A 5-a saptamana de sarcina

shutterstock_1952869Despre viitorul copil

Saptamana aceasta este esentiala pentru el. Mai intai creste vertiginos in dimensiuni, gratie diviziunilor celulare care se accelereaza. In plus, se contureaza unele diferentieri celulare. In acest stadiu de dezvoltare, discul embrionar este format doar din doua straturi, respectiv foita interna si foita externa.

Tot acum se formeaza primele vase sanguine. Bataile ritmice ale acestei inimi rudimentare pun in miscare lichidul din vase. El inca nu contine globule rosii, ci doar celule primitive. Totusi, grupa sanguina a copilului dumneavoastra este genetic definita inca din faza de zigot. Dupa cum vedeti, bebelusul se formeaza foarte repede, inca intr-o perioada in care va indoiti de prezenta lui!

Despre viitoarea mama

Sunt unele mamici care nu au niciun semn sau simptom si nu sunt deranjate de nimic in aceasta perioada – nu va ingrijorati, ele sunt doar putin mai norocoase! Micile semne clinice care incep sa apara va pot inlatura indoielile: sanii sunt umflati si tensionati; in cursul zilei va simtiti obosita; sunteti mai nervoasa si mai iritabila. Productia de hormoni de catre corpul galben al ovarului si de catre trofoblastul embrionului, necesari mentinerii lui in mucoasa uterina, este cauza lor directa. Incercati sa asigurati necesarul de vitamine, in special acid folic, calciu, proteine si fier pentru dezvoltarea normala a copilului.