A 30-a saptamana de sarcina

shutterstock_17070139

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 23 cm de la cap la coccis si de 35 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 1,150 kg, iar diametrul capului masoara circa 7,8 cm. S-a mai depus ceva grasime sub pielea lui, ceea ce ii da un aspect mai putin ridat. Intreg corpul incepe sa se implineasca putin. Daca este baiat, testiculele lui au coborat pana in abdomen.

Nu mai face miscari respiratorii dezordonate. Ele sunt acum ritmice, coordonate. Devin mai rare si apar in general in cursul de activitate a pleoapelor, asociate si ele cu starea de somn sau de veghe. Incepe sa functioneze autoreglarea temperaturii interne. Fatul traieste acum in interiorul “camarutei” lui, in mod autonom. El nu este cu totul rupt de lumea exterioara: aude sunete, voci si simte intr-un mod mai subtil propriile dumneavoastra emotii.

Despre viitoarea mama

INIMA va bate mai repede decat inainte de a fi gravida: cu circa 12 batai in plus pe minut. Masa sanguina crescuta circula mai repede si circa 185 ml din sangele dumneavoastra trec prin placenta in fiecare minut.

PIGMENTAREA PIELII continua sa evolueze si in cursul ultimelor trei luni de sarcina, multe femei observa o linie verticala de culoare mai inchisa exact pe mijlocul abdomenului. Aceasta linie se va depigmenta din nou si va ajunge la culoarea initiala, la scurta vreme dupa nastere. Schimbarea pigmentarii se datoreaza unui hormon secretat de glanda hipofiza.