A 4-a saptamana de sarcina

shutterstock_11601307

Despre viitorul copil

 

Saptamana a 4-a de sarcina marcheaza inceputul perioadei embrionare. Copilul are nevoie de corpul dumneavoastra pentru a se dezvolta. Din corpul mamei va primi hrana si oxigenul si prin intermediul lui va elimina deseurile rezultate din metabolismul celular. Aceste schimburi mama-copil sunt posibile gratie unui sistem complex: anexele embrionare.

Acestea sunt placenta si cordonul ombilical, doua elemente care nu fac parte nici din corpul mamei, nici din cel al copilului. Ele sunt elemente tranzitorii care vor fi eliminate la nastere. Trebuie sa adaugam la acestea cavitatea amniotica umpluta cu lichid, in interiorul careia pluteste embrionul. Saptamana a 4-a de sarcina este un moment crucial in dezvoltarea bebelusului. Si tocmai de aceea se recomanda consultarea unui medic ginecolog.

 

Despre viitoarea mama

 

Nu stiti daca sunteti insarcinata. Sperati si atata tot. La sfarsitul acestei saptamani ar trebui sa aveti menstruatie. Va veni sau nu? Incepe asteptarea…

Daca doriti sa evitati aceasta asteptare, aveti posibilitatea sa va faceti un test de sarcina, care se poate cumpara din farmacii, cu 3 zile inaintea datei prezumtive a menstruatiei, adica la 10 zile dupa fecundatie. Trebuie insa sa stiti ca un rezultat pozitiv la acest test nu inseamna neaparat o sarcina. Poate sa existe fecundatie, un debut al implantarii si apoi sa revina ciclul. Deci atentie la falsele aparente!