Săptămâna 9 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 9 de sarcina

Ai ajuns în săptămâna 9 de sarcină (luna 3), însă burtica rămâne ascunsă pentru cei din jur. Uterul își dublează dimensiunea iar tu vei observa că pantalonii te strâng în talie, chiar și sutienul te deranjează. Apar simptome noi, dar, după această săptămână, vor dispărea, încet- încet. Noutăți apar și în privința bebelușului căci coada embrionară dispare iar el se dezvoltă accelerat căpătând o formă umană. Cântărește aproape 3 grame și depășește 2 cm.

Este important ca tu să urmărești sarcina, să te informezi pentru că, odată ce știi ce se petrece cu tine și copil în săptămâna 9 de sarcină și următoarele, îți poate fi de ajutor.



Săptămâna 9 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 9 de sarcină placenta nu este în totalitate formată și persistă urinarea frecventă și starea de greață. Un simptom nou este durerea picioarelor însoțită de umflarea lor. Acum pantalonii te strâng în talie iar sutienele te deranjează, căci sânii sunt din ce în ce mai plini și dureroși. Uterul crește în dimensiuni iar acumularea nutrienților poate încetini activitatea digestivă. Te poți simți balonată, constipată și cu reflux gastroesofagian. Încearcă mesele mici și dese, evită alimentele grase și condimentate sau să te întinzi imediat după masă.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Săptămâna 9 de sarcină nu te scutește de oboseala provocată de nivelul crescut de hormoni care determină scăderea zahărului din sânge și o tensiune arterială scăzută. Un alt aspect din săptămâna 9 de sarcină, care nu trebuie să te sperie, este sângerarea nazală. Un umidificator sau un vaporizator de cameră ajută.

Fluctuațiile estrogenului și progesteronului din săptămâna 9 de sarcină aduc schimbări de dispoziție, așa că ai răbdare. De obicei, se întâmplă între săptămânile 6 – 10 de sarcină după care se atenuează și reapar în apropierea nașterii.

Vestea bună este că în săptămâna 9 de sarcină hormonul sarcinii (HCG) atinge concentrația maximă. După această săptămână, simptomele vor scădea în intensitate. Nu te îngrijora dacă până acum n-ai avut poftă de mâncare din cauza grețurilor pentru că bebe nu a fost afectat și vei avea de acum apetit.

Bebelușul în săptămâna 9 de sarcină

În săptămâna 9 de sarcină bebelușul vostru cântărește aproape 3 game. Trăsăturile faciale sunt tot mai conturare. Formarea urechii interne continuă, cresc în dimensiuni și urechile, dar bebe nu te aude încă, abia prin săptămâna 24 o va face. Continuă să se formeze inima (150-185 bătăi/minut), plămânii, ficatul, rinichii și creierul. Se dezvoltă stomacul și intestinele, acestea din urmă migrează spre cordonul ombilical până vor avea loc în stomacul copilului. În săptămâna 9 de sarcină, pielea lui este o membrană transparentă sub care se formează vasele de sânge.

Avansează în proces și scheletul bebelușului și se vad puțin din picioare și brațe pentru că acestea se alungesc și nu mai sunt reprezentate ca niște puncte. Inclusiv formarea degetelor și a primilor mușchi debutează și, îi permit să se miște deși tu nu vei simți. Mai trebuie să știi că are formate pleoapele care rămân închise pentru a proteja ochii, chiar și retina este deja pigmentată.

Arată ca un om în miniatură în săptămâna 9 de sarcină pentru că dispare coada embrionară, formându-și corpul. Se dezvoltă oasele, inima și-a creat cele patru camere iar funcțiile de bază încep, încet, să aibă activitate. În săptămâna 9 de sarcină fătul poate măsura până la 24 mm iar o ecografie poate evidenția dezvoltarea cordonului ombilical și a placentei.

Săptămâna 9 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 9 de sarcină continuă cu obiceiurile alimentare sănătoase, supe, ciorbe, lactate, carne, legume și fructe cât mai naturale și evită peștele din cauza cantității mari de mercur. Respectă indicațiile medicului în privința vitaminelor și a mineralelor. Dacă îți este greu să suporți vreun simptom din săptămâna 9 de sarcină spune-i și nu lua medicamente singură sau din recomandări. Continuă să folosești creme de hidratare și împotriva vergeturilor adecvate condiției tale și evită tot ce conține chimicale. Alege câteva piese vestimentare care să-ți fie comode și ține cont că nu ai nevoie de multe în fiecare etapă a sarcinii.

Încearcă să adormi peste zi și nu te epuiza. Pentru a fi mai comod, încearcă să dormi pe partea stângă pentru că asigură un flux sanguin bun iar uterul nu apasă pe intestine. Consumă alimente ușor digerabile iar activitatea fizică, ușoară și plimbările în natură te sprijină din alte puncte de vedere. Nu limita consumul de apă din cauza urinărilor frecvente și nici nu amâna să mergi la baie.

Activitatea sexuală nu este interzisă în săptămâna 9 de sarcină, depinde doar de efectul schimbărilor hormonale (scade/crește libidoul) și de simptomele pe care le ai, însă toate acestea nu trebuie să afecteze intimitatea cuplului.

În săptămâna 9 de sarcină nu pot avea loc sângerări, așa că, dacă se întâmplă, adresează-te imediat medicului!