Săptămâna 19 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 19 de sarcina

Săptămâna 19 de sarcină înseamnă luna a cincea și probabil că simți primele mișcări ale bebelușului. Pofta de mâncare este în creștere și ar fi bine să te asiguri că prin ceea ce mănânci îi asiguri puiului nutrienți, vitamine, minerale și hidratare adecvate.

Copilul măsoară aproximativ 15 cm în săptămâna 19 de sarcină iar în dezvoltarea sa au loc schimbări importante. Se formează primii dinți care vor ieși la câteva luni de la naștere, se maturizează toate organele și își dezvoltă simțurile. Bebe te aude și te simte.

Află din acest articol tot ce se petrece cu corpul tău în săptămâna 19 de sarcină, ce schimbări apar în privința copilului. La final, găsești câteva sfaturi care te pot ajuta în privința simptomelor.



Săptămâna 19 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 19 de sarcină burtica ta este puțin mai mare; dacă simți acei „fluturi în stomac”, sunt, de fapt, bebelușul. În timp ce asta te bucură, unele simptome te sâcâie.

Gama Rilastil Stretch Marks este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.

Congestia și sângerările nazale se vor retrage în timp, sunt provocate de fluxul sanguin și tensiunea arterială, trebuie doar să le gestionezi pentru a-ți fi mai ușor. În săptămâna 19 de sarcină deranjante pot fi crampele musculare la nivelul gambelor iar o soluție este să fie  masate și câteva exerciții și mișcări ale acestora pentru detensionare. Creșterea uterului în săptămâna 19 de sarcină poate fi un factor al acestor crampe musculare pentru că presează vasele de sânge către și dinspre picioare. Indicat este ca, atunci când te întinzi în pat, să așezi picioarele puțin mai sus și să te hidratezi bine.

Poți resimți o durere a ligamentului rotund, în zona abdomenului. Această durere este de tipul unui junghi, dar odihna trebuie să te ajute în acest sens. Este cauzată de creșterea uterului care suprasolicită ligamentele bazinului.

În săptămâna 19 de sarcină poate deveni vizibilă, la nivelul feței, cloasma gravidica (pete maronii). Pentru a nu permite înrăutățirea, folosește crema hidratantă cu protecție solară și evită să stai prea mult în soare.

Pofta de mâncare în săptămâna 19 de sarcină crește, așa că acordă atenție produselor pe care le mănânci. Evită produsele procesate și alege legume și fructe proaspete, gătite în casă și ferește-te de fast food și băuturi nesănătoase.

Te mai pot deranja în săptămâna 19 de sarcină simptome precum: dureri de spate, constipație, amețeli și vergeturi însă toate pot fi ținute sub control astfel încât să-ți poți desfășura activitățile zilnice.

Bebelușul în săptămâna 19 de sarcină

Săptămâna 19 de sarcină vine cu noutăți: o zonă specială a creierului a dezvoltat celule nervoase responsabile de simțuri. Bebe te aude și te simte, deci vorbește-i, cântă-i, citește-i și mângâie-ți burtica pentru a se simți iubit.

Cântărește aproximativ 240 de grame în săptămâna 19 de sarcină și are15 cm. Procesul de creștere este accelerat iar la nivelul pielii se formează vernix caseosa, un strat protector, alb împotriva infecțiilor, protejează pielea de lichidul amniotic, reglează temperatura corporală și lubrifiază pentru momentul nașterii.

Săptămână 19 de sarcină continuă procesele de dezvoltare în ce privește organele, acumularea grăsimii, creșterea firului de păr, schelet osos și muscular, dar debutează creșterea primului rând de dinți care vor ieși la câteva luni după naștere.

Față de săptămâna 18 de sarcină când încă se dezvoltau plămânii, în săptămâna 19 de sarcină începe formarea căilor respiratorii, bronhii și bronhiole. Copilul continuă să înghită din lichidul amniotic, să se miște mai ales că își dezvoltă reflexele iar mâinile și picioarele sunt acum mai lungi. Dacă totuși nu îl simți, nu te îngrijora căci depinde și de poziție, de placentă sau stratul adipos al abdomenului.

Săptămână 19 de sarcină – sfaturi și recomandări

Alimentația sănătoasă, bogată în vitamine, minerale, legumele și fructele proaspete precum și hidratarea sunt esențiale în săptămâna 19 de sarcină și pe tot parcursul ei. Urmează fără rezerve recomandările medicului în privința suplimentelor sau a medicamentelor și orice întrebare ai, discută deschis cu acesta.

În ce privește simptomele din săptămâna 19 de sarcină, acestea pot fi atenuate prin diferite moduri. Durerile de ligament rotund sau crampele musculare pot fi mai ușoare dacă alternezi odihna cu exerciții ușoare de întindere, reducerea timpului petrecut în picioare, adoptarea unei poziții corporale adecvate, băile călduțe, ciorapii compresivi și o hidratare bună.

În săptămâna 19 de sarcină, pe lângă hidratare, include alimente bogate în fibre pentru a ajuta digestia iar dacă uiți lucruri, nu trebuie să te sperie, odihnește-te și combate stresul. Discută cu medicul despre candidoză pentru că este frecventă în sarcină și urmează remediul recomandat.

Este indicat ca din săptămâna 19 de sarcină să cauți un curs de pregătire pentru sarcină pe care să-l urmezi pentru că te va ajuta. Pentru starea de bine, gândește-te la variante de nume pentru bebe și urmărește oferte pentru haine și obiecte destinate lui.