Săptămâna 13 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 13 de sarcina

Săptămâna 13 de sarcină marchează finalul primului trimestru și vine cu un ușor confort, având în vedere că se retrag unele simptome. Totuși, altele se pot accentua, dar, chiar și așa, începe perioada mai plăcută a sarcinii.

Funcțiile organelor copilului activează din ce în ce mai bine. O ecografie îți va spune mai multe despre copil iar dezvoltarea lui îți va aduce trăiri incredibile. În săptămâna 13 de sarcină bebelușul este cât o piersicuță. Burtica începe să fie vizibilă prin haine strâmte, probabil îți achiziționezi piese vestimentare adaptate sarcinii, tu o vei vedea când ești dezbrăcată.

Amintește-ți că această viață care crește în interiorul tău este un miracol și bucură-te, lasă grijile deoparte mai ales că noi îți spunem tot ce trebuie să știi despre sarcină, de la dezvoltarea copilului, cum se transformă corpul tău și câteva sfaturi cae să te ajute.



Săptămâna 13 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 13 de sarcină poți observa o creștere în intensitate a leucoreei (secrețiilor vaginale) pentru că este necesar să curețe vaginul de bacterii. Tu trebuie să știi că sunt contraindicate spălăturile vaginale, permite-i organismului să-și urmeze procesul.

Frecvența urinărilor este în scădere în săptămâna 13 de sarcină, căci uterul trece definitiv în abdomen. La nivelul sânilor apar primele schimbări importante, pot deveni noduroși din pricina ductelor mamare care se pregătesc să producă laptele. În această fază, glandele mamare produc colostru, prima variantă de lapte matern (bogat în proteine și anticorpi).

Ai putut observa retragerea câtorva simptome încă din săptămâna 12 de sarcină, dar, chiar și așa, este posibil ca unele să te mai deranjeze. În săptămâna 13 de sarcină simptomele deranjante pot fi: refluxul gastroesofagian frecvent, constipația, starea de oboseală, balonarea, durerile de cap și de sâni. O parte din simptome te va însoți pe parcursul sarcinii, însă nu trebuie să te îngrijoreze pentru că scad în intensitate.

Gama Rilastil Strech Marks este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.

Unele femei pot spune că din săptămâna 13 de sarcină totul a devenit mult mai ușor, însă

cert este că organismul tău și-a reglat destul de bine activitatea pentru a se adapta și sprijini sarcina.

Bebelușul în săptămâna 13 de sarcină

Are aproape 8,5 cm bebelușul tău și aproximativ 25 de grame în săptămâna 13 de sarcină. Dacă în urmă cu două luni era o aglomerare de celule, acum copilul are organe funcționale, nervi și mușchi, dar care necesită maturizare. Intestinele s-au transferat din cordonul ombilical în abdomen, copilul elimină urina la nivelul lichidului amniotic, i se formează oasele în întreg corpul și mușchii s-au dezvoltat încât produce mișcări.

În săptămâna 13 de sarcină ochii se așează în poziția finală, îi cresc sprâncenele și firele de păr și debutează formarea corzilor vocale. Continuă și dezvoltarea amprentelor la degete, iar, dacă este fetiță, trebuie să știi că din săptămâna 13 de sarcină are formate în ovare peste două milioane de ovule. Bebelușul începe să capete formă uman,  chiar dacă încă are capul de dimensiunea corpului, pe măsură ce organele vor crește, corpul se va dezvolta și totul va ajunge la proporții adecvate. La momentul nașterii, capul copilului va reprezenta 25% din întregul corp.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

O ecografie în săptămâna 13 de sarcină îți poate arăta cum se dezvoltă scheletul corpului și ce mișcări face, căci și placenta crește odată cu el și se poate mișca în voie.

Săptămâna 13 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 13 de sarcină vei continua cu recomandările medicului, cu un stil de viață cât mai sănătos și obiceiuri care să te ajute în această perioadă. Prin urmare, alimentație sănătoasă, hidratare bună, odihnă, vitamine, minerale și acid folic conform prescrierii medicului, produse cosmetice destinate gravidelor și exerciții fizice adaptate.

Pentru că în săptămâna 13 de sarcină constipația te poate deranja, o soluție este să alegi alimente care îți favorizează tranzitul intestinal. Dacă în urma modificărilor de libidou activitatea sexuală se accentuează și dacă nu există vreo restricție medicală, vorbește cu partenerul tău despre asta iar o bună decizie este să vă protejați. Asta, pentru evitarea posibilelor infecții, chiar dacă sunteți fideli.

În ce privește refluxul gastroesofagian din săptămâna 13 de sarcină, ai grijă tot la alimentație. Evită mâncărurile grele, băuturile cu cofeină, ciocolată, mentă, citrice sau alimente puternic condimentate. Mesele nu trebuie să fie copioase și evită să te întinzi imediat după masă. Nu uita că ecografia din trimestrul 1 este foarte importantă pentru că îți spune despre dezvoltarea copilului și posibile malformații cromozomiale care pot apărea.

Probabil că până în săptămâna 13 de sarcină ai deja mai multe obiceiuri sănătoase formate, dar amintește-ți că plimbările prin natură sunt benefice în privința relaxării și a somnului. Un bun obicei este ca atunci când te pui la somn să îți poziționezi picioarele mai sus pentru a favoriza circulația sanguină.

Mai trebuie să știi că, deși riscul unui avort este scăzut, orice sângerare din săptămâna 13 de sarcină este o urgență medicală.