Săptămâna 26 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 19 de sarcina

Săptămâna 26 de sarcină înseamnă luna a șasea, respectiv final de trimestru II de sarcină. Nu spunem că ți-a fost ușor, dar recunoști și tu că motiv de bucurie mai mare nu există! Îți cunoști deja multe dintre simptome și știi ce ai de făcut pentru a le ameliora. Iar dacă ți se întâmplă să uiți lucruri, nu te panica! La fel, dacă depistezi mici probleme de vedere, încearcă să gestionezi cât mai bine stările emoționale sau indispozițiile în urma insomniilor.

Bebe are aproape 900 de grame în săptămâna 26 de sarcină și pentru că simțurile îi sunt active, dedică-i timp pentru a-i vorbi, cânta, mângâia și pentru a-l face să se simtă iubit.

Pentru moment, îți spunem ce te așteaptă în ultima săptămână din trimestrul II de sarcină, cum s-a dezvoltat puiul și câteva sfaturi care să te ajute.



Săptămâna 26 de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici

Săptămâna 26 de sarcină vine cu simptome deja cunoscute precum: contractiile Braxton Hicks, crampele la picioare, durerea de spate, vergeturi, congestia nazală, arsuri stomacale sau umflarea gleznelor. Acțiunile pe care le-ai întreprins pentru ameliorare rămân valabile.

Un simptom nou din săptămâna 26 de sarcină este durerea de coaste care este cauzată creșterii burticii. Copilul își face loc în burtică pe măsură ce crește așa că, vei avea diferite simțiri, dureri și presiuni în interior mai ales că puiul se mișcă tot mai mult și împinge în diferite zone.

 Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

În săptămâna 26 de sarcină poate fi supărătoare insomnia, îți este tot mai greu să te odihnești ca înainte. Pe de o parte din cauza simptomelor, pe de alta, din cauza activității copilului, dar totul va reveni la normal după naștere. Poți întâmpina migrene în această perioadă, dar pentru ameliorare apelează la masaje, meditație, terapii alternative și evită medicamentația.

Oricare dintre simptomele din săptămâna 26 de sarcină se accentuează, sunt greu de suportat pentru tine, spune-i medicului pentru a veni cu recomandări adecvate.

Bebelușul în săptămâna 26 de sarcină

Bebelușul crește accelerat iar în săptămâna 26 de sarcină măsoară aproximativ 36 de cm și cântărește aproape 900 de gr. Este incredibilă dezvoltarea sa, ochii au retina aproape formată așa că, bebe poate vedea în uter sau dacă este îndreptată o lumină puternică pe burtica ta. Închide și deschide ochii, iar pentru că în săptămâna 25 de sarcină îți spuneam că dezvoltă reflexe, acum vei simți că lumina îl poate deranja și se va mișca. Totuși, irisul nu este dezvoltat total în săptămâna 26 de sarcină, pigmentul nu este suficient, dar va fi clară culoarea ochilor în primele 6 luni de viață când pigmentul se va stabiliza. Sprâncenele și genele sunt formate și ele.

Întreg scheletul se dezvoltă iar în săptămâna 26 de sarcină sunt formate degetele la mâini și picioare, mușchii și oasele devin tot mai puternice. Își exersează simțurile, copilul vede, aude, simte când îl atingi, reacționează la tot.

Activitatea cerebrală din săptămâna 26 de sarcină se intensifică, întreg sistemul nervos se dezvoltă așa că, rețeaua de nervi este activă pe toate planurile. În această perioadă, în cazul în care este băiat, testiculele coboară la nivelul scrotului.

Intestinele continuă să crească și își îndeplinesc sarcinile, organele se maturizează și activează, dar dacă s-ar naște în săptămâna 26 de sarcină, copilul ar avea nevoie de sprijin pentru a supraviețui însă șansele sunt din ce în ce mai mari.

Săptămâna 26 de sarcină – sfaturi și recomandări

Poate că ești ocupată să pregătești camera copilului, să participi la cursuri de pregătire pentru naștere, dar nu uita că nu trebuie să te neglijezi iar toate acestea nu trebuie să devină un stres pentru tine. Săptămâna 26 de sarcină este un bun moment să începi aceste activități și, încearcă să alegi obiecte și haine pentru copil care să fie sigure și din materiale de calitate.

Ai grijă să fie preparată bine carnea pe care o mănânci și nu lăsa stresul să te conducă spre alimente nesănătoase din săptămâna 26 de sarcină. Cel mai sigur este să mănânci mâncare făcută acasă. Rămâi pe poziție prin alimente sănătoase, hidratare corespunzătoare, mișcare, plimbări, activități de relaxare și odihnă atât cât ai nevoie.

În privința durerilor de coaste care pot apărea în săptămâna 26 de sarcină, te ajută dacă alegi poziții confortabile în care să stai, folosește perne pentru confort sporit, poți apăsa ușor burtica pentru ca bebe să schimbe poziția, exercițiile yoga și păstrarea unei greutăți adecvate perioadei de sarcină. Un aspect important este să te străduiești să-ți menții o postură corectă a corpului pentru a evita dureri suplimentare.

Respectă toate indicațiile medicului din săptămâna 26 de sarcină cu privire la alimentație, produse pe bază de vitamine și minerale sau activități și nu uita să folosești cele mai bune creme de hidratare pentru pielea ta care nu doar că este mai sensibilă în această perioadă, dar este și suprasolicitată.