Săptămâna 28 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 28 de sarcina

Ajunsă în săptămâna 28 de sarcină trebuie să știi că ai intrat în trimestrul III. În această perioadă este probabil să ai probleme cu sciatica pentru că bebe începe să se întoarcă spre ieșire.

Mai bine de jumătate din călătoria voastră a fost parcursă, iar în săptămâna 28 de sarcină puiul tău are deja peste un kilogram și este tot mai activ, așa că, pe lângă deranjul cauzat de simptome, este posibil ca noaptea să nu te poți odihni cu adevărat.

Îți spunem în acest articol ce schimbări apar pentru tine și bebe în săptămâna 28 de sarcină și îți aducem câteva sfaturi pentru ca lucrurile să se desfășoare mai ușor pentru tine.



Săptămâna 28 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 28 de sarcină, deși obișnuită cu multiplele simptome, intervine o situație nouă pentru tine: sciatica. Mai exact, pentru că bebe începe întoarcerea spre ieșire, capul, respectiv uterul, pun presiune pe nervul sciatic. Asta îți poate provoca noi simptome în săptămâna 28 de sarcină precum: furnicături și amorțeli sau dureri care pornesc din zona feselor și radiază pe partea din spate a picioarelor. Dacă bebe se așază într-o altă poziție, poți scăpa de acestea, dar multe dintre femeile însărcinate le întâmpină.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Programul de somn al copilului poate fi deranjant pentru tine, mai ales dacă face mișcări, noaptea, îți poate provoca insomnie. Sânii sunt tot mai grei în săptămâna 28 de sarcină, așa că încearcă să găsești un sutien cât mai comod pentru tine. În privința crampelor și umflării la nivelul picioarelor, știi deja cum pot fi atenuate; în ce privește pielea tot mai sensibilă în diferite zone, de ajutor îți sunt cremele hidratante care vor asigura elasticitatea ei.

Dacă încă urinezi frecvent în săptămâna 28 de sarcină, asigură-te că nu este vorba despre o infecție urinară, iar constipația și problemele de hemoroizi pot fi ținute sub control cu ajutorul alimentelor bogate în fibre, hidratare și exerciții recomandate.

Orice simptom din săptămâna 28 de sarcină îți pare că este greu de suportat, spune-i medicului pentru a veni cu recomandări adaptate situației tale.

Bebelușul în săptămâna 28 de sarcină

Evoluție impresionantă pentru bebe începând cu săptămâna 28 de sarcină. Are o greutate de puțin peste 1.180 de grame și undeva la aproximativ 38 de de cm, de la creștet la călcâie. Crește accelerat și întreg scheletul copilului se dezvoltă, oasele sunt tot mai puternice, organele interioare își îndeplinesc sarcinile și se pregătesc pentru a susține organismul lui bebe după naștere, când vor mai interveni schimbări care îl vor provoca la adaptare extrauterină.

O noutate din săptămâna 28 de sarcină este faptul că bebe începe să se așeze în poziția de naștere, cu capul în jos, spre ieșire. În ce privește activitatea creierului, față de săptămâna 27 de sarcină, acesta își dezvoltă crestele care dau forma creierului.

Ochii sunt formați, iar din săptămâna 28 de sarcină copilul exersează clipitul, procesul natural în vederea evitării contactului obiectelor și substanțelor exterioare cu globul ocular. Execută mișcări oculare intensificate, proces început din săptămâna 14 de sarcină, fiind benefică somnului REM, perioadă în care creierul se dezvoltă cât mai sănătos.

Un copil născut în săptămâna 28 de sarcină are, datorită performanțelor medicale, 94% șanse de supraviețuire, iar, odată cu trecerea săptămânilor de sarcină, șansele cresc.

Săptămâna 28 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 28 de sarcină rămân pe poziție obiceiurile alimentare sănătoase, hidratarea atât pe interior, cât și pe exterior, alternarea între odihnă, exerciții și plimbări în natură. Administrează-ți toate suplimentele recomandate de medicul tău pentru că aportul de minerale și vitamine este extrem de important, amintește-ți că și bebe are nevoie și va lua de la tine.

Nu este prea devreme ca din săptămâna 28 de sarcină să aduci în discuția cu medicul tău varianta de naștere și, în funcție de recomandarea medicului, informează-te (dacă spune că cezariana este necesară, cunoaște totul despre asta). Dacă ai informația actualizată despre situația ta, temerile se retrag.

Vei realiza screening-ul pentru anticorpi anti-Rh în săptămâna 28 de sarcină; dacă nu s-au produs anticorpii anti-Rh, este foarte probabil să fie necesar să urmezi un tratament injectabil cu imunoglobuline anti-D (Rh) pentru prevenirea apariției anticorpilor împotriva celulelor roșii ale copilului. Nu trebuie să te îngrijoreze această procedură! Evită stresul pe care ți-l pot provoca orice alte proceduri și gestionează emoțiile cât mai bine, căci este important pentru bebe ca mămica să fie încrezătoare. Trebuie să înțelegi că acestea au ca scop siguranța și sănătatea copilului, așa că urmează recomandările medicului.

În săptămâna 28 de sarcină te pregătești pentru venirea lui bebe atât în privința informației (cursuri și cărți), cât și în pregătirea camerei și a celor necesare. Este important să-l implici și pe viitorul tătic, bucurați–vă de aceste momente!