A 33-a saptamana de sarcina

shutterstock_17464765

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 26 cm de la cap la coccis si de 39 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 1,7 kg, iar diametrul capului masoara circa 8,5 cm. Acum, bebelusul ocupa practic intreg volumul uterului. Nu mai are loc sa faca alpinism, sa se legene la capatul cordonului ombilical si sa se plimbe dintr-o parte in alta. Si inca nu a terminat cu crescutul!

Uterul va mai creste si el in paralel, dar spatial este definitiv stramtorat. Inainte de a se linisti, el va mai face o ultima acrobatie si se va intoarce complet, luand astfel pozitia definitiva pe care o va avea la nastere. Cu ajutorul ecografiei, se poate afla cum isi va face intrarea in lume: cu capul inainte sau cu fundul. Medicii numesc pozitia prezentatie. Stimulii sonori, cum ar fi muzica sau vocile parintilor, in special cea a tatalui care este mai joasa, declanseaza miscari ale bebelusului dumneavoastra, precum si o accelerare a batailor inimii, vizibila la ecograf.

Despre viitoarea mama

Uterul este un organ remarcabil. In timpul sarcinii, el creste in greutate de cel putin 10 ori, iar in volum – de circa 500 de ori. Progesteronul joaca probabil un rol in aceasta incredibila expansiune. Marindu-si volumul, uterul apasa pe diafragma, pe care o impinge pana la limita cutiei toracice. Simtiti urmarile acestui fapt printr-o senzatie de jena, mai ales cand sunteti asezata; senzatia poate deveni chiar dureroasa uneori. Daca vi se intampla acest lucru, ridicati bratele si inspirati. Coborati bratele, expirand. Cum pielea de pe abdomen este foarte intinsa, ombilicul este si el tras si aplatizat. La unele femei, este tras atat de tare incat se intoarce si iese in relief.