A 13-a saptamana de sarcina

shutterstock_12614329

Despre viitorul copil

Primul trimestru de sarcina se incheie la sfarsitul acestei saptamani. Ati parcurs deja o treime din drum. Marimea fetusului este de 6 cm de la cap la coccis si de 8,5 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 28 de grame. Apa care intra in componenta lui reprezinta 90% din greutate! Capul este inca voluminos. El reprezinta circa o treime din lungimea corpului. La nastere, el va avea doar un sfert din lungimea totala. Au aparut primele oase.

Pentru inceput, tesuturile cartilaginoase s-au organizat in structuri mai compacte. Acum continua sa se formeze insule cartilaginoase la nivelul craniului si al fetei. Coloana vertebrala continua sa se intareasca, incepand cu primele formatiuni ale coastelor. In paralel cu oasele picioarelor, incep sa se contureze si cele ale bazinului. Primii perisori, crescand din celulele bulbilor pilosi, isi fac aparitia in regiunea sprancenelor si a buzei superioare. Creierul s-a separat in mai multe parti distincte care se pliaza pe masura ce se dezvolta, pentru a-i da aspectul caracteristic. El nu este inca functional. Pentru moment, doar fibrele motrice venind de la maduva spinarii se branseaza direct pe fibrele senzoriale ale muschilor, formand circuitele scurte ale celor mai simple reflexe.

Despre viitoarea mama

Inima va bate mai repede decat inainte de sarcina. Ea are acum cu 4 pana la 8 batai in plus pe minut.
Desigur ca ati observat: parul dumneavoastra s-a infrumusetat de la inceputul sarcinii. Este putin gras, insa mai plin, mai voluminos. Cauza se afla in activitatea hormonala: hormonii gestatiei inhiba, pe de-o parte, caderea normala a parului, iar pe de alta parte franeaza activitatea glandelor sebacee aflate la radacina lui. Asa ca nu este cazul sa dramatizati cand veti vedea parul cazand mai mult decat de obicei, dupa nasterea copilului. Totul va reintra in normal dupa cateva luni.