Raceala la ovare sau anexita nu trebuie neglijata!

poza raceala la ovareCand ne dor ovarele sau ne inteapa, noi, femeile, avem tendinta sa tragem concluzia ca am tras frig sau am racit la ovare. Dar ce este, de fapt, raceala la ovare? In termeni medicali, se numeste anexita si este o boala inflamatorie care afecteaza in general ovarele si tuburile falopiene, dar se poate extinde si la uter.

Din ce in ce mai multe femei sufera de anexita, iar in peste jumatate dintre cauze, boala se cronicizeaza din cauza ca nu este tratata. Sa vedem insa care sunt cauzele care stau la baza acestei afectiuni.



De ce apare anexita?

Desi, de cele mai multe ori, dam vina pe frig, nu in toate cazurile anexita este provocata de temperaturile scazute la care ne expunem. In multe dintre cazuri anexita este determinata de infectii transmise prin contact sexual, de vaginite sau de alte infectii din zona abdominala care pot fi transmise la ovare. Trecerile bruste de la cald la frig si invers (cum se intampla vara, cand venim de afara unde este foarte cald si intram in spatii cu aer conditionat unde temperatura este mult mai mica) pot duce la aparitia anexitei. La fel se intampla si cand stam pe suprafete foarte reci (pietre, scari), cand facem baie in apa foarte rece sau cand este frig afara si suntem imbracate prea subtire. In timpul menstruatiei, riscul de a face anexita este mai mare, fiind o perioada propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Cum depistam raceala la ovare si cum o tratam?

Anexita poate fi depistata printr-un test de sange sau printr-un test Papanicolau. Putem avea anexita atunci cand: simtim durere in partea inferioara a abdomenului sau in zona pelvisului, cand avem senzatie permanenta de urinare, cand simtim durere la urinat si cand secretia vaginala ni se modifica si devine abundenta. In cazuri mai grave, pot aparea si alte simptome cum ar fi greata, varsaturile, febra, ameteala sau modificarea menstruatiei (cand sangeram abundent pentru mai mult timp decat normal). Anexita nu trebuie ignorata, pentru ca, pe termen lung, duce la infertilitate – de altfel, anexita este printre principalele cauze ale infertilitatii la femei.

Reaparitia anexitei poate fi prevenita daca tinem cont de urmatoarele lucruri: sa evitam orice contact sexual pana la aflarea rezultatelor testelor de laborator, pentru a sti daca avem aceasta infectie sau nu, sa ne tratam impreuna cu partenerul, sa ne spalam si sa ne stergem in zona intima dinspre fata spre spate, sa folosim absorbante in loc de tampoane interne, sa nu purtam lenjerie intima sau haine foarte stramte si sa evitam folosirea cosmeticelor in zona genitala.

Anexita se trateaza de obicei cu antibiotice prescrise de medic dupa efectuarea analizelor, dar exista si remedii naturiste care ajuta la ameliorarea ei, printre care extractul de ciubotica-cucului sau cel de salcie.

Text: Bianca Badescu