Săptămâna 2 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

În săptămâna 2 de sarcină nu apar multe modificări, ci se concretizează, am putea spune. Poți experimenta stări care să-ți indice și te îndemne să iei un test de sarcină, dar pot fi: ușoare amețeli, stări de greață sau durere a sânilor, nu într-un mod accentuat.

Cu siguranță, odată ce traversezi săptămâna 2 de sarcină, te încearcă și o multitudine de stări emoționale. Află din acest articol ce se petrece în organismul tău și cu bebelușul în această perioadă.



Săptămâna 2 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mamici

Prima schimbare pe care nu ai cum să o ratezi este lipsa menstruației, căci în săptămâna 2 de sarcină, cel mai probabil, s-a oprit. Ai putea experimenta câteva dintre simptomele deja menționate, inclusiv dureri abdominale. Un test de sarcină îți poate confirma sarcina, dar simptomele sunt firești pentru săptămâna 2 de sarcină și nu este exclus să ai și sensibilitate la mirosuri sau urinări dese.

În săptămâna 2 de sarcină producția de endometru crește (membrana mucoasă care căptușește uterul), având un rol important în crearea mediului benefic dezvoltării embrionului (la 20 de zile este vizibil de mărimea unei gămălii de ac).

Simptomele se pot intensifica în săptămâna 2 de sarcină și în săptămânile ce urmează, fiind vorba de acele simptome specifice primului trimestru de sarcină. Odată cu trecerea spre săptămâna 3 de sarcină are loc implantarea în peretele uterului și începe formarea sacului gestațional. Formarea lui se accentuează din săptămâna 3 de sarcină și apare sub formă rotundă, de culoare neagră în interiorul uterului, vizibil undeva la aproape 5 săptămâni de sarcină, când are aproximativ 2-3 mm.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

1. Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Bebelușul în săptămâna 2 de sarcină

În săptămâna 2 de sarcină au loc câteva procese importante în privința bebelușului. A devenit o celulă-ou, vizibilă doar la nivel microscopic. Se concretizează sexul copilului, căci procesul definitoriu are loc în săptămâna 2 de sarcină. Mai exact, din pachetul de cromozomi ai celor doi parteneri, 2 se vor implica în stabilirea sexului copilului. Astfel, ovulul are cromozom X iar spermatozoidul poate avea cromozom X sau cromozom Y.

Dacă ovulul este fecundat de un spermatozoid cu cromozom X, în săptămâna 2 de sarcină va stabili că veți avea o fetiță, iar dacă spermatozoidul contribuie cu un cromozom Y copilul va fi de sex masculin. Tot în săptămâna 2 de sarcină se stabilesc și caracteristici fizice ale copilului cum ar fi: culoarea părului sau a ochilor.

Săptămâna 2 de sarcină – sfaturi și recomandări

Este important ca în săptămâna 2 de sarcină să continui cu o dietă sănătoasă și să iei acid folic (în continuare dacă ai început pre sarcină) iar dacă ai întrebări sau nelămuriri poți păstra legătura cu medicul care te-a coordonat în pregătirea pentru sarcină.

Săptămâna 2 de sarcină este momentul în care îți poate fi confirmată sarcina; în cazul în care nu fost plănuită și nu te-a avut în evidență un medic, atunci este cazul să contactezi unul sau să-ți anunți medicul cu care deja ai intrat în contact. Din momentul în care ai avut prima confirmare a sarcinii, este important să fii sub supravegherea medicului pe toată perioada sarcinii.

Și, dacă simptomele specifice în săptămâna 2 de sarcină nu te-au determinat încă să te odihnești, deși este posibil să te simți obosită, atunci este cazul să te odihnești mai mult și să nu depui efort fizic prea mare.

Exercițiile fizice ușoare, atunci când te simți bine, sunt benefice pentru a menține tonusul în perioada sarcinii, mai ales că mișcarea din perioada sarcinii te va ajuta la naștere. Este imperios necesar ca acum să renunți la orice este nociv pentru sarcină, în special alcool, tutun, mâncăruri nesănătoase și băuturi, etc. Depune toate eforturile ca mâncarea să fie cât mai sănătos gătită și include multe legume și fructe. În acest fel vei putea beneficia de energie, dar fără să iei prea multe kilograme în plus.

Poți începe din săptămâna 2 de sarcină să utilizezi creme împotriva vergeturilor, dar alege cu mare grijă ce produse cosmetice folosești și evită tot ce conține parabeni sau alte ingrediente toxice ori bănuite că ar produce cancer pentru că tot ce pui pe piele ajunge în organism.

Ai grijă de starea ta psihică! Sarcina este considerată a fi o perioadă minunată în viața unei femei, așa că nu uita să te bucuri de asta! Chiar dacă este abia săptămâna 2 de sarcină și probabil că unele simptome te distrag de la bucuria veștii sarcinii, adu-ți aminte că în interiorul tău se dezvoltă o minune. În plus, nu este greșit dacă vrei să faci planuri, să te gândești la nume de fete sau nume de băieți, dar nu permite să devină un stres, sunt activități plăcute și nu exagera cu tot ce îți dorești pentru copilul tău.