A 39-a saptamana de sarcina

shutterstock_17315425

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 33 cm de la cap la coccis si de 48 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de aproximativ 2,900 kg. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 9,4 cm. Lanugoul care ii acoperea tot corpul a cazut, in timp ce vernixul, care ii acoperea toata pielea intr-un strat gros, s-a detasat partial si pluteste sub forma unor flocoane consistente in lichidul amniotic.

Fatul nu mai face acum tumbe, pentru ca este prea mare si prea voluminos. Sta cu capul in jos, cu bratele incrucisate pe piept, cu picioarele ridicate si indoite pentru a ocupa cat mai putin loc posibil. Pana la urma, el va fi foarte multumit sa iasa, ca sa se poata dezmorti putin!

Despre viitoarea mama

Puteti ajunge in orice moment la maternitate. In fine, e bine sa stiti ca, daca nasterea se situeaza normal in cea de-a 40-a saptamana de amenoree, in fapt poate avea loc si intre a 38-a si a 41-a. Se mai poate intampla ca medicul sa decida sa provoace nasterea inainte de termen, declansand-o artificial. Nasterea provocata inainte de termen se practica din motive medicale: daca mama este diabetica, daca sufera de hipertensiune sau de o boala de inima, daca exista incompatibilitatea Rh intre mama si copil sau daca s-a rupt punga apelor. Ea poate avea loc si din motive personale. In ceea ce priveste copilul, nu mai este vorba de a se provoca nasterea unui prematur. Daca nasterea este declansata ceva mai devreme, din ratiuni medicale, se va cauta in lichidul amniotic prelevat prin amniocenteza prezenta elementelor caracteristice ale surfactantului care impiedica alveolele pulmonare sa se colabeze. Conditia esentiala pentru viata nou-nascutului este ca el se poata respira. Nasterea este provocata prin injectarea de ocitocina si prostaglandine care declanseaza contractiile. Cum ele sunt foarte puternice inca de la inceput, insa mai putin eficiente, se efectueaza si o anestezie peridurala. Travaliul este mai lung si mai dificil, atat pentru mama, cat si pentru copil, spre deosebire de o nastere declansata natural.