A 15-a saptamana de sarcina

shutterstock_17448196

Despre viitorul copil

Lungimea  lui este de 8 cm de la cap la coccis si de 12 cm de la cap la calcaie. Greutatea este de 65 grame. Capul bebelusului poate fi acum masurat cu ajutorul ultrasunetelor. El are un diametru de 3,2 cm. Pornind de la aceasta masuratoare, se poate calcula data nasterii, cu o aproximatie de cateva zile. In aceasta saptamana, capul va mai creste cu 4 mm in diametru.

Scheletul copilului continua sa se formeze prin aparitia continua de noi oase. Articulatiile sunt functionale si mainile se pot indoi atat de la coate, cat si de la incheietura mainii. In piele, celulele cu o forma mai deosebita, prezentand niste prelungiri, se ocupa cu elaborarea unui pigment de culoare inchisa, denumit melanina. Acest pigment le este transmis si celorlalte celule ale epidermei, prin intermediul acestor prelungiri. Ele sunt cele care dau culoare pielii dupa nastere. Datorita lor, copilasul dumneavoastra se va bronza atunci cand il veti lasa la soare. Gura este capabila sa se deschida, sa se inchida si chiar sa suga. Bebelusul incepe acum sa bea putin din lichidul amniotic in care se scalda. Apoi elimina un fel de urina, datorita rinichilor lui, care au devenit functionali. Este pentru prima data cand se stabileste un circuit primitiv de absorbtie si de excretie pe caile digestive.

Despre viitoarea mama

Burta incepe sa se rotunjeasca. Putin, atat cat numai un ochi avertizat poate sa observe ca sunteti insarcinata. Dar dumneavoastra, care va cunoasteti bine, stiti ca ceva s-a schimbat. Hainele inca va cuprind daca au o croiala putin mai larga, dar nu este departe ziua in care trebuie sa incepeti sa largiti elasticele!