A 16-a saptamana de sarcina

shutterstock_1199183

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 9 cm de la cap la coccis si de 14 cm de la cap la calcaie. Greutatea este de 110 grame. Capul lui are diametrul de 3,6 cm. Fatul devine mai activ incepand cu aceasta saptamana. In afara miscarilor involuntare ale mainilor si picioarelor, el este capabil acum sa deschida gura si sa-si incrunte sprancenele.

Capul lui sta acum drept, iar picioarele au devenit mai lungi decat mainile. Derma, sau stratul profund al pielii, se diferentiaza in cursul celei de-a 3-a si a 4-a luni intr-un tesut conjunctiv ce imbraca fibrele elastice si de colagen, cele care au dat aspectul definitiv al pielii. In acelasi timp, intra in functiune, la nivelul epidermei, micile papile continand cate un corpuscul tactil. Deci bebelusului dumneavoastra incepe sa i dezvolte simtul pipaitului. Scheletul ar putea fi vizualizat cu ajutorul razelor X. Inainte, oasele contineau prea putin calciu ca sa poata fi vizibile in acest mod. Inima bate acum de circa 110 pana la 120 de ori pe minut. Cercetatorii au demonstrat ca un fat de aceasta varsta prezinta o electrocardiograma foarte asemanatoare celei a unui adult. Glanda tiroida incepe sa functioneze, producand hormoni tiroidieni. Cavitatea amniotica contine acum 250 cm cubi de lichid. Aceasta cantitate se va mari pe masura ce sarcina avanseaza.

Despre viitoarea mama

Aduceti-va aminte sa va cantariti cu regularitate! Este momentul sa faceti o noua vizita medicala, chiar daca totul merge bine. Aceste controale sunt deosebit de necesare in cazurile sarcinilor cu risc crescut.