A 36-a saptamana de sarcina

shutterstock_17615767

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 29 cm de la cap la coccis si de 43 cm de la cap la picioare. Greutatea lui este de 2.200 kg! Capul bebelusului are acum diametrul de circa 9 cm. Bebelusul are acum contururi rotunjite si fata intinsa. Cea mai mare parte a ridurilor au disparut pe masura ce straturile de grasime s-au depozitat sub piele.

Daca este fata, ovarele inca n-au coborat in abdomen. Ele vor migra abia dupa nastere. In cursul dezvoltarii, pot surveni defecte minore, vizibile la nastere. De exemplu, o pata sau o alunita careia i se spune “semn din nastere”. In realitate, nu au nicio legatura cu mecanismul nasterii si nu rezulta dintr-un traumatism sau vreo pofta nesatisfacuta a viitoarei mame, asa cum gresit le atribuie uneori credinta populara. Semnul din nastere nu este o tumoare si cresterea lui se realizeaza aproape cu aceeasi viteza ca a tesuturilor care il inconjoara. Poate fi atinsa orice parte a trupului, dar cel mai adesea apar pe pielea fetei, capului sau gatului. Unele semne persista toata viata, altele regreseaza mult si chiar dispar in timpul copilariei. Se poate utiliza cu succes laserul pentru inlaturarea lor.

Despre viitoarea mama

In acest stadiu al sarcinii, multe femei au contractii uterine periodice. Simt de obicei la partea de sus a uterului o intarire sau o tensionare, care se raspandeste in jos si apoi dispare. Cateva contractii pot sa fie uneori foarte puternice, dar nu sunt frecvente si, mai ales, nu sunt la intervale regulate. Prin aceasta se deosebesc usor de contractiile care semnaleaza inceputul travaliului nasterii.