Săptămâna 27 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 14 de sarcina

Odată cu săptămâna 27 de sarcină ai intrat în trimestrul III. Bebelușul are deja puțin peste 1 kilogram și se lungeste tot mai mult. Simptomele și stările emoționale te pot copleși adesea, dar totul va dispărea după naștere.

Găsește-ți bucuria printre simptomele deranjante și ocupă-te cât mai mult de relația ta cu bebe, căci din sarcină pornește construirea ei. Cu atât mai mult cu cât te aude mai bine, te simte și învață, printre alte lucruri, să te recunoască.

Îți spunem tot ce se petrece în săptămâna 27 de sarcină, ce mai face bebe acolo în burtică și îți aducem câteva sfaturi pentru ca situația să-ți fie mai ușoară.



Săptămâna 27 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

O mare parte dintre simptomele din săptămâna 27 de sarcină îți sunt cunoscute, așa că te simți, probabil, epuizată atât fizic, cât și emoțional. Greutatea corpului crește constant și cel mai probabil simptomele se acutizează. Aplică ceea ce ai învățat până acum pentru a le atenua.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Burtica ta este tot mai mare, iar asta îți poate provoca arsuri stomacale, dureri de spate și umflături ale picioarelor, dar amintește-ți că toate se vor retrage după naștere. Sânii sunt tot mai mari și grei în funcție și de cantitatea țesutului adipos.

În săptămâna 27 de sarcină pot fi supărători hemoroizii care și-au făcut apariția în urma constipației și care par să se agraveze. Ține cont că uterul apasă pe venele din zona rectală și este firesc, dar vorbește cu medicul despre asta pentru a primi recomandări și ai grijă la alimentație.

Retenția de apă este un simptom principal în săptămâna 27 de sarcină, care poate cauza edeme limfatice. Vei putea experimenta edeme la nivelul gleznelor, spune-i medicului pentru că poate fi un semn de preeclampsie, dar sub nicio formă să nu reduci hidratarea. Te ajută dacă, atunci când te odihnești, îți ridici picioarele.

Vei mai putea experimenta în săptămâna 27 de sarcină sângerări ușoare, gingivale sau nazale, bufeuri. Toate acestea sunt cauzate de circulația intensă a sângelui, cu atât mai mult cu cât cantitatea lui este mai mare. Este prezent și sindromul picioarelor neliniștite, în privința cărora te ajută masajul sau exercițiile yoga și alte tehnici de relaxare.

Bebelușul în săptămâna 27 de sarcină

Săptămâna 27 de sarcină vine pentru bebe cu vești bune, totul evoluează în privința lui. Are puțin peste 1 kilogram și a trecut ușor de 36 de cm, de la creștet la călcâie. Toate simțurile sale se dezvoltă și este tot mai receptiv în fața lor.

Activitatea creierului este intensă în săptămâna 27 de sarcină, dezvoltând rețelele neuronale care să formeze un sistem de conexiuni, complex. Toate organele interioare își continuă dezvoltarea, astfel încât să-și poată îndeplini toate sarcinile după naștere. Situația în săptămâna 27 de sarcină este una avansată, iar copilul este tot mai puternic. Supraviețuirea lui extrauterină are șanse din ce în ce mai multe, având în vedere evoluția în domeniul medical.

Plămânii își continuă maturizarea în vederea pregătirii pentru după naștere, când bebe va fi nevoit să respire singur. Celulele plămânilor produc suficient surfactant pentru ca alveolele să să-și execute activitatea corespunzător. În săptămâna 27 de sarcină puiul exersează, aproximativ 20% din timp, respirația.

Bebe aude din exterior, te simte; dacă până acum ai avut grijă să vorbești cu el cât mai mult, este foarte probabil să-ți recunoască vocea (firește, te aude „înfundat”). Dezvoltarea simțurilor este în strânsă legătură cu cea a circuitului neuronal, așa că evoluează în tandem.

În săptămâna 27 de sarcină copilul sughite și, pentru că simte gusturi ale alimentelor pe care le mănânci, unele dintre acestea îi pot provoca sughitul, vei simți copilul făcând asta.

Săptămâna 27 de sarcină – sfaturi și recomandări

Păstrează în săptămâna 27 de sarcină toate obiceiurile alimentare sănătoase, hidratarea, activitățile de relaxare, odihnă și, eventual, suplimentele de vitamine și minerale, recomandate de medic.

Dacă sânii au devenit mari și grei pentru tine, te poți confrunta cu un disconfort în săptămâna 27 de sarcină, dar acesta poate fi atenuat prin folosirea unui model de sutien cât mai comod pentru tine care să-ți susțină sânii și să nu te deranjeze peste noapte.

În privința hemoroizilor, care pot deveni dureroși în săptămâna 27 de sarcină, în ajutor vin alimentele bogate în fibre, apa care va activa sistemul digestiv și alte lichide sănătoase. Nu te încorda atunci când mergi la baie și află care sunt cremele care te pot ajuta în privința asta, precum și exercițiile fizice recomandate. Te ajută și băile de șezut în apă călduță.

Este foarte util dacă, în săptămâna 27 de sarcină, printre activitățile tale, se numără și cursul de pregătire pentru naștere sau citirea cărților cu informații utile, urmărirea pe săptămâni a sarcinii pentru că informația îți aduce siguranță și îți va da la o parte grijile. În rest, te poți bucura achiziționând lucrușoare pentru bebe împreună cu partenerul tău.

  • Despre viitorul copil

Lungimea lui este de 20,5 cm de la cap la coccis si de 32 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 750 de grame, iar diametrul capului masoara circa 7 cm. Stratul gros de protective – vernix caseosa – care ii acopera pielea continua sa se ingroase. Celulele adipoase intra in actiune si incep sa formeze grasime sub piele, imbogatind tesutul conjunctiv. Neuronii isi continua diferentierea. Ramificatiile dendritice si conexiunile lor formeaza un “cablaj” stufos. Axonii, care sunt prelungirile neuronilor si al caror rol este de a conduce impulsurile nervoase, patrund la nivelul maduvei spinarii, adunandu-se in fibre – manunchiuri – mai groase, ce formeaza nervii. Ei vor conduce influxurile nervoase de la maduva spre muschi, permitand astfel miscarea.

  • Despre viitoarea mama

Medicii, care acum 15-20 de ani prescriau un regim fara sare de cum constatau o crestere in greutate ceva mai mare la viitoarea mama, au incetat aceasta practica si n-o mai recomanda decat in cazuri precise si grave, cum ar fi toxemia gravidica. Bunul simt ne spune sa mancam sarat in limitele normale, adica usor sarat, deoarece sarea retine apa in organism. Ca intotdeauna, bunul simt trebuie sa aiba castig de cauza!