A 29-a saptamana de sarcina

shutterstock_10673683

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 22,5 cm de la cap la coccis si de 34 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 1 kg, iar diametrul capului masoara circa 7,5 cm. In cursul dezvoltarii pulmonare, bronhiile au suferit o serie de diviziuni. Fiecare s-a divizat in doua, si iarasi in doua, si tot asa, incat, la sfarsitul celei de-a 6 a luni, se ajunge la bronhii de ordinul 17.

Arborele bronsic este complet umplut cu lichid amniotic, care se va resorbi repede in momentul nasterii. La nivelul creierului, ansamblul de neuroni legati unii de altii prin intermediul dendritelor formeaza o retea, suportul necesar pentru conducerea influxului nervos. Mielinizarea nervilor incepe la sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina si este foarte activ pe tot parcursul celui de-al treilea. Ea se afla totusi la un nivel foarte rudimentar la nastere, ceea ce explica de ce nou-nascutul nu merge. Mielinizarea va fi intensa de la nastere pana la varsta de trei ani, perioada in care se acumuleaza multe cunostinte – copilul va invata sa mearga, sa vorbeasca si sa manifeste primele semne ale unei gandiri coerente. Ea va continua gradat in toata perioada copilariei si apoi a adolescentei.

Despre viitoarea mama

Cea mai mare parte a mamelor “pun” circa 400 de grame in aceasta saptamana. Cam 60% din greutatea suplimentara revine fatului si anexelor lui, iar procentul de 40% revine mamei. Toate organele vi s-au marit pentru a suporta o intensificare a activitatii. Doar ficatul nu s-a modificat. Sub efectul progesteronului, vezica biliara nu se umple la fel de bine si riscul formarii de calculi biliari creste pentru cele care sunt predispuse.