Săptămâna 16 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 16 de sarcina

Ajunsă în săptămâna 16 de sarcină, ești în luna patru și ai multe motive de bucurie iar principalul este că poți simți primele mișcări ale bebelușului. Simptomele greu de suportat s-au retras mult și te simți mai activă, însă poți experimenta câteva noi simptome.

Burtica din săptămâna 16 de sarcină este tot mai vizibilă, iar puiul tău crește pe zi ce trece. Are aproximativ 12 cm și 100 de grame iar cel mai important lucru care se petrece în privința copilului este că te aude.

Iată ce se întâmplă în corpul tău în săptămâna 16 de sarcină, cum se dezvoltă copilul și câteva sfaturi care să-ți vină în sprijin.



Săptămâna 16 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 16 de sarcină te simți mai energică, dar poți experimenta simptome precum: arsuri stomacale, dureri de cap, sângerări nazale și gingivale, ușoară amețeală, gaze abdominale, constipație și vene varicoase. Un simptom nou care poate apărea din săptămâna 16 de sarcină este durerea de spate cauzata de întinderea ligamentelor și a mușchilor pentru a susține uterul. Dacă nu întâmpini frisoane sau febră, nu te îngrijora. Un alt simptom nou ar fi uitarea, cunoscut sub denumirea „creier de gravidă”. Se produce pe baza modificărilor hormonale.

Totuși, din săptămâna 16 de sarcină burtica devine vizibilă și au loc primele mișcări pe care le-ai putea simți. Bucură-te de momentele acestea, mergi la cumpărături și cumpără-ți pantaloni, sutiene și obiecte vestimentare adaptate, dar nu multe. Important este să nu porți ce te strânge, ci haine lejere, confortabile.

Durerea la nivelul sânilor s-a diminuat mult în săptămâna 16 de sarcină, dar sunt măriți în dimensiune iar până la sfârșitul trimestrului doi de sarcină sunt pregătiți pentru procesul de alăptare. Aspectul părului, unghiilor și al pielii se îmbunătățește în această perioadă însă își poate face prezența melasma (pete maronii la nivelul feței).

Pofta de mâncare nu dispare în săptămâna 16 de sarcină, ești la începutul perioadei în care începi să iei mai mult în greutate, căci, dacă până în săptămâna 15 de sarcină ai luat aproximativ 2,5 kg, procesul continuă. Păstrează un echilibru și alege alimente sănătoase, mese mici, dese și încearcă să gestionezi poftele.

Bebelușul în săptămâna 16 de sarcină

În săptămâna 16 de sarcină copilul are aproximativ 100 de grame și 12 cm lungime (măsurătoarea se referă de la creștetul capului la fesieri având în vedere poziția). Pentru că organele sale s-au dezvoltat până acum, inima bebelușului lucrează și bate cu aproximativ 150-180 de bătăi pe minut. Practic, în săptămâna 16 de sarcină, inima pompează aproximativ 24 de litri de sânge pe zi.

Sunt formate papilele gustative, așa că bebelușul poate simți gustul lichidului amniotic, care preia aromele mâncărurilor pe care le consumi, deci își formează preferințele în alimentație. Pentru că prinde putere în coloană și mușchi, începe să-ți îndrepte coloana, capul și gâtul. În săptămâna 16 de sarcină este foarte activ, așa că ai putea simți primele mișcări.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Deși pielea este încă translucidă, mușchii faciali sunt suficient întăriți pentru a face mișcări, ochii sunt formați și, chiar dacă sunt închise, pleoapele pot percepe lumina puternică dacă burtica este îndreptată spre ea.

Vestea cea mare din săptămâna 16 de sarcină este că bebe te poate auzi, așa că, dacă te-ai obișnuit să-i vorbești sau să-i citești, fă-o în continuare, căci urechile sale firave vor auzi. Toate organele vitale sunt așezate în pozițiile lor și funcționează corespunzător.

Săptămâna 16 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 16 de sarcină continuă să adaugi alimente sănătoase, să te hidratezi corespunzător, să integrezi mișcarea în activitatea zilnică și să respecți recomandările medicului în privința mineralelor, vitaminelor sau în cazul altor suplimente și medicamente dacă este cazul să le iei.

Discută cu medicul tău despre luarea în greutate pentru a te ajuta să păstrezi un control, dietele nu sunt recomandate și întreabă medicul despre orice nelămurire. Include proteine, carbohidrați, fibre și o cantitate mică de grăsimi sănătoase, legume, fructe și vei vedea că aportul de kilograme va fi unul adecvat.

Îți poate fi puțin dificil somnul din săptămâna 16 de sarcină, așa că setează o temperatură potrivită în dormitor (după ce ai aerisit) și găsește-ți poziția în care să dormi. Multe femei se simt confortabil să doarmă pe partea stângă. Dacă ai dureri de spate din săptămâna 16 de sarcină, ai grijă la cum stai în șezut și cât timp sau întinde-te pe pat mai des. Evită exercițiile care te suprasolicită sau cu greutăți.

Folosește creme hidratante, antivergeturi și anticelulitice, adecvate stării tale și cremă cu protecție solară dacă stai la soare, doar la orele recomandate. În ce privește activitatea sexuală, din săptămâna 16 de sarcină nu trebuie să-ți faci griji, dacă nu ai vreo restricție medicală, copilul nu va fi afectat.