Săptămâna 40 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

săptămâna 34 de sarcină

 

Ajunsă în săptămâna 40 de sarcină, ai parcurs un drum plin de schimbări fenomen în organismul tău. Fără echivoc, este minunat procesul prin care o nouă viață se dezvoltă în interiorul tău, dar sperăm că, urmărind sarcina pe săptămâni, ai înțeles acest proces dincolo de schimbările fizice, din exterior.

Bebe este pregătit, deci este posibil ca în săptămâna 40 de sarcină să vină pe lume, dar nu-ți face griji dacă întârzie câteva zile. Nu este ușoară așteptarea pentru tine, dar iată ce se petrece în perioada aceasta și ar fi bine să știi ce te așteaptă.



Săptămâna 40 de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 40 de sarcină au loc ultimele procese de pregătire pentru naștere. Au trecut cu bune și cu mai puțin bune pentru tine, dar durerile și crampele din zona inferioară a abdomenului te însoțesc până la naștere.

Contracțiile Braxton Hicks sunt mai puternice în săptămâna 40 de sarcină și, pentru că organismul este tot mai aproape de naștere, este posibil ca, după constipație și hemoroizi, să apară scaunele moi (diaree), tot un semn că se apropie travaliul.

Colul uterin se „șterge” (subțiază) și se deschide pentru a permite nașterea. Spuneam, în săptămâna 39 de sarcină că ștergerea colului se măsoară în procente, dilatarea în centimetri deci, medicul poate aprecia intrarea în travaliu. În săptămâna 40 de sarcină se poate produce ruperea apei (scurgerea lichidului amniotic este inodoră și incoloră, posibil verzuie). Nu confunda, scurgerile vaginale sunt ușor lipicioase și mai consistente! Când se produce ruperea apei, cel mai probabil încep contracțiile de travaliu.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Dacă în săptămâna 40 de sarcină este momentul să naști, iată care sunt etapele travaliului:

Etapa 1 –  Travaliul timpuriu cu contracții dureroase (colul uterin se dilată și se subțiază) iar acestea nu se opresc dacă schimbi poziția. Apar în zona spatelui și se deplasează în față. Perioada de travaliu timpuriu poate dura 1-2 zile. Informează-ți medicul.

În faza activă a travaliului, colul uterin are o dilatare între 3-6 cm ( aproximativ 1 cm pe oră). Contracțiile sunt mai regulate, dureroase și lungi. În săptămâna 40 de sarcină este recomandat să mergi la medic când contracțiile puternice se produc la o diferență de 5 minute, pe parcursul a câtorva ore.

Faza de tranziție este mai scurtă, dar mai grea. Contracțiile sunt mai intense și colul uterin se dilată mai mult.

Etapa 2 – Când dilatarea a ajuns la 10 cm este completă și, începe etapa care poate dura câteva zeci de minute sau chiar ore.

Începe procesul în care, cu fiecare contracție în care împingi, 2-3 eforturi de împingere, capul copilului avansează prin canalul de naștere. Vei simți o presiune asupra vezicii urinare și rectului cu senzație de micțiune și scaun. Medicul te va coordona în privința împingerii și pe copil odată ce este vizibil capul la ieșirea din vagin, până la finalul nașterii.

Etapa 3 – La finalul travaliului se va produce eliminarea placentei, perioadă în care vor mai apărea contracții iar medicul îți va spune dacă este necesar să împingi din nou. Adesea, aceasta este eliminată la 30 de minute după nașterea bebelușului. Astfel, se încheie travaliul.

Bebelușul în săptămâna 40 de sarcină

În săptămâna 40 de sarcină copilul poate cântări între 3 și 4,5 kilograme și, poate avea între 48 și 53 de cm. Copiii sunt diferiți, se dezvoltă diferit deci, măsurătorile nu sunt exacte.

Organele își îndeplinesc sarcinile iar unele procese se mai dezvoltă și după naștere. În săptămâna 40 de sarcină nu este foarte activ pentru că nici nu are loc deci, nu te panica, urmărește-i mișcările cum ai învățat. Continuă să piardă vernix caseosa și lanugo. Oasele sunt formate în săptămâna 40 de sarcină și flexibile iar oasele craniului rămân moi și pliabile pentru a permite traversarea canalului de naștere.

Adesea, bebelușul se află în săptămâna 40 de sarcină cu capul înspre ieșirea din vagin. Dacă are nevoie de ajutor, medicul poate presa burta pentru a-l așeza corect iar dacă manevra nu-l poziționează, nu te îngrijora pentru că se poate așeza singur în scurt timp. În ultimă instanță (complicații) se poate recomanda operația de cezariană.

Săptămâna 40 de sarcină – sfaturi și recomandări

Drumul până în săptămâna 40 de sarcină a fost destul de greu, dar bucuria de a-ți ține puiul în brațe va compensa totul. Înarmează-te cu răbdare și încearcă să te relaxezi. Ai grijă de tine și de copil. Poți face activități care să încurajeze poziționarea în săptămâna 40 de sarcină cum ar fi plimbările, atât cât poți și hidratează-te bine și nu e o problemă dacă îți scade pofta de mâncare.

Asigură-te că ai strictul necesar pregătit în geanta pe care o vei lua la spital iar la consultația medicală din săptămâna 40 de sarcină poți aborda discuția cu medicul despre: posibilitatea de a depăși termenul, inducerea travaliului sau cezariană, în funcție de starea ta. Întreabă despre orice te îngrijorează legat de sarcină.