Săptămâna 23 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 19 de sarcina

Săptămâna 23 de sarcină poate veni cu un simptom nou, bufeurile, dar care se vor retrage în timp. Bebe crește, devine din ce în ce mai puternic, cântărește aproape 560 de grame, iar burtica ta este tot mai vizibilă.

Simți mișcările bebelușului tău care îți vor aduce zâmbetul pe buze, dar nu te speria dacă simți câteodată și contracții Braxton Hicks. Altfel, simptomele deja cunoscute pot fi ținute sub control prin diferite metode.

Află din acest articol cum evoluează totul în săptămâna 23 de sarcină și amintește-ți să te bucuri de tot acest proces, chiar dacă, uneori, simptomele te afectează mai mult decât te așteptai.



Săptămâna 23 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Un simptom nou în săptămâna 23 de sarcină poate fi reprezentat de bufeuri și vei putea simți, din când în când, episoade de căldură, iar asta se întâmplă din cauza modificărilor hormonale. Progesteronul în cantitate mare te poate face să te simți confuză, dar toate acestea vor trece.

În săptămâna 23 de sarcină se pot intensifica simptomele cunoscute, dar suportabil, folosește în continuarele practicile de ajutor. Poți observa și o ușoară decolorare a pielii în diferite zone sau apariția unor pistrui. Dunga de culoare închisă de pe burtă (linea nigra) se poate accentua și este tot un efect al schimbărilor hormonale.

Se apreciază că, până în săptămâna 23 de sarcină, femeia care poartă în pântece un copil acumulează undeva între 5,5-6,8 kg în plus, fapt ce duce la formarea vergeturilor – cremele de hidratare a pielii te pot ajuta în privința elasticității ei. Sânii sunt tot mai mari, vei putea observa primele picături de colostru (laptele matern), dar nu este obligatoriu să se întâmple din săptămâna 23 de sarcină.

 Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Burtica este tot mai mare, ceea ce va face să simți o presiune la nivelul picioarelor, acestea se pot umfla, dar amintește-ți că masajele, odihna și încălțămintea comodă te pot ajuta. Pofta de mâncare crește în săptămâna 23 de sarcină, așa că alege mâncare, fructe și gustări sănătoase.

Bebelușul în săptămâna 23 de sarcină

Ajuns în săptămâna 23 de sarcină, copilul cântărește aproximativ 560 de grame și măsoară aproximativ 29 de cm de la creștet la călcâie (20 cm până la șezut). Îngerașul tău este în plină creștere și foarte activ pentru că încă are spațiu de mișcare și vei simți cu siguranță. Ține cont că bebelușul nu are stabilit ciclul somn/veghe, așa că este posibil să te trezească din somn, uneori.

Întreg corpul se dezvoltă în săptămâna 23 de sarcină, oasele și mușchii se întăresc, organele vitale se maturizează și totul este în plină activitate în organismul său, e drept, la nivel incipient. Se dezvoltă plămânii, iar bebe poate executa mișcări de respirație, dar nu pe termen lung, plămânii nu funcționează deocamdată singuri. Din săptămâna 23 de sarcină și cutia craniană prinde avânt în dezvoltare; sistemul nervos se dezvoltă, bebelușul învață să-și coordoneze mișcările, descoperă gusturi alimentare și își perfecționează simțurile.

În săptămâna 23 de sarcină pielea copilului este încă translucidă și acoperită de părul fin (laguno). Acesta va cădea, iar pielea își pierde curând transparența. Unghiile de la degetele mâinilor și picioarelor sunt din ce în ce bine conturate, la fel și amprentele.

Săptămâna 23 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 23 de sarcină obiceiurile și alimentația sănătoase sunt o prioritate pentru tine. Urmează indicațiile medicului și asigură organismului tău vitaminele și mineralele de care are nevoie, dar și pentru bebe. Alte priorități vor fi starea ta de bine, mișcarea ușoară, precum și plimbările în natură. Stările emoționale se vor intensifica, uneori îți poate fi umbrită bucuria sarcinii de temeri și trebuie să știi că este normal.

Se întâmplă rar, dar, dacă în săptămâna 23 de sarcină simți că pierzi ușor din lichidul amniotic, este posibil ca membranele uterine să fi suferit fisuri și este important să te prezinți la medic. Hidratează-te corespunzător. Dacă în săptămâna 23 de sarcină te supără bufeurile, este din cauza modificărilor hormonale – de ajutor îți pot fi: hainele largi din bumbac, ventilatorul, dușurile cu apa călduță, aerisirea bună a încăperii și șervețele umede fără parabeni. Toate acestea pentru a te putea răcori vara, dar evident, adaptezi soluțiile la anotimpul în care te afli.

Este important să petreci timp în prezența soarelui pentru că are multiple beneficii, dar alege ore adecvate. Nu uita să te protejezi cu loțiuni speciale împotriva razelor UV. În săptămâna 23 de sarcină poți simți un deranj la ochi sau probleme de vedere, deci cel mai bine este să vorbești cu medicul despre ce simptome ai pentru cele mai bune soluții, căci și aceștia trebuie protejați.

Din săptămâna 23 de sarcină poți începe să studiezi despre naștere, urmărește-ți sarcina pe săptămâni, înscrie-te la cursuri prenatale și află cât mai multe, căci, atunci când ai informația, nu trăiești frică.