Săptămâna 5 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

săptămâna 5 de sarcină

Din săptămâna 5 de sarcină ai intrat în luna 2 de sarcină. În continuare poți simți balonare precum și greață, crampe sau oboseală însă mai accentuate. Producția de progesteron este mai mare tocmai pentru a susține întărirea uterului și dezvoltarea placentei iar embrionul își formează organele interne.

Totuși, burtica nu este vizibilă nici în săptămâna 5 de sarcină iar embrionul are aproximativ 5 mm dezvoltându-și urechile, creierul, ochii și inima. Păstrează obiceiuri bune atât în alimentație cât și în viața de cu zi și ai grijă să te odihnești și hidratezi suficient.

Află tot ce se petrece în organism și cu bebelușul tău în săptămâna 5 de sarcină pentru că informându-te, vei putea parcurge sarcina fără temeri și stres.



Săptămâna 5 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

De menstruație nu mai poate fi vorba în săptămâna 5 de sarcină. Crampele abdominale pot fi intesificate, la fel și durerile de sâni, dar te vei confrunta și cu stări de greață și vărsături, oboseală și fluctuații emoționale. Vei putea observa că sensibilitatea la mirosuri se accentuează în săptămâna 5 de sarcină, corpul tău începe să stocheze rezerve destinate susținerii sarcinii așa că, poți începe să iei în greutate sau că reții mai multă apă.

Niciuna dintre acestea nu trebuie să te îngrijoreze în săptămâna 5 de sarcină pentru că se produc în urma schimbărilor hormonale din organism iar el, se adaptează. Este posibil să mai experimentezi ușoare sângerări în săptămâna 5 de sarcină, dar care nu pot fi confundate cu cele de mestruație. Câteva pete roșiatice pe lenjerie nu trebuie să te îngrijoreze pentru că sunt consecință a fixării ovului fecundat în uter (ale implantării).

Stretch Marks de la Rilastil este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.

Desigur, reacțiile sunt diferite, unele simptome pot să nu apară în cazul tău, dar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă. Unele femei se pot simți extenuate, altele fac față cu greu stărilor de greață din cauza mirosului accentuat.

În săptămâna 5 de sarcină gonadotropina corionică umană (hCG, hormonul sarcinii) este în creștere rapidă iar cantitatea de sânge din corp și circulația crește pentru a furniza nutrienții și oxigenul dezvoltării embrionului.

Bebelușul în săptămâna 5 de sarcină

Săptămâna 5 de sarcină vine cu o accentuare a creșterii embrionului care ajunge la aproximativ 5 mm și este vizibil la ecografie. Îți reamintim, în săptămâna 4 de sarcină s-au pus bazele celor 3 formațiuni principale iar acum evoluează. Practic, pe fiecare strat al embrionului implantat în mucoasa uterină începe să dezvolte zone caracteristice: pe strat superior se formează creierul, nervii, măduva spinării, părul, pielea și ochii, în mesoderm se formează sistemul circulator inima, mușchii, oasele și sistemul urogenital iar în endoderm se formează plămânii, intestinele, ficatul, pancreasul, sistemul urinar și tiroida.

În săptămâna 5 de sarcină se dezvoltă, în continuare, placenta și cordonul ombilical fiind încă în faze incipiente, dar care sprijină hrănirea embrionului și eliminarea toxinelor. Deși greu de crezut, inima copilului începe să se dezvolte din săptămâna 5 de sarcină și chiar să bată însă nu este încă posibil să o asculți.

Săptămâna 5 de sarcină – sfaturi și recomandări

Din săptămâna 5 de sarcină poți începe să folosești un calculator de sarcină pentru te va ajuta să-ți faci o idee de ansamblu. În plus, orice informație aduci în viața ta legat de acest subiect îți este de folos pentru că odată ce știi, nu trăiești frică. Vei știi la ce să te aștepți și te vei putea pregăti. Vei continua respectarea indicațiilor medicului, în special în ce privește suplimentele de vitamine, minerale, acid folic. Este indicat să faci sport de intensitate ușoară, să eviți băile fierbinți, sauna și supraîncălzirea corpului.

În săptămâna 5 de sarcină este foarte important ca sarcina să fie supravegheată de un medic specialist. Este posibil să observi sensibilitate crescută a sânilor, să apară vinișoare albastre, pielea să se întindă dar, pentru orice simptom care îți pare că este greu de suportat, spune-i medicului tău pentru că îți poate explica tot ce ai nevoie sau recomanda produse care să te ajute în privința simptomelor. Producția de hormoni este în creștere în săptămâna 5 de sarcină și te vei confrunta cu situații nemaiîntâlnite mai ales dacă ești la prima sarcină. Dacă starea de greață este chinuitoare, spune-i medicului pentru că poate veni cu idei de plan alimentar care să atenueze simptomul. Și chiar dacă te confrunti cu urinări frecvente, ai grijă să te hidratezi corespunzător, în continuare.

Ține minte că în săptămâna 5 de sarcină nu poți avea menstruație iar dacă sângerările se produc accentuat sau pe perioadă mai lungă de timp este important să te prezinți la medic pentru a elimina orice risc al unei sarcini extrauterine sau avort spontan.

În rest, continuă cu alimente și obiceiuri cât mai sănătoase în special tu, dar și partenerul pentru că este important ca el să fie implicat inclusiv în bucătărie pentru a te ajuta.