Keratoza pilară – ce este și care sunt opțiunile de tratament

Keratoza pilară este cunoscută și sub denumirea de keratoza foliculară. Este o afecțiune dermatologică, dar care nu trebuie să te îngrijoreze prea tare.

Într-adevăr, aspectul neplăcut te va face să te simți inconfortabil, mai ales dacă se manifestă într-o zonă neacoperită.

Farmaciştii Catena recomandă Rilastil Elasticizing Ulei, un tratament corporal foarte emolient si reparator, cu uleiuri vegetale selectate (ulei de Argan, Jojoba, Tarate de orez si Plukenatia) si imbogatit cu vitamina E si vitamina F. Formele de Omega 3, 6 si 9 continute il diferentiaza ca cel mai bun tratament pentru a imbunatati protectia si elasticitatea pielii.

Pielea este oglinda stării de sănătate, ea îți arată că ceva nu funcționează bine în organism, începe să se usuce, pot apărea iritații, eczme, etc.

Dacă știi ce este keratoza pilară și ce poți face pentru a-ți ajuta organismul în buna funcționare nu te vei confrunta cu neplăceri pe termen lung.

Iată tot ce trebuie să știi despre această afecțiune, cum o recunoști, ce o poate declanșa și ce trebuie să faci dacă și-a făcut apariția.

Sunt câteva lucruri pe care le poți face acasă, dar pentru situațiile mai grave, nu ezita să te adresezi medicului!



Ce este keratoza pilară?

Keratoza pilară este o afecțiune inofensivă a pielii care poate provoaca apariția unor zone ușor iritate la nivel cutanat. Poate apărea din copilărie, dar este întâlnită și la adolescenți sau adulți.

Este chiar des întâlnită și o recunoști după așa numita „piele de găină”. În fază incipientă, se formează mici umflături pe zone cu foliculi de păr. Nu vei vedea keratoza pilară în palmă ori în talpă.

Farmaciștii Catena recomandă crema pentru vergeturi Rilastil Stretch Marks, un tratament specific antivergeturi care, prin textura bogată și cremoasă, este potrivită pentru un masaj lung și pozitiv. Crema vergeturi conține un complex de aminoacizi, vitamine și ulei din tărâțe de ovăz care cresc elasticitatea pielii și luptă împotriva deteriorării acesteia.

Keratoza pilară nu-ți aduce mâncărime sau usturime, dar vei vedea că în zonele afectate, pielea este uscată și aspră, te-ar putea deranja prin prisma esteticii.

De ce se formează keratoza pilară? Din cauza keratinei în exces, acumulată la nivelul porilor.

Îți reamintim, keratina este o proteină, resursă importantă a firul de păr care îl ajută să crească și să se dezvolte sănătos, dar poate fi o problemă dacă este în exces.

Keratoza pilară a fost studiată de oamenii de știință, dar nu au stabilit o cauză clară, pot exista mai mulți factori care o pot declanșa.

Keratoza pilară – factori de risc

Întâi de toate, află că această afecțiune dermatologică nu este contagioasă. Conform cercetărilor și observațiilor, au fost asociați câțiva factori de risc în caz de keratoză pilară, precum:

  • genetic (rude care se confruntă cu keratoza pilară),
  • astm,
  • rinita alergică (alergia sezonieră, febra fânului),
  • obezitate,
  • dermatita atopică,
  • pielea uscată,
  • melanomul tratat cu vemurafenib,
  • afecțiuni ale pielii care determină uscarea ei.

După cum știi deja, uscăciunea pielii poate fi cauzată de multe acțiuni, de la deshidratare și până la dezechilibrele hormonale sau de vitamine și minerale, chiar și pe fond emoțional.

Toate acestea pot avea ca rezultat o uscăciune a pielii și te pot conduce spre afecțiuni dermatologice cum este și keratoza pilară.

Keratoza pilară – cauze

Spuneam, cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate. Se pare, în mai mult de jumătate din cazuri, keratoza pilară apare genetic, cel puțin unul dintre părinți s-a confruntat cu ea.

Deși nu este infecțioasă, poate produce un discomfort emoțional. Își poate face apariția până la vârsta de 2 ani sau în perioada adolescenței (modificări hormonale) și se reduce până în jurul vârstei de 20 de ani.

Acumularea de keratină în porii zonelor afectate este cauza principală care declanșează keratoza pilară. Altfel, și pielea uscată favorizează keratoza pilară la fel cum o fac și eczemele.

Farmaciștii Catena recomandă serul cu acid hialuronic de la Skin Republic, un ser super hidratant, cu acid hialuronic 1%, ce hidratează pielea uscată.

Gândindu-te la conceptul pielii de găină, imaginează-ți că fiecare rădăcină din care iese firul de păr are arondat un nerv care se declanșează la foarte mulți stimuli.

Dacă asculți o melodie care te încântă. Ți se face pielea de găină?

Este o reacție la nivel epitelial, în fața unui stimul exterior, așa cum este și atunci când îți este frig. În exemplul din urmă, ne putem gând la circulația periferică deficitară. Unora le sunt reci mâinile sau picioarele chiar dacă este cald.

O deshidratare accentuată se va vedea pe piele, o va usca, pot apărea eczeme și toate acestea pot conduce spre keratoza pilară.

S-au observat și legături cu deficiențele de vitamine cum sunt B9 (acidul folic) și B12 (cianocobalamina). Lipsa lor dau simptome de furnicături la nivelul pielii, dar și mai grave. Cu toate acestea, sunt importante pentru a sprijini producția de celule noi, ori dacă asta nu se întâmplă, intervin probleme în producția de colagen și elastină.

Apar inflamații iar pentru îmbunătățirea situației, pentru redobândirea elasticității pielii toate acestea sunt necesare, inclusiv Vitamina A, dar și cantitatea de grăsime din piele are un impact.

Poate nu știai, dar glanda sebacee are rol în mecanismul de creștere al firului de păr. Unde sunt glande sebacee mai multe, firul de păr crește subțire, unde este mai puțină producție de grăsime, firul crește mai gros.

În cazul feței, poți observa că tenul este mai gras în mijlocul feței datorită glandelor sebacee mai mari iar la extremități, tenul tinde să fie mai uscat din cauza glandelor sebacee mai mici.

Desigur, toate acestea trebuie să funcționeze în acord, dezechilibrele se produc ușor, dar trebuie intervenit înainte să se instaleze eczeme, pielea uscată, keratoza pilară, etc.

Keratoza pilară – semne și simptome

Poți recunoaște keratoza pilară prin umflături mici și dese, se aseamănă cu mici coșulețe care nu pot fi strânse iar pielea se simte uscată, iritată (ușor roșiatică).

Se întâlnește, în cele mai multe cazuri, pe brațe, coapse, față (sub obraz în apropierea gurii și bărbie) sau fese.

Dacă te confrunți cu keratoza pilară mai poți observa:

  • Piele uscată în zonele menționate,
  • Pielea cu aspect grunjos (pielea de găină),
  • Zone roșiatice,
  • O accentuare când aerul este uscat.

Diagnosticul de keratoză pilară

Cu siguranță, un diagnostic îți poate pune medicul dermatolog sau de familie, iar prezentarea la medic este primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a combate keratoza pilară.

Nu există teste specifice pentru a depista keratoza pilară, dar medicul o recunoaște. Sunt rare situațiile când, pentru a înlătura alte posibile probleme ale pielii, medicul solicită investigații amănunțite de alergii sau biopsie.

Nu uita să informezi medicul dacă ai urmat diferite tratamente sau ai aplicat produse, ai consumat suplimente alimentare sau orice remediu în problema de keratoză pilară. Recomandat este să nu iei nicio măsură fără să consulți medicul.

Tratament keratoza pilară

Keratoza pilară dispare de la sine și nu-i obligatoriu să se manifeste pe mai multe zone. Dacă vrei să scapi repede de aspectul neplăcut al pielii, medicul dermatolog îți poate prescrie creme sau loțiuni hidratante pentru ameliorare.

În cazul în care keratoza pilară nu se reduce, medicul îți poate recomanda:

1.     Hidratarea pielii

Acesta ar fi primul pas, keratoza pilară se poate retrage datorită hidratării optime. În acest caz, poți folosi creme cu rol de hidratare și bineînțeles, hidratarea în general.

2.     Tratament medicamentos

Un tratament cu pastile, unguente, loțiuni. Uneori, antifungice pentru a evita infecția locală. Îți poate prescrie suplimente alimentare, vitamine.

3.     Tratament laser pentru keratoza pilară

Tratamentul este realizat de medicul dermatolog și are ca rol îmbunătățirea aspectului general al pielii precum și în cazul decolorării care poate apărea în keratoza pilară.

Este indicat doar atunci când alte tratamente nu au dat rezultate. Medicul dermatolog poate recomanda și microdermabraziune (tratament de exfoliere) sau peeling chimic.

Îngrijirea pielii cu keratoză pilară este importantă și acasă, așa că, asigură-te că:

  • Băile călduțe fac parte din rutina ta,
  • Folosești produse de curățare și hidratare corespunzătoare,
  • Exfoliezi ușor, pielea nu trebuie frecată iar produsele să fie adecvate,
  • Un umidificator de aer îți poate ajuta pielea afectată de keratoza pilară,
  • Eviți hainele mulate pe zonele afectate și alegi doar bumbac 100%,
  • Folosești, cu măsură, uleiul de cocos sau de argan pentru că te ajută în hidratare și au proprietăți antiinflamatorii.

În final, reține că nu trebuie să confunzi keratoza pilară cu afecțiuni precum psoriazisul, dermatita atopică, infecții fungice sau milia. Sunt afecțiuni ale pielii, dar diferite. Nu trece cu vederea semnele pe care ți le arată pielea ta!