Săptămâna 14 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 14 de sarcina

 

Ai ajuns în al doilea trimestru, căci asta semnifică săptămâna 14 de sarcină și începe o perioadă în care chiar te poți bucura de puiul ce crește în tine. Simptomele nu te mai chinuie și este un bun moment să cauți câteva piese vestimentare pentru tine sau câte ceva pentru bebe.

Vestea bună este că, cel mai probabil, din săptămâna 14 de sarcină este vizibil sexul copilului la ecografie. Tot ce ține de organism este format și rămâne doar să crească în dimensiuni și greutate. Dacă ai aflat sexul, poți începe să urmărești oferte legate de necesarul pentru bebeluș. Te poți gândi la nume iar toate aceste activități îți aduc bucurie. Citește cărți care te pregătesc pentru venirea pe lume a bebelușului și urmărește-ți sarcina pe săptămâni.

În acest articol îți spunem despre ce schimbări apar în corpul tău si despre cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 14 de sarcină, dar îți aducem și câteva sfaturi utile.



Săptămâna 14 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Odată cu săptămâna 14 de sarcină debutează trimestrul doi de sarcină, deja te simți mai bine, având în vedere că multe simptome s-au retras. Burtica devine mai vizibilă, uterul se așează în zona abdominală și începi să iei în greutate.

Urcarea uterului deasupra planșeului pelvin înseamnă pentru tine mai puține drumuri la toaletă, însă trebuie să știi că acest simptom va reveni. Dacă în săptămâna 13 de sarcină încă te mai supărau unele simptome, în săptămâna 14 de sarcină nu te vor mai deranja sânii dureroși, greața sau starea de oboseală pentru că acestea sunt mult diminuate. Apar modificări la nivelul sânilor, colostrul și petele închise la culoare, ceea ce nu trebuie să te îngrijoreze.

Previn-o și tratează vergeturile de pe corp cu gama nr.1 a Italiei, pentru această problema inestetică – Stretch Marks. Gama a fost testată în timpul sarcinii și alăptării. Este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.

Un simptom care poate apărea în săptămâna 14 de sarcină este durerea de ligamente rotunde din zona bazinului. Creșterea uterului le suprasolicită, ligamentele se tensionează și se dilată. Adesea, procesul nu este dureros, dar poți simți o durere ascuțită de durată scurtă.

Din săptămâna 14 de sarcină crește pofta de mâncare, dar încearcă să nu uiți de alegerile sănătoase și mesele regulate. Un simptom care își poate face apariția este cel al venelor varicoase. Te pot ajuta ciorapii cu compresie și ridicarea picioarelor atunci când te întinzi în pat.

Bebelușul în săptămâna 14 de sarcină

În săptămâna 14 de sarcină bebelușul măsoară până la 11 cm și are aproximativ 40 de grame. Brațele s-au format aproape complet și a început procesul de definire al gâtului. Splina formează celule roșii în sânge iar rinichii produc urina pe care o elimină în lichidul amniotic. Intestinele funcționează și produc meconiu (primele scaune ale bebelușului după naștere).

Creșterea părului a debutat, dar în săptămâna 14 de sarcină continuă procesul pe tot corpul, pentru formarea stratului adipos care va regla temperatura corpului. Părul de pe corp, numit lanugo, va dispărea până la naștere. Continuă să crească genele, sprâncenele și părul de pe cap.

Este alegerea voastră dacă vreți ca sexul copilului să o fie o surpriză, dar trebui să știi că, din săptămâna 14 de sarcină, în cele mai multe cazuri, puteți afla dacă este fetiță sau băiețel. Este începutul perioadei în care fetiței i se formează folculii ovarieni, iar băiețelului prostata.

Bebelușul este în continuă mișcare, capătă reflexul de supt și chiar execută mișcări, precum și grimase, și poate duce degetul la gură. Totuși, multiplele mișcări din săptămâna 14 de sarcină nu sunt încă sesizabile de către viitoarea mămică.

Săptămâna 14 de sarcină – sfaturi și recomandări

Din săptămâna 14 de sarcină și pe întreaga perioadă crește riscul de infecții tocmai pentru că organismul este preocupat de sarcină, însă este important să ai grijă: spală-ți mâinile des, evită contactul cu persoane răcite, iar, dacă te îmbolnăvești sau faci febră, contactează-ți medicul pentru un tratament adecvat.

Pe de altă parte, din săptămâna 14 de sarcină este posibil să te întâmpine stări emoționale intense, anxietate despre care poți spune medicului pentru a te ajuta. Sarcina este o adevărată călătorie biologică și emoțională! Nu lăsa ca neînțelegerile cu partenerul sau familia să te afecteze, aceștia trebuie să te înțeleagă, spune-le prin ce treci.

Starea de oboseală te-a lăsat odată cu săptămâna 14 de sarcină, este un bun moment să pregătești terenul pentru bebeluș, dar nu lăsa asta să devină un stres, bucură-te și relaxează-te.

Săptămâna 14 de sarcină este începutul perioadei în care vei lua în greutate, dacă ești supraponderală, trebuie să stabilești cu medicul o dietă, dar, dacă ai o greutate normală, păstrează un echilibru. Este important să mănânci sănătos și să te hidratezi, fără excese.

Mișcarea rămâne o activitate importantă. Poți opta pentru plimbări în natură ori exerciții Kegel. Asigură-i organismului necesarul de vitamine, acid folic, minerale, proteine exact așa cum recomandă medicul. Nu rata ecografia de la săptămâna 14 de sarcină pentru a afla detalii despre puiul tău!