A 7-a saptamana de sarcina

shutterstock_15802675Despre viitorul copil

La sfarsitul primei luni de dezvoltare, embrionul masoara intre 5 si 7 mm lungime si curbura lui este foarte pronuntata. Acum, capul fatului este inca foarte curbat inspre piept, dar in aceasta saptamana aspectul lui exterior se va modifica considerabil. In ceea ce priveste organele, inima embrionului s-a dezvoltat intr-atat incat nu mai incape in spatiul intern.

Ea formeaza o proeminenta ventrala, un fel de ridicatura care bate in ritmul sau si care se zareste foarte bine la ecografie. Continua elaborarea sistemului digestiv. Umflatura ce anunta viitorul stomac se accentueaza, iar ficatul si pancreasul continua sa creasca. La extremitatea posterioara, intestinul care s-a subtiat si aparatul urinar primitiv se reunesc intr-o zona comuna situata spre extremitatea cozii, denumita cloaca. Dupa cum vedeti, bebelusul avanseaza repede si bine! In burtica ta este o fiinta vie care traieste, creste, se misca. Nu te indoi nici o clipa de acest lucru.

Despre viitoarea mama

Sanii vi se dezvolta, iar uterul, pe masura ce creste in volum, se orienteaza spre inainte. Micile neplaceri persista. Ele vor continua in acelasi mod pana la sfarsitul celei de-a 2-a luni, dupa care vor incepe sa se diminueze pana la disparitia completa, in cursul celei de-a 3-a luni. Nu va este foame; suferiti de balonari si de arsuri stomacale; dormiti rau, cu toate ca va simtiti foarte obosita, iar greturile incep sa va amarasca zilele. Toate contribuie la mentinerea unei stari de proasta dispozitie.
Trebuie sa acceptati aceste cateva inconveniente. Ele vin sa va reaminteasca rolul principal pe care il jucati intr-un proces vital aproape miraculos. Puteti urmari cum se dezvolta copilul in interiorul corpului. Nu e ceva minunat? Acest lucru ar trebui sa va incurajeze tot timpul.