Săptămâna 35 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 35 de sarcina

Ești deja în săptămâna 35 de sarcină, luna a opta și mai ai puțin până la naștere. Această penultimă lună de sarcină nu-ți aduce mari modificări, dar ai putea simți că unele simptome se intensifică și îți este tot mai greu să le suporți.

Pentru bebeluș însă veștile sunt bune, este tot mai pregătit să descopere lumea exterioară. În săptămâna 35 de sarcină este, în cea mai mare parte, dezvoltat.

Iată care sunt noutățile din această perioadă de sarcină atât pentru tine cât și pentru bebe și ce este indicat să faci sau nu pentru a-ți fi mai ușor.



Săptămâna 35 de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 35 de sarcină te vei confrunta cu simptome cunoscute precum: oboseală, urinare frecventă, crampe abdominale, arsuri în capul pieptului, dureri de spate, de sâni, etc. Probabil simți că se intensifică problemele legate de hemoroizi și constipație căci tranzitul intestinal este lent așa că, în săptămâna 35 de sarcină și pe tot parcursul ai grijă ce mănânci și bei.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Ești deja obișnuită și cu respirația întretăiată mai ales că burta este mai mare și apăsă pe diafragmă, ceea ce îți poate provoca și dureri costale. Nu te lasă în săptămâna 35 de sarcină nici durerile de spate ori durerile și umflarea picioarelor. Sânii sunt grei, plini, sensibili și, la rândul lor, completează seria de dureri.

Încearcă să păstrezi o postură cât mai bună a corpului mai ales că centrul de greutate este modificat și, îți vine dificil să faci asta căci simți că toate te dor. Este important ca în săptămâna 35 de sarcină să găsești o poziție care să-ți permită să te odihnești pentru că dacă te simți obosită mereu, ești mai irascibilă.

Poți avea dureri de cap și, te ajută masajul ușor, evitarea anumitor alimente (ciocolată, iaurt, alune, mezeluri, etc), compresele calde în zona ochilor sau un prosop cu gheață la baza gâtului depinde unde simți durerea.

Nu dispar nici contracțiile Bracton Hicks pe care ar fi bine să le urmărești pentru a te asigura că despre ele este vorba.

Bebelușul în săptămâna 35 de sarcină

De la o săptămână la alta, bebe poate lua în greutate cel puțin 200 de grame așa că, în săptămâna 35 de sarcină cântărește puțin peste 2,4 kilograme și măsoară aproximativ 46 de cm de la creștet la călcâie.

Este pregătit să înfrunte lumea exterioară căci în general, în săptămâna 35 de sarcină, este dezvoltat aproape complet, singurul aspect în privința căruia ar avea nevoie de ajutor fiind respirația, dar șansele de supraviețuire sunt peste 99%.

În afara plămânilor care își accelerează maturizarea pentru ca puiul să poată respira singur, și creierul se dezvoltă mai rapid din săptămâna 35 de sarcină, deși este încă moale. Față de săptămâna 34 de sarcină, creierul își întețește activitatea cerebrală însă oasele cutiei craniene nu se vor întări tocmai pentru a permite copilului trecerea prin canalul de naștere.

Toate celelalte organe sunt în activitate, rinichii filtrează urina chiar și ficatul își desfășoară sarcinile. Stratul protector al pielii (vernix caseosa) este mai gros, bebe are în săptămâna 35 de sarcină un aspect dolofan căci și țesutul adipos de sub piele s-a format.

Și, pentru că este tot mai mare, rămâne activ, dar vei observa că mișcările lui sunt mai puține pentru că spațiul intrauterin este tot mai mic. În general, în săptămâna 35 de sarcină bebe este deja poziționat cu capul înspre colul uterin, pregătindu-se de naștere.

Săptămâna 35 de sarcină – sfaturi și recomandări

Continui în săptămâna 35 de sarcină cu obiceiuri sănătoase, alimentație sănătoasă, hidratare, vitamine prenatale, mișcare, îngrijire și odihnă. Urmează ideile aplicate până acum pentru a reduce efectele simptomelor și respectă recomandările medicului.

Este posibil ca, din săptămâna 35 de sarcină sau 36, medicul să-ți ceară să vă vedeți săptămânal pentru a vă asigura că tot ce ține de bebeluș este în regulă. Dacă nu ai început să faci asta deja, numără mișcările făcute de copil și ține o evidență pentru a-ți da seama dacă este ceva în neregulă sau cât de activ este. Poți face asta la aceeași oră din zi și, te ajută dacă stai întinsă pe partea stângă (simți „fluturi în stomac” sau o rostogolire) și vezi în cât timp numeri 10 mișcări ale lui bebe.

Practică exercițiile de respirație învățate, execută masaj perineal, exerciții kegel și informează-te cât de mult poți despre metoda prin care ai decis, împreună cu medicul, că vei naște. În săptămâna 35 de sarcină ar fi bine să ai și activități de relaxare, plimbări împreună cu viitorul tătic și, eventual, să faceți împreună ultimele pregătiri ale camerei copilului ori în achiziția obiectelor necesare.

Nu este devreme dacă din săptămâna 35 de sarcină pregătești bagajul pentru momentul nașterii doar ca să fie la îndemână atunci când va fi nevoie.