Săptămâna 10 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 10 de sarcina

Ajunsă în săptămâna 10 de sarcină unele simptome pot intra în regres iar altele să se accentueze. Totul este firesc, având în vedere modificările hormonale. Ai o cantitate mai mare de sânge, iar circulația se intensifică pentru a susține bebelușul. Coada embrionară a dispărut, stadiul embrionar s-a încheiat, acum fetusul crește accelerat iar organele lui încep, timid, activitatea.

Dacă ai început deja să-ți urmărești sarcina pe săptămâni, găsești mai jos, informații despre cum se dezvoltă bebelușul, ce schimbări apar în săptămâna 10 de sarcină, informații și câteva sfaturi care să îți vină în sprijin.



Săptămâna 10 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Săptămâna 10 de sarcină păstrează din simptomele de până acum, dar se vor atenua. Burtica nu va fi observată de cei din jur dacă porți haine puțin largi, însă uterul continuă să se mărească. Balonarea și creșterea ușoară în greutate, precum și creșterea sânilor te vor determina să-ți cumperi pantaloni și sutiene în care să te simți comod. Un simptom care se poate accentua în săptămâna 10 de sarcină este constipația și, la rândul ei, îngreunează situația din zona abdominală.

Pentru că nivelul zahărului din sânge este scăzut în săptămâna 10 de sarcină, poți simți amețeală cu stare de leșin. Volumul de sânge crește în organism determinând accentuarea venelor în diferite zone și pe sâni. Chiar dacă greața se retrage încet, din săptămâna 10 de sarcină mai poți observa simptome precum: secreție vaginală abundentă, arsuri la stomac, oboseală, creștere ușoară în greutate și modificări alimentare. Urmărește secrețiile vaginale, trebuie să aibă un aspect lăptos, să fie fluide și inodore, cu un miros discret; dacă sunt de culoare gălbuie sau verde și daca apar alte simptome, se poate să fie vorba de o infecție, deci adresează-te medicului.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Schimbările de dispoziție sunt prezente în săptămâna 10 de sarcină și pot apărea durerile de cap, pe bază hormonală, dar și dureri abdominale atipice determinate de întinderea ligamentelor și țesuturilor care susțin uterul. Durerile abdominale pot fi combătute prin schimbarea poziției și evitarea mișcărilor bruște, dar, dacă sunt puternice și la intervale regulate de timp, adresează-te medicului.

Bebelușul în săptămâna 10 de sarcină

Cântărește aproximativ 6 grame în săptămâna 10 de sarcină iar la finalul ei poate fi denumit „făt”, căci stadiul embrionar se încheie. Măsoară aproape 4 cm și are formă umană. Se disting trăsăturile faciale, degetele se lungesc iar pleoapele, care s-au dezvoltat începând din săptămâna 9 de sarcină, acoperă acum ochii pentru a-i proteja.

Placenta este destul de matură, organele interne continuă dezvoltarea iar stomacul începe să secrete sucurile gastrice, rinichii inițiază activitatea. O noutate ar fi că, în săptămâna 10 de sarcină, bebelușul are primii muguri care formează dantura, deși vor sparge gingia prin luna 6-7 de viață.

Creierul crește și, la fiecare minut, produce aproape 25.000 de neuroni. Din săptămâna 10 de sarcină se dezvoltă mușchii, oasele și cartilajele, precum și încheieturile. Debutează formarea gâtului, creșterea părului și a unghiilor. Se lungește cordonul ombilical pentru a-i permite copilului să plutească prin uter. Practic, funcțiile organelor sunt activate, până și ficatul începe să producă celulele roșii, chiar dacă totul funcționează timid.

Săptămâna 10 de sarcină vine cu un proces important: bebelușul înghite din lichidul amniotic (îl procesează prin stomac, tract digestiv, rinichi și îl elimină prin urinare).

Săptămâna 10 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 10 de sarcină sunt importante suplimentele de vitamine și minerale, fier (împotriva anemiei feriprive) prescrise. Continuă să ai o dietă diversificată și sănătoasă; exclude iar tutunul și alcoolu. Dacă îți este greu fără tutun, medicul poate avea soluții. Încearcă să ai o masă bogată în fibre pe zi, consumă fructe, legume, ciorbe și supe, lactate și proteine, echilibrat, pentru a combate constipația (la peste 3 de zile de constipație, apelează la medic pentru un remediu adecvat).

Hidratarea în săptămâna 10 de sarcină, atât prin lichidele consumate, cât și prin piele, este importantă. Folosește creme de hidratare, anticelulitice și antivergeturi pentru a-ți obișnui pielea (dar cât mai naturale!) și evită să-ți vopsești părul. Achizitionează-ți câteva piese vestimentare: dacă sutienul susține adecvat sânii, durerile sunt atenuate și pantaloni care să nu te strângă.     Încearcă să faci mișcare ușoară, plimbări în natură, iar dacă este un sezon cald nu te expune la soare necontrolat sau fără protecție solară.

Între săptămâna 10 și 14 de sarcină te prezinți la o nouă ecografie și consultație pentru a te asigura că nu există risc de posibile anomalii cromozomiale, sindrom Down sau ale malformații la nivelul inimii.

Nu pot avea loc sângerări în săptămâna 10 de sarcină. Deci, dacă se întâmplă, contactează medicul care supraveghează sarcina. Poate că nu toate femeile pot, dar este important să vorbești deschis cu medicul tău. Pune-i toate toate întrebările pe care le ai sau spune-i despre situațiile cu care te confrunți!