Cum se face cafeaua la ibric

Cafeaua la ibric, cunoscută și sub numele de cafea turcească, este o metodă tradițională de preparare a cafelei care provine din Orientul Mijlociu. Iată cum poți face cafea la ibric:Ingrediente:

Cafea măcinată fin (aproximativ 1-2 lingurițe pentru o ceașcă)

Apă (1 ceașcă pentru fiecare porție)

Zahăr (opțional)

Cardamom măcinat (opțional, pentru un gust exotic)

Instrucțiuni de preparare:

Râşneşte cafeaua: Cafeaua trebuie să fie măcinată fin pentru a extrage aromele și gustul. Poți să o râşneşti la magazinul de cafea sau acasă, dacă ai o râșniță de cafea.

Măsoară apa: Măsoară cantitatea de apă în ibric, aproximativ 1 ceașcă pentru fiecare porție de cafea pe care dorești să o prepari.

Adaugă cafeaua și zahărul (dacă este cazul): Adaugă cafeaua măcinată în apă și, dacă îți place cafeaua dulce, poți adăuga zahăr acum. Cantitatea de zahăr depinde de preferințele tale.

Amestecă și adu la fierbere: Amestecă bine cafeaua și zahărul în apă și pune ibricul pe foc mediu. Nu lăsa cafeaua să fiarbă prea mult; scopul este să ajungă la punctul în care face spumă.

Adaugă cardamomul (dacă folosești): Dacă îți place aroma de cardamom, poți adăuga un vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea acum.

Așteaptă spuma: După ce ai adus cafeaua la punctul în care face spumă, las-o să se odihnească pentru un moment. Apoi, adu-o din nou aproape de punctul de fierbere. Repetă acest proces de formare a spumei de câteva ori pentru a obține o cafea mai gustoasă.

Servește: După ce cafeaua este gata, las-o să se așeze timp de un minut pentru ca zațul să se lase în partea de jos a ibricului. Apoi toarnă cafeaua în cești, încercând să eviți să torni și zațul în ceașcă.

Cafeaua la ibric este gata de savurat! Poți să o bei simplă sau să o servești cu apă rece pentru a contrasta cu gustul intens.

Truc: Adaugă un strop de apă rece: Mulți oameni adaugă un strop de apă rece în ibric după ce cafeaua a făcut spumă de câteva ori. Acest lucru ajută la așezarea zațului în partea de jos a ibricului și face ca cafeaua să fie mai ușor de turnat.

Gustă cafeaua și ajustează cantitatea de zahăr sau cardamom după preferințele tale. Acum poți savura o cafea tradițională la ibric!

Foto Shutterstock