Săptămâna 30 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

săptămâna 30 de sarcină

În săptămâna 30 de sarcină nu apar prea multe schimbări pentru tine, simptomele deja cunoscute pot fi atenuate prin diferite metode. Starea de oboseală și schimbările de dispoziție (în urma lipsei de odihnă și a diferitelor dureri) pot fi grele pentru tine.

Pentru bebe, însă, lucrurile stau tot mai bine, iar în săptămâna 30 de sarcină cântărește aproape 1400 de grame. Este în proces final de dezvoltare pentru ca întreg organismul să funcționeze corespunzător după naștere.

Temerile care te cuprind pot fi combătute prin informație, așa că citește acest articol pentru a afla ce se întâmplă cu voi în săptămâna 30 de sarcină.



Săptămâna 30 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Simptomele care te-au însoțit până acum rămân; unele au o intensitate redusă, altele nu-ți dau pace. În săptămâna 30 de sarcină îți poate părea supărător sindromul de tunel carpian. Multe dintre femeile însărcinate îl experimentează în trimestrul III de sarcină, căci greutatea acumulată și retenția de apă pot apăsa nervul median, astfel că poți simți dureri, furnicături sau amorțeală la nivelul încheieturilor mâinilor și degetelor.

În săptămâna 30 de sarcină burtica este destul de mare, se schimbă centrul de greutate și, pe lângă durerile de spate, poți simți că te dezechilibrezi, deci atenție mare. Alege încălțămintea cu talpă joasă și comodă.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Oboseala te poate împiedica să-ți desfășori cum ai dori activitățile, dar nu ezita să te odihnești peste zi dacă simți nevoia. În săptămâna 30 de sarcină poți avea insomnii din cauza mișcărilor lui bebe sau a diferitor simptome, așa că rămâi aproape de casă pentru a te putea întinde când simți nevoia.

Nu dispar contracțiile Braxton Hicks în săptămâna 30 de sarcină. Dimpotrivă, atâtea simptome îți mai aduc și schimbări de dispoziție. Le-ai avut în primul trimestru de sarcină, doar motivul diferă. Încearcă să le controlezi și să reduci factorii provocatori.

În această perioadă poți simți că respiri greu. Este din cauză că uterul apasă diafragma, un mușchi aflat sub plămâni, însă, după săptămâna 36, când copilul coboară în pelvis, presiunea asupra mușchiului se va retrage.

Bebelușul în săptămâna 30 de sarcină

În săptămâna 30 de sarcină bebe măsoară peste 38 de cm și cântărește aproximativ 1400 de grame. Ai observat, copilul ia în greutate de ordinul sutelor de grame pe săptămână, iar creșterea este accelerată până la naștere.

Creierul își continuă dezvoltarea în săptămâna 30 de sarcină, își formează acele „șanțuri” care dau aspectul creierului și favorizează apariția țesutului cerebral, căci copilul își dezvoltă inteligența, intrauterin.

Tractul digestiv și plămânii sunt aproape complet dezvoltați, toate organele interioare funcționează, iar măduva osoasă preia din săptămâna 30 de sarcină producția de globule roșii. În săptămânile anterioare țesuturile și splina se ocupau de această sarcină.

Dacă în săptămâna 29 de sarcină spuneam că bebe este acoperit de lanugo, din săptămâna 30 de sarcină acel păr moale dispare, încet. Rolul acestuia a fost de a asigura temperatura corpului și de a proteja pielea translucidă. În săptămâna 30 de sarcină, când pielea este formată, temperatura corpului este asigurată de creier și celulele adipoase ale copilului.

La acest moment, aproximativ un litru de lichid amniotic se află în jurul copilului, dar cantitatea scade odată cu creșterea lui, iar spațiul din interiorul uterului devine tot mai mic.

Săptămâna 30 de sarcină – sfaturi și recomandări

Din săptămâna 30 de sarcină este important să menții obiceiurile sănătoase atât în alimentație, cât și în viața de zi cu zi și să urmezi întocmai recomandările medicului. Acum, mai mult ca niciodată, ai grijă de starea ta emoțională, căci sunt factori care o pot compromite. Alocă timp activităților care îți aduc bucurie, vorbește tot mai mult cu bebe și informează-te.

Stabilește împreună cu medicul un regim alimentar bogat în Omega 3 tocmai pentru că, din săptămâna 30 de sarcină, se dezvoltă accelerat creierul bebelușului și medicul îți va spune ce pește poți mânca.

În privința sindromului de tunel carpian, te ajută pauzele din activitățile de lucru cu mâinile, masajul mâinilor sau exerciții de întindere. Include în rutina ta exerciții fizice ușoare, hidratează-te corespunzător și odihnește-te de câte ori ai nevoie.

Între săptămânile 30 – 32 de sarcină vei primi recomandări de investigații, vei repeta analiza de sânge, urocultura, sumarul de urină și cultura din secrețiile vaginale pentru a te asigura că totul este în regulă. Vei stabili programarea pentru ecografia din trimestrul III de sarcină.

Participă la cursuri de pregătire pentru naștere alături de partener, pregătiți camera bebelușului și achiziționați din cele necesare pentru el. Petreceți timp de calitate împreună și, dacă simți că ai nevoie, apelează și la ajutor specializat, mai ales dacă nu poți gestiona stările emoționale.

Dacă pentru tine lucrurile devin mai greu de suportat în săptămâna 30 de sarcină, iar gândul la naștere te îngrozește, amintește-ți că ai fost aleasă să aduci acest suflet pe lume pentru că poți să o faci!