Despre viitorul copil
Greutatea lui este de 2-3 grame, iar lungimea ajunge la 3 cm. Mainile si picioarele dobandesc forme definitive, cu degetele bine constituite. Degetul mare si cel aratator incep sa capete pozitia lor fireasca. Inima este compartimentata in inima dreapta si inima stanga. In organismul autonom, asa cum va fi copilasul dupa nastere, partea stanga a inimii are functia de a trimite spre organe sangele incarcat cu oxigen de la nivelul alveolelor pulmonare si cu substante nutritive.
Partea dreapta a inimii impinge spre plamani sangele incarcat cu dioxid de carbon, unde acesta se elimina. Organele genitale externe sunt inca nediferentiate, in sensul ca nu se disting printr-o forma aparte, indiferent daca este vorba de o fetita sau de un baiat. Apar cordoanele testiculare daca fatul este genetic baiat sau un inceput al ovarului daca este fata.
Despre viitoarea mama
Incepeti sa va obisnuiti cu starea actuala si suportati cu intelepciune micile necazuri care apar peste zi. Unele dintre ele tind sa se atenueze: poate aveti mai putine arsuri la stomac si v-ati organizat alimentatia in asa fel incat sa scapati de constipatie. Se poate insa sa fi aparut alte neplaceri intre timp. Trebuie sa le cunoasteti, pentru a le accepta fara a intra in panica si a va simti usurata la gandul ca nu sunt decat stari trecatoare.
INDISPOZITIILE – daca simtiti ameteli sau chiar stari de lesin, nu va pierdeti cu firea. Daca aceste indispozitii survin catre sfarsitul diminetii sau la circa 3 ore dupa masa, inseamna ca sunteti hipoglicemica, iar in acest caz nu stati cu stomacul gol. Indiferent care ar fi cauzele, cereti sfatul medicului si incercati sa evitati statul prelungit in picioare, locurile neaerisite sau calatoriile lungi.
CRAMPELE – pot deveni frecvente si apar de obicei tot noaptea, datorandu-se adesea lipsei de vitamina B sau de magneziu din organism. Discutati cu medicul, el va poate prescrie un supliment alimentar potrivit.