A 31-a saptamana de sarcina

shutterstock_14330488

Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 24 cm de la cap la coccis si de 36 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 1,3 kg, iar diametrul capului masoara circa 8 cm. Capul i se rotunjeste incetisor prin depunerea progresiva de tesut adipos subcutanat. Fatul ocupa din ce in ce mai mult loc in uter, iar miscarile lui incep sa fie mai restranse din lipsa de spatiu.

Ochii lui sunt acum complet deschisi, dar cum retina nu zareste nicio lumina, ea ramane inactiva. Stomacul, intestinul, rinichii functioneaza. Ele asimileaza lichidul amniotic pe care il inghite in cantitati mari. Astfel, inca de acolo, din interiorul corpului dumneavoastra, viitorul copil incepe sa-si dezvolte un simt pe care il va rafina de-a lungul intregii vieti: gustul.

Despre viitoarea mama

Glandele mamare, care s-au supradezvoltat in cursul primului trimestru, acum sunt complet pregatite in vederea lactatiei. S-ar putea sa descoperiti pe haine pete la nivelul sanului. Este vorba de colostru, un lichid gros si galbui, care se scurge spontan. Colostrul este primul lapte pe care il va bea bebelusul dumneavoastra, avand efect purgative, si contine multi anticorpi. Producerea colostrului depinde de stimularea sanilor de catre prolactina – hormonul lactogen.

Uterul a mai crescut in volum: el depaseste nivelul ombilicului cu circa 4-5 cm. Acest lucru accentueaza evident toate inconvenientele deja citate: senzatia de greutate, tendinta de gafaiala dupa eforturi, senzatii de acru la stomac etc.