Socurile emotionale si impactul lor asupra sanatatii

Socurile emotionale si impactul lor asupra sanatatiiUn soc emotional este o traire intensa provocata de un eveniment negativ neasteptat care poate provoca traume asupra individului atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Un soc emotional puternic poate afecta creierul si poate declansa aparitia bolilor avand in vedere ca fiecare organ are un corespondent in zona cerebrala. Acest argument are la baza numeroase studii efectuate de-a lungul anilor, prin care s-a evidentiat legatura puternica dintre emotii si starea de sanatate. Se estimeaza ca in Romania un procent de peste 70% din populatie s-a confruntat la un moment dat cu o trauma psihica si ca 50% dintre acestea sunt responsabile de declansarea altor boli.

Teoria Hamer, o teorie intens controversata

Doctorul Ryke Geerd Hamer, internist la sectia oncologica a Universitatii din Munchen, a dezvoltat o teorie revolutionara pe care, cu ajutorul pacientilor sai, a reusit sa o demonstreze intocmai: cancerul este declansat de un soc emotional puternic, de care putem fi constienti sau nu. Cercetarile au plecat de la propriul sau diagnostic de cancer primit la cateva luni de la moartea fulgeratoare a fiului sau. Cu toate ca si medicina antica prevedea o legatura puternica intre creier si fizic, iata ca in anul 1986 doctorului Hamer i-a fost ridicata licenta medicala pe motiv ca nu se conformeaza legilor medicinei standard. Concomitent, la nivel mondial, s-au desfasurat numeroase alte studii adiacente care vin sa argumenteze intocmai teoria, ramasa la nivel de ipoteza, a doctorului Hamer si din ce in ce mai multi medici isi inclina diagnosticul in favoarea acesteia.

Socurile emotionale si impactul lor asupra sanatatiiCreierul, „vinovatul fara vina” al bolilor

Doctorul Hamer a descoperit 5 legi biologice incluse in tratatul sau intitulat GNM, Noua Medicina Germana, pe baza carora aproximativ 6000 din 6500 de pacienti initiali s-au vindecat de diferite tipuri de cancer. Acesta a observat ca orice soc emotional genereaza un raspuns la nivelul creierului, vizibil pe tomografie sub forma unor inele concentrice, si ca, in functie de trauma, o alta parte a creierului este afectata. Astfel a lansat DHS, Sindromul Dirk Hamer, numele fiind dat in amintirea fiului sau, conform caruia orice conflict declanseaza un soc emotional ce imbolnaveste creierul, modificandu-i structura, ulterior rasfrangandu-se asupra organului aferent. Pe de alta parte, persoanele care au suferit traume in trecut isi pot determina in acest mod predispozitia la un anumit tip de cancer si, totodata, o pot dizolva. In plus, doctorul sustine ca noi ne putem controla singuri starea de sanatate atata timp cat reusim sa ne controlam gandurile si perceptiile asupra realitatii. Ce este important de specificat este ca nu orice soc emotional declanseaza acest mecanism in creier, ci doar acelea care iau persoana pe nepregatite, sunt ireversibile si se resimt ca fiind imposibil de acceptat.

Simptomele socului emotional

Acestea cuprind lipsa apetitului sau, din contra, pofta crescuta, insomniile, disfunctiile sexuale, scaderea nivelului de energie si pofta de viata, abuzul de alcool si droguri, autoizolarea, frica nemotivata, dificultatile de concentrare si pierderile temporare de memorie.

Atentie la emotiile negative!

Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a publicat o concluzie surprinzatoare, ce are la baza 44 de studii de specialitate, conform careia emotiile negative, ca mania, furia, ostilitatea sunt responsabile de declansarea sau agravarea bolilor cardiovasculare, crescand riscul cu 19% si, respectiv, 24%. Pe de alta parte, alte cercetari in domeniu, acuza stresul ca fiind factor favorizant in declansarea diabetului dar si in slabirea sistemului imunitar.

Socurile emotionale si impactul lor asupra sanatatiiPasi spre vindecare

Socurile emotionale este posibil sa ne afecteze la nivel inconstient, din acest motiv trebuie sa ne analizam foarte atent intamplarile din trecut. Fie ca ne confruntam in prezent cu o problema de sanatate, fie ca avem un istoric favorabil, ar trebui sa urmam acesti pasi catre vindecare:

• Identifica si constientizeaza problema

• Accepta situatia si dizolva durerea, amintirea ramasa

• Detaseaza-te de trecut si priveste cu optimism in viitor

• Credinta si gandirea pozitiva sunt esentiale in vindecare. Acestea activeaza lobii frontali ai creierului si contribuie la vindecare.

Text: Madalina Manole

iulie 19th, 2016 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate