Ce boli trădează culoarea gingiilor

Mulți oameni constată, la un moment dat, că gingiile lor capătă o nuanță vineție. Acest aspect nu trebuie ignorat și este indicat să mergem la medicul stomatolog pentru un consult și să aflăm ce afecțiune ar putea ascunde.

De foarte multe ori poate fi vorba de gingivită, o afecțiune adesea cauzată de placa bacteriană acumulată din pricina igienei dentare deficitare. Există însă și alte posibile cauze, explicate pe înțelesul tuturor de medicul stomatolog Sorina Stroe.Care este culoarea normală a gingiei?

Culoarea gingiei, lipsită de inflamație și în absența unor boli generale, este roz deschis, dar poate varia în funcție de fiecare individ, fiind în strânsă legătură cu pigmentarea cutanată (culoarea pielii). Există o colorație maronie, fiziologică, a gingiei dată de melanină, pigmentul brun responsabil de colorația normală a pielii, a gingiei. Acest pigment este prezent la toți indivizii, fiind în cantitate crescută la persoanele de culoare la care se observă o colorație melanică a gingiei

 Modificări de culoare cauzate de gingivită

Când avem gingivită, care reprezintă inflamația gingiei, culoarea acesteia se modifică din roz deschis în diferite nuanțe de roșu, în funcție de perioada de inflamație: roșu aprins, în gingivita acută, până la roșu cărămiziu, la gingivita cronică sau chiar parodontită marginală cronică profundă. Aceasta din urmă reprezintă stadiul următor al gingivitei, etapa de agravare.

Farmaciştii Catena recomandă Foramen gel dentar cu clorhexidina care previne si protejeaza impotriva inflamarii si sangerarii gingiilor.

Diabet, leucemie sau anemie

Multe dintre afecțiunile generale precum diabetul, leucemia, anemia și alte boli sangvine pot cauza modificări de culoare a mucoasei orale, inclusiv la nivelul gingiei. Prezența unei gingii roșii poate ridica suspiciunea unei boli sistemice. Culoarea roșu poate să fie prezentă sub diferite nuanțe, de la roșu aprins la roșu violet în diabet și leucemie. La polul opus, o gingie palidă, albicioasă poate să apară în anemie.

Pubertatea, sarcina și menopauza

Stări fiziologice precum pubertatea, sarcina, menopauza pot produce modificări la nivelul gingiei din cauza nivelului de hormoni. În timpul perioadei de pubertate, gingia este roșie, sângerândă, crescută, aceasta datorându-se și inflamației cauzate de acumularea de placă bacteriană.

Femeile gravide adeseori prezintă inflamația gingivală, cunoscută sub numele de gingivită de sarcină de culoare roșie, având o creștere a gingiei care poate uneori să acopere coroana dinților.

Alergii la medicamente, intoxicații sau lucrări protetice nepotrivite

Există cazuri de alergii la medicamente, alimente, gumă de mestecat în care întreaga gingie cuprinzând și mucoasa obrajilor este roșu aprins. De asemenea mai putem avea de-a face și cu intoxicații cu substanțe precum mercur, cupru în care gingiile prezintă pete violet, brune. Modificări gingivale de culoare pot apărea și în cazul lucrărilor protetice incorect adaptate la nivelul coletului dintelui. În cazul unor astfel de situații, pacientul trebuie să știe că rezolvarea vine odată cu îndepărtarea și refacerea lucrărilor protetice.

“Ca de obicei, este important să ne prezentăm regulat la controale pentru a identifica orice problemă în stadiu incipient sau chiar a o evita!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Foto Shutterstock