A 6-a saptamana de sarcina

shutterstock_16919524Despre viitorul copil

Evolutia bebelusului este intr-o faza decisiva. Incepe organogeneza, adica formarea principalelor organe. Organe primitive, desigur, dar care incep sa asigure totusi unele functii. Ceea ce caracterizeaza aceasta saptamana este aparitia mugurilor membrelor, precum si a formei primare a organelor interne. Primele apar membrele superioare, sub forma unor “muguri”.

Mugurii membrelor inferioare apar putin mai tarziu. Apare o miscare circulara a sangelui: de la inima, el trece prin aorta, apoi prin anexe, vene si ajunge din nou la inima.  Bebelusul dumneavoastra are o inima care bate si sange care circula. Ati fi putut sa credeti? In regiunea frontala, incep sa se constituie organele de simt, incepand cu forma primara a urechii interne si a ochiului, in acelasi timp cu aparitia unor muguri ce anunta viitoarele maxilare. Mugurul limbii este si el prezent!

Despre viitoarea mama

Semnele clinice aparute saptamana trecuta se accentueaza. Ele vin sa va confirme banuielile. Sanii au crescut in volum, sunt umflati si durerosi. Pielea intinsa lasa sa se vada reteaua de vinisoare. Aveti uneori senzatia de intepatura la nivelul mamelonului. Acesta este, de altfel, mult mai proeminent in centrul areolei care il inconjoara. Areola insasi se modifica: este mai bombata, mai larga si mai inchisa la culoare. Micile glande raspandite pe suprafata ei, denumite tuberculii lui Montgomery, capata relief. Uterul se modifica si el. Creste usor in volum, iar colul devine mai moale la pipait. Lasati-va organismul sa se obisnuiasca cu noua stare, cu schimbarile in organizarea lui si, in curand, toate neplacerile nu vor mai fi decat o amintire; priviti mai departe de acest moment trecator, ganditi-va la viitoarea prezenta a copilului.