Cum se calculează zilele de concediu

Durata minimă a concediului de odihnă în România este de 20 de zile pe an. Zilele la care un salariat are dreptul dacă s-a angajat în cursul anului, se calculează direct proporțional cu perioada lucrată .

Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților. Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractual individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.

Fiecare angajat trebuie să își ia anual zilele libere de odihnă sau, în anumite cazuri, în decursul anului următor, conform contractului colectiv de muncă.â

Farmaciştii Catena recomandă StresControl Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.

Conform art. 145 din Codul Muncii, la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă se consideră perioade de activitate prestată.



Cum se calculează zilele de concediu:

Dacă angajatul începe activitatea la 1 ianuarie, înseamnă că până la sfârșitul lunii septembrie va avea acumulate 15 zile (1,66 x 9 = 15 zile). Dacă angajatorul decide să ofere mai mult de 20 de zile pe an, acest lucru trebuie menționat în contractul colectiv de muncă sau în Regulamentul Intern.