Salatele de primăvară, imunitate în farfurie

Cu dor de soare, cu chef de plimbări în natură și cu poftă de legume proaspete, primăvara se dovedește a fi cel mai așteptat anotimp. Acum, mai mult că niciodată, ne preocupă, pe de-o parte, silueta, și, pe de altă parte, sănătatea, căci la schimbarea sezonului, răcelile și gripele își fac simțită prezența, iar alergiile câștigă tot mai mult teren. Tocmai de aceea va propunem un remediu, nu doar eficient ci și savuros, care să va ajute să pierdeți kilogramele în plus acumulate peste iarnă și să câștigați imunitate: salatele.

Recomandarea farmaciștilor Catena este MaxiTonic de la Benesio, un supliment care conține o combinație unică de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grași nesăturați și extracte naturale), care contribuie la revigorarea și tonifierea organismului și la îmbunătățirea calității vieții.



Salată verde

Cu siguranță cea mai consumată verdeață a primăverii, salată verde este apreciată grație gustului sau, proprietăților curative dar și faptului că se poate combină ușor cu diferite legume și feluri de mâncare. Este bogată în vitaminele A, C și K, vitamina B9, cunoscută că acid folic, conține fibre, proteine, fier, magneziu, calciu, potasiu și un procent de peste 95% apă, atribute ce o clasifică în topul legumelor detoxifiante cu puteri imunostimulatoare. Salată verde sprijină digestia, combate infecțiile urinare, susține funcția hepatoprotectoare, întreține sistemul nervos, previne anemia, osteoporoză și maladia Alzhaimer.

Pont: O porție de salată verde consumată la cină, combate insomnia și îmbunătățește calitatea somnului.

Salată de leurdă

Salata de leurdă este un preparat tradițional-românesc, planta în sine, care apare în luna martie, primind din partea cercetătorilor germani distincția de „Plantă mileniului trei”, grație proprietăților sale terapeutice remarcabile. Denumită în termeni populari usturoiul ursului sau usturoi sălbatic, leurda se înrudește, într-adevăr, cu usturoiul însă capacitățile sale antibiotice depășesc cu mult puterea acestuia, și, în plus, nu oferă respirației un miros neplăcut. O porție de salată de leurdă asigura organismului doză de antioxidanți necesară pentru a combate simptomele de gripă și răceală, și, în plus, reglează colesterolul din sânge și tensiunea arterială fiind de mare ajutor persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, încetinește procesul natural de îmbătrânire, minimizează simptomele depresiei și asteniei și are capacități detoxifiante incredibile. Se combină cu legume, brânză și ouă fierte.

Pont: O cură de minim 10 zile cu salată de leurdă poate ajută în procesul de renunțare la fumat.

Salată de pătrunjel

Cu toate că este specifică bucătăriei arăbești, unde este denumită tabbouleh, salată de pătrunjel se regăsește tot mai des pe mesele noastre, fiind gustoasă și foarte sănătoasă. Pătrunjelul este antiinflamator natural, antiseptic și depurativ, are un puternic rol imunostimulator, fiind mai bogat în vitamina C și antioxidanți chiar și decât citricele. În plus, conține potasiu, fier, calciu, betacaroten și fibre, consumul sau fiind benefic sistemului digestiv, renal, hepatic și glandelor endocrine. Se prepară cu lămâie și roșii.

Pont: Din punctul de vedere al compoziției de calciu, o farfurie de pătrunjel tocat este echivalentă cu o farfurie de lapte.

Farmaciștii Catena recomandă în perioadele stresante, precum cele în care avem de dat examene sau când avem de dus la bun sfârșit anumite proiecte profesionale, dar și când ai nevoie de un aport de energie și este foarte important să avem grijă de sistemul imunitar, un supliment pe măsură. Susținătorul nostru este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne oferă energie și ne ajută să facem față schimbărilor de temperatură.

Salată de spanac

Profită din plin de sezonul salatelor și consumă zilnic spanac, un adevărat medicament provenit din natură. Acesta conține flavonoizi, o gama de antioxidanți puternici care neutralizează radicalii liberi și, implicit, contribuie la întărirea imunității, fiind remediu de baza în prevenirea și tratarea cancerului, cu precădere a cancerului de colon și ovarian. Spanacul este recunoscut grație vitaminelor A, B și C, fierului și magneziului conținut, fiind o sursă de calciu, fosfor, zinc, cupru și omega-3.

Pont: Cura cu salată de spanac reechilibrează nutrițional organismul și contribuie la tratarea anemiei de primăvară.

Salată de ridichi

Ridichile se pot consumă fie ca atare, fie în combinație cu alte salate, efectele lor terapeutice fiind absolut aceleași. Conținutul mare de vitamina C le oferă capacitatea de a lupta contra infecțiilor, fiind suport de baza al funcției imunitare. De asemenea, salată de ridichi reduce colesterolul din sânge și, datorită conținutului mare de fier, este utilă în producerea hemoglobinei și în curățarea și oxigenarea sângelui. Ridichile susțin procesele metabolice din organism, stimulează eliminarea toxinelor și protejează sistemul nervos.

Pont: Ridichile conțin cupru, mineral care contribuie la producerea colagenului atât de necesar pielii, oaselor și ligamentelor.

Foto: Shutterstock