Săptămână 25 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 18 de sarcina

În săptămâna 25 de sarcină te însoțesc simptome deja cunoscute, iar stările emoționale se pot accentua; este normal și te ajută dacă îți ocupi timpul cu activități benefice și de relaxare.

În plus, din săptămâna 25 de sarcin ai motive suficiente să te bucuri de copil, pentru că îl vei simți tot mai mult. Își dezvoltă simțurile și își perfecționează reflexele, devenind mai activ.



Săptămâna 25 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Din săptămâna 25 de sarcină, vor simți mișcările copilului și femeile însărcinate care nu le-au depistat încă. Poți experimenta contracțiile Braxton Hicks, congestia nazală, crampele la picioare sau arsurile gastroesofagiene.

Insă, din săptămâna 25 de sarcină, poți observa posibile erupții cutanate în zona pieptului, cu mâncărimi, sau te pot deranja ușoare palpitații, pentru că inima pompează mult mai mult sânge, dar nu este obligatoriu ca aceste simptome să apară. Dacă apar, spune-i medicului pentru a te ajuta.

 Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

În săptămâna 25 de sarcină te pot deranja și durerile de spate tocmai pentru că uterul crește și își schimbă centrul de greutate. De fapt, te dor ligamentele de la nivelul bazinului pentru că sunt tot mai întinse. Dacă, însă, ai dureri mari și de durată, medicul îți poate recomanda un tratament adecvat.

Un alt simptom supărător în săptămâna 25 de sarcină este cel al hemoroizilor. Apar din cauza creșterii uterului care pune presiune, dar și fluxului crescut de sânge din zonă. Cere sfatul medicului și în privința asta și axează-te pe o alimentație bogată în fibre și fluide.

Un simptom nou din săptămâna 25 de sarcină poate fi disfuncția simfizei pubiene. Relaxarea ligamentelor pelviene conduc la mobilitatea simfizei pubiene și poate cauza durere. Te ajută exercițiile Kegel și cele cu mingea pentru gravide, dar, dacă se agravează, discută cu medicul tău.

Bebelușul în săptămâna 25 de sarcină

In săptămâna 25 de sarcină puiul din interiorul tău măsoară aproximativ 31,8 cm de la creștet la călcâie (22,4 cm de la creștet la șezut) și cântărește aproape 778 de grame, mai greu cu peste 140 de grame față de săptămâna 24 de sarcină.

Plămânii își continuă dezvoltarea pe patru etape, iar în săptămna 25 de sarcină depășește faza a doua, etapa canaliculară (formarea ramificațiilor pulmonare). Deși este încă vulnerabil, el învață să respire, iar șansele de supraviețuire extrauterină cresc săptămânal. Iată cât de important este ca sarcina să decurg normal până la termen, iar organele să fie complet formate.

O noutate din săptămâna 25 de sarcină este faptul că bebe poate simți mirosuri în lichidul amniotic, după ce, în prima fază, a început să simtă gusturi. Ba mai mult, copilul dezvoltă reflexe, cum ar fi cel de tresărire, căci aude sunetele ce vin din exteriorul burticii și vei simți că împinge brusc.

În săptămâna 25 de sarcină se conturează stratul de grăsime subcutanată, se întăresc mușchii, oasele. Dacă, inițial, ficatul producea celule sanguine, din săptămâna 21 de sarcină măduva osoasă a preluat din sarcină, iar, din săptămâna 24 de sarcină, este principalul responsabil cu producția lor în corpul bebelușului.

Din săptămâna 25 de sarcină, culoarea pielii începe procesul de definire, își pierde din transluciditate, iar firele de păr cresc și sunt mai bine conturate, copilul având pielea acoperită de lanugo.

Săptămâna 25 de sarcină – sfaturi și recomandări

Asigură-te că și în săptămâna 25 de sarcină respecți tot ce ai dobândit în privința alimentației sănătoase, odihnei, mișcării și hidratării. Urmează recomandările medicului și în privința consumului de vitamine și minerale sau folosirii cremelor pentru vergeturi. Dacă te confrunți cu sindromul picioarelor neliniștite, medicul îți poate recomanda suplimentarea cu fier, căci se pare că această patologie este cauzată de anemia feriprivă.

În săptămâna 25 de sarcină și pe tot parcursul ei, ai grijă de dantura ta și asigură-i o igienă adecvată pentru a evita infecțiile dentare și gingivale, acestea fiind asociate cu un risc crescut de periodontită, naștere prematură sau preeclampsie.

Palpitațiile nu reprezintă o problemă în săptămâna 25 de sarcină, dar odihna, relaxarea, consumul redus de cafea te pot ajuta. Totuși, spune-i medicului despre ele pentru a elimina ca surse: anxietatea, anemia sau probleme cardiace ori ale tiroidei.

Dacă simți mâncărimi ale pielii în săptămâna 25 de sarcină trebuie să știi că există soluții: ai grijă la detergenții cu care speli hainele, folosește creme hidratante sau ulei hidratant pentru piele, consumă apă multă și alege un săpun delicat cu pielea ta când faci duș cu apă călduță. Dacă mâncărimea este severă sau apar erupții cutanate, informează medicul pentru a primi recomandări adecvate.

Citește și informează-te despre sarcină și naștere. Dacă ai informația, știi ce ai de făcut și nu lăsa să te copleșească emoțiile! Asigură-ți confort psihic și emoțional și bucură-te de sarcină.