Iubirea, emotiile si sanatatea

iubirea_emotiile_si_sanatatea

Iubirea are multe fatete si este inteleasa si manifestata diferit de la om la om. Este adesea descrisa ca fiind o energie datorita capacitatii sale de a produce efecte. Desi aceste efecte nu sunt inca studiate suficient, exista date care arata ca iubirea are un impact concret asupra sanatatii.

Iubirea are mai multe laturi: putem vorbi despre iubire fata de parinti, de frati, de prieteni, dar, pentru ca suntem in luna indragostitilor, ne-am decis sa ne concentram atentia asupra iubirii fata de partenerul de cuplu. Relatiile de iubire creeaza, in mod firesc, emotii care ne pot influenta sanatatea, fie in bine, fie in rau. Ceea ce simtim pentru partenerul nostru nu ne afecteaza doar sufletul, ci si sanatatea. Studiile au aratat ca o relatie buna ne poate ajuta sa avem un stil de viata mai sanatos si chiar sa traim mai mult, in timp ce o relatie cu probleme ne poate slabi imunitatea.Efectele surprinzatoare ale imbratisarilor

Iubirea, afectiunea pe care o primim de la cei care ne ingrijesc atunci când suntem mici are un rol crucial in dezvoltarea noastra. La fel, atunci când devenim adulti, relatiile apropiate in care exista iubire si atentie ne pot face sa ne simtim mai bine din punct de vedere emotional, dar si fizic.

Intimitatea, apropierea in relatii duce la reducerea stresului si ne creeaza o stare de bine. De exemplu, un studiu publicat in Journal of Sexual Medicine a aratat ca persoanele care fac sex frecvent sunt mai sanatoase din punct de vedere psihic. Si nu doar sexul ajuta la reducerea stresului. Imbratisarile au acelasi efect. Cercetarile au aratat ca, dupa o imbratisare, tensiunea arteriala scade, iar nivelul cortizolului, hormonul stresului, scade si el. O atingere, o imbratisare sau o mângaiere poate avea efecte minunate asupra starii noastre de spirit. Un alt studiu a aratat ca persoanele care au casatorii fericite au tensiunea arteriala mai mica decât cele singure, in timp ce persoanele care sunt in mariaje nefericite sau in relatii cu probleme au o tensiune arteriala mai mare.

Somnul este mai bun alaturi de persoana iubita?

Somnul alaturi de o persoana pe care o iubim ne relaxeaza si ne poate ajuta sa dormim mai bine si mai linistiti. Pe de alta parte, daca partenerul sforaie sau se agita in somn, putem avea de suferit. De asemenea, certurile in relatii pot duce la tulburari de somn. Si stim ca somnul este in strânsa legatura cu imunitatea; atunci când ne odihnim bine, imunitatea ni se intareste, iar atunci când dormim putin si prost, imunitatea noastra scade.

Exista studii care au aratat ca mariajul ne poate ajuta sa scapam de anxietate si ne poate proteja de anumite probleme psihice. S-a constatat ca simptomele depresiei se pot reduce la unele persoane dupa casatorie. Reversul este ca relatiile zbuciumate, in care exista multe conflicte, pot creste riscul de a dezvolta anxietate si depresie. Femeile sunt de sase ori mai predispuse sa dezvolte o depresie daca partenerul le insala sau daca relatiile lor se destrama.

Stilul de viata si dieta in cuplu

Obiceiurile partenerului au si ele o influenta majora asupra starii noastre de sanatate. S-a constatat ca persoanele care au un partener care nu consuma alcool tind sa bea, la rândul lor, mai putin. Reversul este si el valabil. De asemenea, un partener atent ne poate ajuta sa ne protejam sanatatea. Partenerii dintr-un cuplu fericit se pot motiva unul pe altul sa manânce sanatos si sa faca miscare si se pot atentiona atunci când unul are probleme de sanatate. Un studiu facut de canadieni a aratat ca barbatii care acuza dureri in piept ajung mai devreme la spital daca sunt casatoriti sau au o partenera, in comparatie cu cei singuri.

Daca este sa vorbim insa despre mentinerea greutatii, lucrurile stau putin diferit. Oamenii tind sa ia in greutate atunci când se linistesc din punct de vedere emotional, atunci când se casatoresc, si pierd in greutate atunci când trec printr-o suferinta din dragoste sau despartire.

Este clar: cum iubim si pe cine iubim ne influenteaza starea de sanatate. Asa ca spune-mi pe cine iubesti, ca sa-ti spun cât de sanatatos esti!

Text: Bianca Badescu