A 8-a saptamana de sarcina

shutterstock_17537551

Despre viitorul copil

Embrionul masoara acum 10-14 mm si cantareste 1,5 grame. Volumul capului incepe sa creasca si devine foarte mare comparativ cu restul corpului. Fata continua sa se formeze prin confluarea mugurilor maxilari si a celor nazali. Gura deschisa lasa sa se vada o limba mica, pe cand ochii, situati pe partile laterale ale capului, incep sa se apropie. Se formeaza nivelul optic intr-o forma primitiva.

Pe maxilare, apare o lama dentara care va da nastere mugurilor viitorilor dinti. Bratele si picioarele se alungesc, la randul lor. Extremitatea lor in forma de paleta este acum separata de restul membrului printr-o portiune mai ingusta, care reprezinta incheietura palmei sau glezna. Embrionul are inca un aspect foarte curbat. Totusi, in jurul maduvei spinarii incep sa se formeze vertebrele si astfel ia nastere coloana vertebrala. Abdomenul lui este inca inaltat datorita inimii si ficatului care ocupa un spatiu disproportionat de mare in acest corp mititel. Celulele sexuale primitive se gasesc acum pe locul unde se vor dezvolta glandele genitale, ovarele sau testiculele. Sexul copilului este inca nediferentiat. Nimic nu arata ca este vorba de o fata sau de un baiat, cu toate ca, genetic, acest lucru a fost stabilit inca de la formarea primei celule.

 

Despre viitoarea mama

Mai aveti greturi, mai sunteti obosita? Este perfect! Acesta este semnul ca aveti reactii normale si, deci, ca sarcina decurge bine.