A 23-a saptamana de sarcina

shutterstock_14619118Despre viitorul copil

Bebelusul este in  continua crestere, are deja 400-500 grame si o lungime de aproximativ 30 cm, insa simturile sale sunt mai intense. Aude deja foarte bine, doar ca simturile tactile care incepusera sa se dezvolte in saptamana trecuta devin acum mai fine, iar acum poate  sa simta si prin piele, ceea ce il va determina si mai mult sa pipaie, sa caute, sa atinga.

Devine astfel posibila o crestere apreciabila a schimburilor dintre mama si copil. Incep sa-I creasca unghiile si un pufulet foarte fin pe tot corpul.Parul incepe sa-I acopere capul si este rar si fin ca matasea. Alveolele pulmonare continua sa se dezvolte si miscarile respiratorii devin mai frecvente. Ele sunt neregulate si rapide, fiind inca lipsite de coordonare.

Despre viitoarea mama

Volumul sanguine vi s-a marit mult. Fatul a crescut, trebuie hranit mai mult, si de aceea un sfert din masa sanguina este folosita direct in sistemul placentar. Cresterea masei sanguine supraincarca si dilate venele care au tendinta sa-si relaxeze tonusul, de unde rezulta o hipotensiune arteriala, care se resimte sub forma unor senzatii de slabiciune, ameteli sau stare de rau general. Aceste tulburari pot sa apara sau sa se accentueze in cursul ultimului trimestru de sarcina. De aceea este bine sa fie cunoscute de pe acum, pentru a se lua masuri de prevenire, in limita posibilului.