A 20-a saptamana de sarcina

shutterstock_33887566

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 13 cm de la cap la coccis si de 20 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 240 de grame, iar diametrul capului masoara 4,8 cm. Pielea lui incepe sa se ingroase putin, dar ramane totusi transparenta. Au aparut amprentele digitale, i se formeaza unghiile si apar cateva fire de par.

Inima lui este acum destul de mare incat sa poata fi auzita cu un singur stetoscop plasat pe abdomenul viitoarei mame. Multiplicarea celulelor nervoase este terminata. Numarul lor definitiv, intre 12 si 14 miliarde, este stabilit pentru totdeauna. El va incepe sa scada progresiv din momentul maturizarii definitive a creierului, in jurul varstei de 18 ani. Muschii devin mai puternici si, in consecinta, miscarile bebelusului dumneavoastra sunt mai viguroase. Incepeti sa le simtiti mult mai pregnant.

Despre viitoarea mama

Asemenea tuturor celorlalte organe, glanda tiroida este mai activa, consecinta directa fiind cresterea temperaturii interne a corpului. Va este adesea prea cald si, pentru revenirea corpului la o temperatura normal, transpirati mai mult. Acest mecanism permite eliminarea prin transpiratie a excesului de deseuri produse de organismul dumneavoastra si de cel al fatului. Aceasta crestere a temperaturii este suparatoare in lunile de vara, asa ca, daca plecati undeva in vacanta, alegeti-va o zona cu un climat mai temperat. Daca sarcina se desfasoara iarna, nu va imbracati excesiv. Purtati mai multe straturi de imbracaminte lejera, pe care sa le puteti da jos in functie de necesitati. Daca transpirati mult, presarati putina pudra de talc pe zonele mai expuse. Aceasta va absorbi excesul de transpiratie si veti evita astfel “arsurile” si iritatia pielii.