A 40-a saptamana de sarcina

DSC07008

Despre viitorul copil

Copilul se afla inca in burtica? Te surprinde acest lucru? Nu-i nevoie, cu atat mai mult cu cat majoritatea primelor sarcini depasesc in medie cu 4-5 zile data probabila a nasterii. Copilul se simte in siguranta si este fericit acolo in interior. Trebuie sa stii insa ca un copil se naste la termenul lui, care de multe ori nu coincide cu cel calculat initial.

Copiii pot avea la nastere o medie de de 3.300 kg, pot masura 50 cm din crestet pana-n talpi. In zilele care urmeaza dupa nastere, copilul pierde circa o zecime din greutatea lui la nastere. Aceasta scadere de greutate are cauze fiziologice, fiind datorata evacuarii meconiului care ii umple intestinul, precum si faptului ca este hranit putin. Va reincepe sa creasca incepand cu a 3-a zi si revine la greutatea avuta la nastere in jurul celei de-a 10-a zile.

Despre viitoarea mama

Inca nu ati nascut, desi termenul initial a trecut! Stati linistite ca nu sunteti singurele in aceasta situatie, multe femei nasc inainte de termen sau dupa el si asta uneori se datoreaza calculelor gresite ale datei probabile a nasterii. Dar daca vorbim de data exacta a nasterii, imediat dupa nastere, uterul se contracta si incepe sa-si micsoreze volumul. El coboara cu un centimetru pe zi si nu se mai simte la palpare spre a 10-a zi. Daca vi s-a efectuat o epiziotomie, veti avea o mica durere locala timp de cateva zile, mai ales cand urinati. Profitati de internarea in maternitate pentru a va odihni. Dupa aventura magica a sarcinii pe care tocmai ati trait-o, etapa cu etapa, timp de 9 luni, nu veti mai fi niciodata aceeasi. Ati dat viata si acum sunteti raspunzatoare de aceasta viata!
Nu va nelinistiti in fata viitorului: in toate ocaziile, lasati-va ghidata de bunul simt si de dragoste. Dragostea pe care o revarsati asupra copilului si pe care el v-o da la randul lui depaseste orice imaginatie!