Săptămâna 39 de sarcină (corpul tau, bebelusul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 39 de sarcina

 

Ajunsă în săptămâna 39 de sarcină, trebuie să știi că, acum, sarcina este considerată a fi la termen, deci, dacă se produce nașterea, nu este considerată a fi prematură. Unii copii vin puțin mai repede, alții în săptămâna 40 și câteva zile. Organismul copilului este pregătit de lumea exterioară, totul funcționează adecvat în săptămâna 39 de sarcină și până și sistemul imunitar s-a format, chiar dacă formarea și întărirea lui mai necesită timp.

Probabil că în săptămâna 39 de sarcină ești nerăbdătoare să naști pentru că, știm, nu ți-a fost ușor cu atâtea stări și simptome, dar te poți bucura pentru că ai trecut cu bine până acum. Iată ce se petrece cu tine și copilul în această perioadă.



Săptămâna 39  de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici

Simptomele din săptămâna 39 de sarcină îți sunt cunoscute deja: arsuri stomacale, presiunea din zona pelviană, insomnie, durerile de spate, picioare și sâni, contracțiile Braxton Hicks care se întețesc. Ai observat, probabil, din săptămâna 38 de sarcină, îți cam piere pofta de mâncare și este normal, dar mesele mici îți sunt de ajutor.

Sunt mai accentuate contracțiile Braxton Hicks, dar amintește-ți că pe acestea le oprești dacă îți schimbi poziția, nu le confunda cu cele de travaliu. Acesta din urmă, poate debuta în orice moment, așa că este firesc să te simți foarte anxioasă, să ai fel și fel de emoții și temeri ceea ce cu atât mai mult nu-ți permite să te odihnești în săptămâna 39 de sarcină. Adevărul este că ești singura persoană care poate controla asta și este foarte important să o faci.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Altfel, cu cât ești mai aproape de termen, colul uterin se pregătește să se deschidă, împins fiind de capul copilului. Îți va spune medicul care este situația ta în săptămâna 39 de sarcină. În fapt, pe măsură ce copilul coboară în canalul de naștere, colul uterin începe să se înmoaie, să se scurteze și subțieze pentru a se dilata mai ușor. Procesul acesta se va vedea șters și exact așa se numește „ștergerea colului uterin” și se măsoară în procente: col șters 25%, 50%… Când colul este șters, copilul este pregătit de expulzie și se produce nașterea.

Înainte de asta, acordă atenție în săptămâna 39 de sarcină la pierderea dopului gelatinos. Spuneam și în săptămâna 38 de sarcină că poate fi eliminat de colul uterin iar nașterea să se producă la câteva zile bune, după. Apoi, dacă simți scurgerea unui flux mare de lichid limpede, înseamnă că s-a rupt apa și este momentul să-ți contactezi medicul.

Bebelușul în săptămâna 39 de sarcină

În săptămâna 39 de sarcină copilul câtărește aproximativ 3,4 kilograme și are 50,5 cm de la creștet la călcâie. Îți reamintim, aceste valori pot să difere de la copil la copil, sunt estimative. Dacă bebe nu se naște în această săptămână, va mai lua câteva zeci de grame în greutate.

Toate organele sunt dezvoltate în săptămâna 39 de sarcină și pot asigura îndeplinirea funcțiilor pe cont propriu dacă bebelușul se naște. Toată structura osoasă este formată, dar flexibilă și poate apuca cu putere, lucru pe care îl vei observa după naștere cât te apucă de deget. Trebuie să știi că în săptămâna 39 de sarcină, creierul, plămânii chiar și ficatul, se mai dezvoltă și o vor face și după naștere. De altfel, oasele cutiei craniene sunt ceva mai moi pentru a permite alunecarea prin canalul de naștere. Continuă să se formeze și stratul adipos care are rolul de a regla temperatura corpului.

În săptămâna 39 de sarcină se intensifică formarea sistemului imunitar care să-l protejeze de boli și infecții în afara uterului. Îi transferi anticorpi de mai mult timp, dar în ultimele săptămâni de sarcină procesul se accentuează. De altfel, îi vei mai transfera anticorpi și după naștere, prin lapte.

Săptămâna 39 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 39 de sarcină nu mai ai poftă de mâncare accentuată, mesele mici îți prind bine, dar odihnește-te, hidratează-te atât pe interior cât și pe exterior, ia-ți vitaminele căci este important și pentru bebe și petrece-ți timpul cu activități plăcute.

Dacă te simți în stare, poți primi vizita unor prietene alături de care să te bucuri, poți ieși la plimbări scurte, dar rămâi în prejma casei tocmai pentru că obosești repede în săptămâna 39 de sarcină, te simți epuizată, te poți dezechilibra și este important să te poți întinde dacă simți nevoia.

În săptămâna 39 de sarcină totul este pregătit pentru venirea lui bebe, dar nu strică să verifici, să te asiguri că geanta cu cele necesare pe care le vei lua la spital este la locul ei.

Lasă-i pe cei dragi să te ajute cu absolut orice încă din săptămâna 39 de sarcină, lasă-te răsfățată și nu apela la stres pentru că n-ai făcut ceva ori lucrurile nu sunt pregătite cu sperai, tu și copilul sunteți prioritari.