Săptămâna 4 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

săptămâna 4 de sarcină

Săptămâna 4 de sarcină vine cu completările sale: este oficială formarea embrionului care are aproximativ 2 mm. Schimbări importante atât pentru viitoarea mămică, dar și pentru bebeluș au loc.

Pot exista câteva simptome însă la 4 săptămâni de sarcină, nu este încă vizibilă burtica. Începe perioada de embrionare iar până în săptămâna 10 de sarcină se vor forma organele copilului deci perioada este una vulnerabilă.

Se produce implantarea balocistului („mingea” formată din celule care se vor diviza în două una formând embrionul și cea exterioară asigurând protejarea), se formează placenta și sacul amniotic deci.

În săptămâna 4 de sarcină nu mai sunt dubii, vei putea resimți oboseală, sâni umflați și dureroși, greață, dar și alte simptome specifice așa că, include în viața ta obiceiuri sănătoase.



Săptămâna 4 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 4 de sarcină organismul femeii secretă mai mult hormon al sarcinii (HCG) și cel mai probabil vei resimți asta. Cumulul hormonal din organism poate veni cu stare de greață, balonare, stare de moleșeală sau chiar până la leșin. Acestea precum și oboseala, durerile de cap, crampele abdominale, sâni plini și duredoroși și urinări frecvente, sunt firești pentru săptămâna 4 de sarcină deci, nu trebuie să te îngrijoreze.

Există însă situații în care singurul semn al unei posibile sarcini este oprirea menstruației iar femeia să nu experimenteze, neapărat, simptomele menționate sau să fie ușoare. Multe femei au simptomele specifice la 6 săptămâni de sarcină care pot dura întreg trimestrul iar în cazul altora, le pot avea termen mai scurt și de la săptămâna 4 de sarcină. Este posibil să se accentueze sensibilitatea la mirosurile puternice și să crească pofta de mâncare.

Previn-o și tratează vergeturile de pe corp cu gama nr.1 a Italiei, pentru această problem inestetică – Stretch Marks. Gama a fost testată în timpul sarcinii și alăptării. Este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.

În schimb, starea de oboseală îți poate aduce neplăceri, dar este firesc pentru că organismul se pregătește și face modificări să susțină sarcina și va secreta cantitate mare de progesteron, lucru ce îl epuizează.

Este important să urmărești crampele abdominale iar dacă există mici sângerări nu este o problemă, însă dacă durerile sunt de durată, mari sau dacă sângerările sunt serioase, este necesar un consult medical pentru a te asigura că nu există probleme importante căci în săptămâna 4 de sarcină menstruația este oprită.

Bebelușul în săptămâna 4 de sarcină

Ajunsă în săptămâna 4 de sarcină este posibil, în cazul unora, să aibă loc procesul de nidație, adică ovulul fecundat plutește de la tubul uterin în uter pentru a se fixa în endometru. De aici, începe formarea embrionului și a placentei. Totuși, se poate ca acest proces să înceapă din săptămâna 3 de sarcină pentru că depinde de momentul în care s-a produs fertilizarea.

În săptămâna 4 de sarcină se pun bazele embrionului care are trei formațiuni celulare:

  • Endodermul : stratul interior în care se vor dezvolta sistemul digestiv, ficatul și plămânii copilului,
  • Mesodermul : stratul mijlociu unde se formează inima, sistemul osos, rinichii și mușchii copilului,
  • Ectodermul : stratul exterior unde se formează sistemul nervos, părul, pielea și ochii copilului.

Un alt aspect important este faptul că placenta este suficient de dezvoltată în săptămâna 4 de sarcină pentru a transmite embrionului, prin sânge, substanțele nutritive și oxigenul de la mamă. În săptămâna 4 de sarcină și sacul amniotic își continuă formarea pentru a proteja bebelușul pe perioada sarcinii. Embrionul își continuă dezvoltarea și va crește în dimensiuni pe parcursul următoarelor săptămâni, dar săptămâna 4 de sarcină rămâne una sensibilă așa că evită tot ce este nociv, chimic sau să supraîncălzești corpul.

O ecografie îți poate confirma sarcina, dar vei putea afla, în plus, despre numărul de embrioni (în cazul tratamentelor de fertilizare se pot forma doi sau mai mulți, dar să nu reziste toți). Medicul îți poate spune despre cum să te pregătești sau situația în cazul mai multor embrioni.

Săptămâna 4 de sarcină – sfaturi și recomandări

Recomandările în săptămâna 4 de sarcină sunt în continuare legate de îngrijirea ta. Responsabilitatea în privința stilului de viață, un mediu sănătos și echilibrat precum și odihna sunt esențiale organismului.

Intensifică diversitatea alimentelor, continuă să mănânci fructe și legume proaspete, produse lactate și proteine ușoare. Negreșit, din săptămâna 4 de sarcină orice viciu trebuie eliminat. Un alt factor important de eliminat este stresul. În continuare trebuie să renunți la băile fierbinți, momente la saună și supraîncălzirea corpului pentru ca nidația (fixarea ovulului fecundat în uter) să aibă loc în condiții bune. Poți face sport și în săptămâna 4 de sarcină iar dacă înainte nu făceai, este un bun moment să începi pentru că îți va fi de mare ajutor în menținerea greutății și la naștere.

Dacă încă nu ai un medic ginecolog ar fi bine să contactezi unul pentru a supraveghea sarcina și pentru a te îndruma corect mai ales că este necesar să iei suplimente de vitamine și minerale, acid folic sau alți nutrienți, după cum îți va prescrie medicul.