Astenia de primăvară – Cum o combat?

Suntem la jumătatea lunii februarie, însă temperaturile sunt deja de primăvară şi organismul nostru începe să resimtă mai devreme aceste schimbări ale vremii. Dacă până anul trecut ne puneam întrebări referitoare la astenia de primăvară abia pe la sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie, acum facem asta mult mai devreme.

Observi că la birou randamentul tău scade, te simţi tot mai obosită deşi dormi cel puţin opt ore pe noapte şi, eventual, ai senzaţia că nasul tău e înfundat, astea sunt primele simptome ale asteniei de primăvară. Nu te seria! Ni se întâmplă multora. Studiile arată că astenia de primăvară apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi, iar grupul de vârstă cel mai afectat este cel între 20 şi 40 de ani.

Cum se manifestă astenia de primăvară

Deşi specialiştii susţin că aşa numita “febră de primăvară” nu este un diagnostic de boală bine stabilit, ci un cumul de stări care se manifestă la oamenii sănătoşi, simptomele fiind diferite la fiecare persoană.

Astenia apare de obicei brusc, imprevizibil, manifestându-se ca o stare plină de vitalitate şi energie. De asemenea, ea poate fi însoţită de o creştere a dorinţei sexuale care contrastează cu starea din timpul lunilor de iarnă ori se referă la o stare afectivă opusă, cu pierderea neaşteptată a vitalitaţii, care se manifestă odată cu schimbarea vremii. Fără să existe o explicaţie exactă pentru aceste simptome, se presupune că răspunsul ar fi dat de reacţia pe care o are creierul la lumină şi întuneric.

Cum să trecem mai uşor peste astenia de primăvară

Pentru a trece mai uşor peste această perioadă a anului nu există un tratament medicamentos, ci trebuie să ne bucurăm mai mult de zilele însorite făcând mai multă mişcare în aer liber. De asemenea, alimentaţia corectă, cu multe fructe şi legume, hidratarea şi câteva suplimente alimentare (vitamine şi minerale) ne pot ajuta să depăşim aceste momente.

Totuşi, când aceste simptome se prelungesc în timp se poate vorbi de depresie, o afecţiune care poate avea urmări dintre cele mai nefaste dacă nu este tratată la timp. Dacă nu reuşeşti să depăşeşti singură această etapă, apelează la specialişti.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik

februarie 13th, 2020 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate