A 11-a saptamana de sarcina

shutterstock_25823767

Despre viitorul copil

Are lungimea de 4 cm de la cap la coccis si de 5,5 cm de la cap pana la calcaie, iar greutatea lui este de 10 grame. Principalele sisteme si organe sunt formate si functioneaza. Cea mai remarcabila modificare este insa fata, care capata trasaturi umane, usor de recunoscut. Urechile se apropie de localizarea definitiva. Narile, cu orificiile deschise, sunt inca foarte departate. Apar mugurii papilelor gustative si se contureaza buzele.

Cavitatea abdominala este formata, delimitandu-se o zona superioara ce include inima si plamanii, deocamdata in formare, si o zona inferioara cu stomacul, ficatul, pancreasul, splina, intestinele. Inima bate acum cu 110 pana la 160 de batai pe minut. Este de notat ca, inca de la inceput, inima embrionului este autonoma fata de cea a mamei. Ea bate dupa frecventa ei proprie, cu toate ca este sub influenta starii de nervozitate a mamei. Cand aceasta trece brusc printr-o emotie sau o stare de furie, sangele ei se incurca cu adrenalina care traverseaza placenta si influenteaza ritmul cardiac al copilului. Iata de ce este important ca mama sa duca o viata calma. Chiar daca sexul nu poate fi inca deosebit, caile genitale sunt deja bine diferentiate: la fata, un canal utero-vaginal, ovare si trompele Falope; la baiat, testiculele care secreta deja testosteron si sunt plasate in peretele posterior al abdomenului.

Despre viitoarea mama

Uterul are acum dimensiunea unui grepfruit, moale la pipait.
Inima bate mai repede. Aceasta accelerare este in directa legatura cu cresterea importanta a volumului sanguin. Toata aceasta masa sanguina trebuie deplasata, iar 25% din ea este utilizata direct in sistemul placentar.
Rinichii trebuie sa lucreze mai mult. Sangele, care duce substante hranitoare si oxigen spre fat, primeste de la acesta, la inapoiere, deseurile lui, care, desigur, trebuie eliminate. Dioxidul de carbon se elimina prin plamanii dumneavoastra, iar deseurile metabolice sunt filtrate prin sistemul renal.