A 9-a saptamana de sarcina

shutterstock_33928711

Despre viitorul copil

Bebelusul masoara acum intre 17 si 22 mm. Capul, inca foarte voluminos, mai mare decat tot restul corpului, incepe acum sa se separe de acesta prin gat, care tocmai s-a format. Mainile si picioarele continua sa se alungeasca. Ele se curbeaza de la coate si palmele se indoaie usor la nivelul incheieturilor. Oasele membrelor sunt la stadiul de cartilaj primitiv, in momentul cand incep sa se formeze muschii.

Se formeaza acum degetele de la maini si de la picioare. Fata bebelusului isi urmeaza cursul, ochii se apropie si se deseneaza pleoapele, nasul se plaseaza la locul lui si falcile se intaresc. Acoperind falca superioara, se poate distinge acum buza superioara. Pe falci isi fac aparitia mugurii dentari. In ceea ce priveste organele interne, glanda tiroida se plaseaza la locul ei, lipita de trahee. Inima, fara odihna, bate cu frecventa de 80 de batai pe minut. Si… in sfarsit: copilasul dumneavoastra misca! Inca nu il puteti simti, cu toate ca este real si poate fi vazut la ecograf. Veti simti bebelusul miscand abia prin luna a 4-a. Mai aveti putina rabdare.

Despre viitoarea mama

Hormonul HCG, care poate fi detectat imediat dupa conceptie si care indica faptul ca sunteti gravida, atinge acum nivelul maxim in corp. El provoaca senzatiile de greata, oboseala si diferite alte mici inconveniente. Curaj, in curand toate acestea vor disparea!