Foliculita, o problema cu rezolvare

FOLICULITA_TRATAMENTFoliculita este o problema cu care se confrunta majoritatea femeilor, mai ales dupa epilare cand pielea se irita si apar puncte rosii si senzatia persistenta de mancarime. Foliculita poate aparea pe orice zona a corpului acoperita de par si mai este denumita in Vest si “iritatia de jacuzzi”.

Cauzele aparitiei foliculitei sunt multiple, incepand de la frictiunea hainelor sau muscatura unei insecte, pana la blocaje ale radacinii firului de par ce il fac sa creasca in interior. De asemenea, diversele metode de epilat, fie cu aparat de ras, fie cu ceara, sunt o cauza importanta a aparitiei acesteia. In cazurile mai dificile, foliculita poate fi declansata de o infectie, cel mai frecvent cu stafilococul auriu. Alte posibile cauze mai pot fi: anemie, fungi, bacterii, virusi.

Sunt situatii in care foliculita dispare de la sine, dar pentru preventia acestei afectiuni se recomanda: mentinerea unei bune igiene corporale prin dusuri zilnice cu apa calduta, nu fierbinte, folosirea unui sapun antibacterian, utilizarea unui prosop personal, preferabil schimbat zilnic, si o imbracaminte lejera care sa lase pielea sa respire.

In urma studiilor, dermatologii au ajuns la concluzia ca foliculita poate fi prevenita in proportie foarte mare cu ajutorul epilarii definitive prin intermediul IPL, lumina intens pulsata. Aceasta metoda este sigura si non-invaziva si devine foarte eficienta datorita capacitatii impulsului cald de a distruge radacina firului de par si astfel nu ii mai permite acestuia sa creasca in interior sau sa se inflameze. Centre cosmetice care lucreaza pe baza de IPL se gasesc si in Romania, astfel ca aceasta inestetica si suparatoare problema aparuta in urma epilarii ar trebui sa nu mai existe.

Text: Madalina Manole