A 34-a saptamana de sarcina

shutterstock_17347834

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 27 cm de la cap la coccis si de 40,5 cm de la cap la picioare. Greutatea lui este de 1,900 kg. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 8,7 cm.
Unghiile de la maini ajung la varful degetelor; cele de la picioare sunt putin mai mici.
Continua sa acumuleze grasime, dar deocamdata nu a scapat de aspectul “botit”. Pielea lui nu mai este atat de rosie, s-ar putea spune mai degraba ca este roz, iar stratul sau protector – vernixul – a devenit foarte gros.
Nivelul de calciu in sangele fatului este in prezent mai ridicat decat in cel al mamei. Placenta este numita cateodata “pompa de calciu”, fiindca distribuie calciul mamei catre fat, in cantitati insemnate, pentru cresterea oaselor.
Glandele suprarenale situate in partea superioara a rinichilor au acum dimensiunile glandelor unui adolescent. Ele produc aproape de 10 ori mai multi hormoni steroizi zilnic decat cele ale unui adult normal! O parte sunt transformati intr-un hormon estrogen care stimuleaza secretia colostrului pe care il vedeti scurgandu-se din sanii dumneavoastra. Dupa nastere, glandele suprarenale vor regresa enorm, revenind la proportiile normale pentru copil.

Despre viitoarea mama

Oasele bebelusului continua sa se alungeasca si sa se ingroase. Nu trebuie insa ca acest lucru sa se faca pe seama scheletului sau dintilor dumneavoastra. Consumati zilnic lapte si branza, pentru a-i asigura calciul de care are nevoie. In alta ordine de idei, nu va neglijati greutatea – continuati sa va cantariti cu regularitate – si efectuati controlul urinei.