Șocurile emoționale și impactul lor asupra sănătății

Un șoc emoțional este o trăire intensă provocată de un eveniment negativ neașteptat care poate provoca traume asupra individului atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Un șoc emoțional puternic poate afecta creierul și poate declanșa apariția bolilor având în vedere că fiecare organ are un corespondent în zona cerebrală. Acest argument are la bază numeroase studii efectuate de-a lungul anilor, prin care s-a evidențiat legătură puternică dintre emoții și starea de sănătate. Se estimează că în România un procent de peste 70% din populație s-a confruntat la un moment dat cu o traumă psihică și că 50% dintre acestea sunt responsabile de declanșarea altor boli.

Farmaciștii Catena recomandă Magneziu Plus Vitamina B6 de la Naturalis, un supliment alimentar sub formă de comprimate efervescente care conține magneziu și vitamina B6, ingrediente care contribuie la menținerea echilibrului psihic, la funcționarea sistemului nervos și la reducerea oboselii.



Teoria Hamer, o teorie intens controversată

Doctorul Ryke Geerd Hamer, internist la secția oncologica a Universității din Munchen, a dezvoltat o teorie revoluționară pe care, cu ajutorul pacienților săi, a reușit să o demonstreze întocmai: cancerul este declanșat de un șoc emoțional puternic, de care putem fi conștienți sau nu. Cercetările au plecat de la propriul sau diagnostic de cancer primit la câteva luni de la moartea fulgerătoare a fiului sau. Cu toate că și medicină antică prevedea o legătură puternică între creier și fizic, iată că în anul 1986 doctorului Hamer i-a fost ridicată licență medicală pe motiv că nu se conformează legilor medicinei standard. Concomitent, la nivel mondial, s-au desfășurat numeroase alte studii adiacente care vin să argumenteze întocmai teoria, rămasă la nivel de ipoteza, a doctorului Hamer și din ce în ce mai mulți medici își înclină diagnosticul în favoarea acesteia.

Șocurile emoționale și sănătatea –Creierul, „vinovatul fără vină” al bolilor

Doctorul Hamer a descoperit 5 legi biologice incluse în tratatul sau intitulat GNM, Nouă Medicină Germană, pe baza cărora aproximativ 6000 din 6500 de pacienți inițiali s-au vindecat de diferite tipuri de cancer. Acesta a observat că orice șoc emoțional generează un răspuns la nivelul creierului, vizibil pe tomografie sub formă unor inele concentrice, și că, în funcție de trauma, o altă parte a creierului este afectată. Astfel a lansat DHS, Sindromul Dirk Hamer, numele fiind dat în amintirea fiului sau, conform căruia orice conflict declanșează un șoc emoțional ce îmbolnăvește creierul, modificandu-i structura, ulterior rasfrangandu-se asupra organului aferent. Pe de altă parte, persoanele care au suferit traume în trecut își pot determina în acest mod predispoziția la un anumit tip de cancer și, totodată, o pot dizolvă. În plus, doctorul susține că noi ne putem controla singuri starea de sănătate atâta timp cât reușim să ne controlăm gândurile și percepțiile asupra realității. Ce este important de specificat este că nu orice șoc emoțional declanșează acest mecanism în creier, ci doar acelea care iau persoană pe nepregătite, sunt ireversibile și se resimt că fiind imposibil de acceptat.

Simptomele șocului emoțional

Acestea cuprind lipsa apetitului sau, din contra, poftă crescută, insomniile, disfuncțiile sexuale, scăderea nivelului de energie și poftă de viață, abuzul de alcool și droguri, autoizolarea, frică nemotivată, dificultățile de concentrare și pierderile temporare de memorie.

Atenție la emoțiile negative!

Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a publicat o concluzie surprinzătoare, ce are la baza 44 de studii de specialitate, conform căreia emoțiile negative, că mania, furia, ostilitatea sunt responsabile de declanșarea sau agravarea bolilor cardiovasculare, crescând riscul cu 19% și, respectiv, 24%. Pe de altă parte, alte cercetări în domeniu, acuză stresul că fiind factor favorizant în declanșarea diabetului dar și în slăbirea sistemului imunitar.

Șocurile emoționale și sănătatea – pași spre vindecare

Șocurile emoționale este posibil să ne afecteze la nivel inconștient, din acest motiv trebuie să ne analizăm foarte atent întâmplările din trecut. Fie că ne confruntăm în prezent cu o problema de sănătate, fie că avem un istoric favorabil, ar trebui să urmăm acești pași către vindecare:

  • Identifică și conștientizează problema
  • Acceptă situația și dizolvă durerea, amintirea rămasă
  • Detașează-te de trecut și privește cu optimism în viitor
  • Credință și gândirea pozitivă sunt esențiale în vindecare. Acestea activează lobii frontali ai creierului și contribuie la vindecare.