Săptămâna 11 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 11 de sarcina

În săptămâna 11 de sarcină copilul măsoară aproape 5 cm, cât o smochină. Te vei confrunta în continuare cu unele simptome, unele se accentuează, altele încep să se retragă.

Dezvoltarea bebelușului prinde contur și se accelerează din săptămâna 11 de sarcină, îți poți vedea burtica crescând pe zi ce trece. Cu toate acestea, ecografia nu-ți va spune, deocamdată, sexul copilul.

În continuare, sunt importante obiceiurile alimentare și de zi cu zi, precum și urmărirea sarcinii, așa că îți venim în sprijin cu informații despre cum se dezvoltă copilul, ce poți experimenta în săptămâna 11 de sarcină și îți aducem câteva sfaturi.

Schimbări în corpul viitoarei mămici

Săptămâna 11 de sarcină își continuă parcursul cu simptome care îți sunt deja cunoscute precum: flatulență, balonare, arsuri stomacale, oboseală, dureri de sâni și urinare frecventă.

Este posibil ca pofta de mâncare să se accentueze, dar vei observa că greața se atenuează. Procesul de creștere al uterului continuă în săptămâna 11 de sarcină ceea ce va intensifica circulația sângelui, motiv pentru care poți resimți o stare de amețeală sau leșin.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Burtica își face vizibilă prezența, ce e drept, o vezi când ești dezbrăcată și probabil că îți vei da seama că iei, ușor, în greutate. În săptămâna 11 de sarcină crește producția de progesteron și de aici balonarea și constipația, precum și un tranzit intestinal redus.

Schimbările hormonale pot accelera creșterea părului și a unghiilor, mai ales că se intensifică oxigenarea celulară. Din săptămâna 11 de sarcină, pentru că te-ai obișnuit cu simptomele, îți pot părea suportabile, dar puțin mai chinuitoare vor fi: urinarea frecventă, durerile abdominale, durerile de spate și de sâni sau amețeala. Toate acestea se vor diminua pe parcurs.

Bebelușul în săptămâna 11 de sarcină

Bebelușul tău măsoară aproape 5 cm în săptămâna 11 de sarcină și are aproximativ 8 grame. Organele bebelușului sunt aproape formate și își dezvoltă funcțiile complexe. Intră în faza de creștere accentuată, aproape că se va dubla în următoarele 3 săptămâni.

Chiar dacă încă nu poți afla sexul copilului, trebuie să știi că organul sexual se formează, dar nu este vizibil la ecograf. Totuși, dacă este fetiță, din această perioadă începe formarea ovarelor.

Spre deosebire de săptămâna 10 de sarcină, din săptămâna 11 de sarcină sunt dezvoltate, astfel încât să fie recunoscute, mai multe trăsături umane.

Inima copilului bate acum cu până în 160 de bătăi/minut. Sunt formate limba, urechile și degetele, care încep să-și formeze patul unghial. În săptămâna 11 de sarcină, pielea devine tot mai puțin translucidă pentru că formarea celulelor ajută la dezvoltarea ei și la îngroșare. Se dezvoltă și rădăcinile de unde vor crește firele de păr.

Copilul înghite din lichidul amniotic, căci este formată gura (care se și deschide), pe care îl elimină apoi prin urină. Se deschid căile nazale și se întărește structura osoasă. Copilul produce mișcări fine în uter, insesizabile pentru mămica aflată în săptămâna 11 de sarcină.

Sfaturi și recomandări

Probabil că deja ai format un comportament alimentar mai sănătos; din săptămâna 11 de sarcină nu mai încap discuții în privința fumatului sau al consumului de alcool și cafea. Ai, cu siguranță, soluții.

Gama Rilastil Strech Marks este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.

Totuși, pofta de mâncare crește și trebuie să ai grijă la dieta ta. Nu te ghida după ideea că trebuie să mănânci cât pentru două persoane, căci nu este așa. Mai important este să alegi alimente cât mai naturale și sănătoase: fructe, legume, proteine din carne și produse lactate. Îți vor aduce aportul necesar de nutrienți, vitamine, minerale, iar bebelușul va primi tot ce are nevoie de la tine.

În săptămâna 11 de sarcină este ușor îngreunată digestia; dacă mănânci necontrolat, îți faci mai rea situația, îți poate tulbura somnul, dar tulbură și situația copilului. Ține mereu cont de un echilibru. Supele sunt la fel de importante pentru hidratare și, chiar dacă urinezi des, bea în continuare apă.

În urma cumulului hormonal, care îți poate produce tot felul de simptome, este important ca în săptămâna 11 de sarcină să continui să faci sport, fără să te epuizezi. Acesta te va ajuta atât fizic, cât și psihic. Odihnește-te cât ai nevoie, iar, pentru a ajuta în privința stărilor de leșin, încearcă să plasezi picioarele la un nivel mai înalt decât capul. Pune ceva și sub picioare când te odihnești pentru a favoriza circulația sanguină în partea superioară a corpului. Ai grijă de igiena ta, ferește-te de răceli, gripe, infecții și alte probleme de sănătate.

Fluctuațiile libidoului pot continua, așa că este important ca partenerul să înțeleagă prin ce treci pe bază hormonală pentru a nu acumula frustrări. Pentru multe cupluri, este precum un „teren minat” și este important să fie înțelegător.

În săptămâna 11 de sarcină este important să mergi la ecografia denumită morfologia de trimestru 1 sau, cel târziu, în săptămâna următoare. Te va asigura că tot ce ține de copil se dezvoltă sănătos. Și, chiar dacă unele stări te îngrijorează, amintește-ți că ți se întâmplă cel mai frumos lucru în viață!