Despre viitorul copil
Lungimea lui este de 19 cm de la cap la coccis si de 30 cm de la cap la picioare. Greutatea lui este de 650 de grame, iar diametrul capului masoara circa 6,7 cm. Corpul lui este inca slab, dar, pe masura ce se depune putina grasime sub piele, se va mai ingrasa in lunile care urmeaza. Are acum toate unghiile de la maini, ca si la picioare si pot fi vazute la ecograf, trebuie doar sa mai creasca.
Se misca mult. Face in medie intre 20 si 60 de miscari intr-o jumatate de ora, dar poate face mult mai multe cand e treaz. Este normal sa nu-l simtiti tot timpul miscandu-se, fiindca o parte din timp doarme. Pentru moment, pedaleaza cu entuziasm, se intoarce intr-o parte sau alta a “locuintei” sale. Atinge usor peretele uterin de care se loveste. Il atinge, il impinge cu picioarele, cu mainile, cu capul sau cu spatele. Asa descopera simtul pipaitului. Reactioneaza si la sunete. De fapt, el traieste intr-o lume foarte zgomotoasa: bataile inimii dumneavoastra, respiratia. Aude cam in acelasi mod si zgomotele de afara si isi manifesta dezacordul fata de anumite sunete, agitandu-se. Vorbiti-i mult, povestiti-i in fiecare zi lucruri interesante. Va sti ca aceasta voce ce o aude este a dumneavoastra si ca i se adreseaza lui. Abia nascut, va va recunoaste imediat vocea si, la auzul ei, isi va manifesta interesul si bucuria.
Despre viitoarea mama
La inceputul sarcinii erati somnolenta, in prezent suferiti mai degraba de insomnie, care se maifesta mai ales in partea a doua a noptii. In cea mai mare parte din cazuri, ea se datoreaza bebelusului, care, nedormind in acele momente, se agita si va trezeste. Crampe, mici si diverse dureri provocate de pozitii incomode va pot nelinisti la gandul nasterii care se apropie. Daca tot nu aveti somn si simtiti ca oboseala se acumuleaza, vorbiti cu medicul. Va poate prescrie un sedativ usor ce va va ajuta sa va destindeti.