ne afecteaza fertilitatea

Atentie la complicatii!

Cu toate ca termenul folosit in popor pentru aceasta boala este “raceala la ovare” si, aparent, lasa impresia unei situatii simple si usor tratabile, realitatea este total diferita. Daca tratamentul nu este inceput din timp, urmarile pot fi foarte grave, infectia se poate raspandi la nivelul abdomenului provocand peritonita sau poate ajunge in sange provocand sepsis, in ambele situatii existand riscul decesului. O alta complicatie a anexitei este infertilitatea, studiile demonstrand ca in SUA, 1 din 5 femei care a dezvoltat boala inflamatorie pelvina a devenit sterila. Din pacate, chiar si in conditii de tratament, riscul dezvoltarii unei sarcini extrauterine creste cu pana la 10% la femeile care s-au confruntat la un moment dat cu anexita. Pe de alta parte, boala inflamatorie pelvina este recurenta si se manifesta la un procent de aproximativ 25% din femeile aflate la varsta reproductiva.

Namolul trateaza anexita. Afla ce trebuie sa faci!

Se administreaza antibiotice

Primul pas pe care orice femeie trebuie sa-l faca in cazul in care se confrunta cu aceste simptome este sa mearga la medicul ginecolog. Pe langa examinarea fizica, cu localizarea exacta a durerii, se recurge si la recoltarea secretiei vaginale pentru stabilirea tipului de bacterie care a provocat inflamatia. In cazul unui rezultat neconcludent, se poate recurge la investigatia laparoscopica la nivelul abdomenului. Tratamentul are la baza antibiotice, acestea fiind administrate obligatoriu si partenerului. In aceasta perioada contactul sexual este interzis. In cazurile severe, pentru inlaturarea abcesului, se poate apela si la interventia chirurgicala. Pentru eficienta, se recomanda combinarea tratamentului medicamentos cu fitoterapia si medicina naturista.

Atentie! Mai multe studii ce au avut la baza acest subiect au demonstrat ca anexita afecteaza si starea psihica, provocand depresie, irascibilitate, repulsie fata de partaner si autoinvinovatire, cu atat mai mult cu cat rezultatul tratamentului nu este cel dorit.

Iata cateva sfaturi importante pentru a realiza corect igiena zonei intime! Detalii aici!

Farmacistii Catena recomanda produsele Idelyn. Daca iti doresti o ingrijire adecvata a zonei intime, atunci cu siguranta vei fi incantata de gelul intim Idelyn Beliema Expert! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole