Săptămâna 1 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 1 de sarcina

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, dar în săptămâna 1 de sarcină nu vei simți prea multe, nici nu vei bănui că ești însărcinată. În plus, primul semn care îți îndică faptul că ai putea fi însărcintă este lipsa menstruației. Chiar și așa, din săptămâna 1 de sarcină, în corpul tău apar primele modificări care îți pregătesc organismul pentru buna dezvoltare a noii vieți din interiorul tău.

Credem cu tărie că, dacă îți este clar ce se petrece în organismul tău, începând cu săptămâna 1 de sarcină, ce schimbări apar, cum se dezvoltă bebelușul și până la momentul nașterii, îți va fi mult mai ușor să înțelegi și să te bucuri de acest proces minunat!



Săptămâna 1 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mamici

Nu intră în discuție prea multe simptome în săptămâna 1 de sarcină, este posibil nici să nu-ți dai seama că ești însărcinată. Poți experimenta scurgeri vaginale, mucus cervical limpede și alunecos. Eventual, poți simți ușor disconfort în zona abdominală inferioară, crampe sau tensiune și radierea durerii spre spate, dar pot fi și simptome ale perioadei ovulației. Tot în perioada ovulației apar modificări hormonale când poți simți sânii dureroși și un apetit sexual crescut.

Îți vei putea da seama de săptămâna 1 de sarcină în momentul în care constați că nu apare menstruația (se oprește în săptămânile 1-3). Cu toate acestea, există cazuri în care menstra este prezentă în prima lună de sarcină. Adesea, sarcina este descoperită în săptămânile următoare.

Pentru că nu se știe exact momentul în care ovulul este fecundat, perioada de sarcină se calculează începând cu prima zi a ultimei menstruații. Are o durată de 280 de de zile, echivalent a 40 de săptămâni, fiind împărțită în trei trimestre:

Trimestrul 1: săptămâna 1 de sarcină – săptămâna 13,

Trimestrul 2: săptămâna 14 – săptămâna 27,

Trimestrul 3: săptămâna 28 – până la naștere.

În perioada ultimului ciclu menstrual estrogenul și progesteronul au valori crescute iar asta conduce la îngroșarea mucoasei uterului, un proces normal tocmai pentru a susține ovulul fertilizat.

Foliculii din interiorul ovarelor favorizează formarea ovulelor iar la momentul ovulației (între ziua 9-21 de la prima zi de ciclu) un ovul este eliberat prin trompa uterină. Din acest moment, timp de 24 de ore poate fi fertilizat de unul dintre spermatozoizii care parcurg vaginul până la nivelul trompelor uterine. Ovulul fecundat va parcurge drumul de la trompele uterine în uter (blastocist) în 3-4 zile (se oprește mestruația).

Mai trebuie să știi că doar un spermatozoid reușește să pătrundă în membrana ovului și aceasta este momentul zero, de unde începe săptămâna 1 de sarcină.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

1. Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Bebelușul în săptămâna 1 de sarcină

Mai degrabă din a doua și nu din săptămâna 1 de sarcină, după fertilizarea ovului (zigot), este  stabilit sexul copilului: dacă spermatozoidul purta un cromozom X va fi fetiță, iar dacă purta un cromozom Y va fi băiat.

Ecografia ar fi irelevantă în săptămâna 1 de sarcină, dar hormonul sarcinii (HCG sau gonadotropina) este vizibil în sângele și urina femeii în maxim 10 zile de la momentul fertilizării ovulului, fixat pe peretele interior al uterului.

Prin urmare, un test de sarcină din urină, efectuat la aproximativ 10 -14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat îți poate indica săptămâna 1 de sarcină sau a doua. La fel este și în cazul testelor sanguine, dar cu mici diferențe.

Săptămâna 1 de sarcină – sfaturi și recomandări

Dacă sarcina este ceva ce îți dorești, este important să îți cunoști perioada de ovulație pentru a crește șansele. Totuși, înainte de săptămâna 1 de sarcină, ideal este să faci analize de sânge pentru a te asigura că ești sănătoasă iar medicul specialist îți va recomanda vitamine prenatale pe bază de fier, calciu, vitamina D, acid folic pentru a-ți ajuta organismul în susținerea sarcinii.

În funcție de rezultatul analizelor, medicul poate recomanda și o combinație de produse pentru reducerea riscului de malformații congenitale la bebeluș. Ai grijă și de latura emoțională și gestionarea stresului! Sunt importante pentru buna dezvoltare a sarcinii. Dacă sunt probleme, asigură-te că le rezolvi înainte atât tu, cât și partenerul. De asemenea, este important să acorzi atenție obiceiurilor alimentare, sportului și ar fi indicat să adopți o dietă alimentară sănătoasă, să renunțați la tutun și băuturi alcoolice.

Apoi, încă din săptămâna 1 de sarcină, chiar dacă nu știi că ești însărcinată, rămâi la obiceiuri sănătoase, evită excesele și alimente interzise în sarcină. Buna dispoziție creează mediu propice pentru dezvoltarea sarcinii. Fă tot ce îți aduce plăcere, fără a exagera, petrece timp în natură, beneficiază de masaj de relaxare și consumă alimente de calitate (legume, fructe, lactate, cereale integrale, proteină de calitate), totul cu moderație.

Ține minte! Copilul tău trebuie să se dezvolte într-un mediu pozitiv și benefic încă din săptămâna 1 de sarcină!